ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ετοιμάζει μονάδα επεξεργασίας βοτάνων και αρωματικών φυτών η ΕΑΣ Βόλου


Δυναμικά στο χώρο στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας και όχι μόνο, μπαίνει η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, καθώς η συγκυρία τους έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα και ελπίδα σωτηρίας αποτελούν πρωτοβουλίες σαν αυτή που δίνουν ελπίδα για το μέλλον.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, η ΕΑΣ εκπονεί μελέτη για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, κυρίως του Πηλίου, που θα κατασκευαστεί σε χωριό δυτικά του Βόλου και θα κοστίσει περίπου 2 εκ. €, ενώ παράλληλα, προχωράει σε εμπορικές συμφωνίες προώθησης των προϊόντων της σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, τους επόμενους δύο μήνες, θα έχει στα χέρια του μελέτη που έχει αναθέσει για τη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, η οποία θα χωροθετηθεί δυτικά της πόλης, σε κάποιο από τα χωριά που ανήκει στην ΕΑΣ Βόλου, όπως ανέφερε. 

Ο κ. Πρίντζος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες και περιορίστηκε να πει ότι η μονάδα αυτή θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα βότανα του Πηλίου και το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 2 εκ. €. Επισήμανε δε ότι η μονάδα αυτή θα γίνει στο πλαίσιο στήριξης των νέων κυρίως αγροτών που αναζητούν καλλιέργειες μικρού όγκου και μεγάλης αξίας.

Άνοιγμα στη Μακεδονία
 
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ανέφερε ότι, εκτός από τη μεγάλη συμφωνία παρασκευής γιαουρτιού για την αλυσίδα Μαρινόπουλος πανελλαδικά, τις τελευταίες ημέρες η ΕΒΟΛ διανέμει 7.000-8.000 φιάλες γάλακτος (περίπου τέσσερις τόνους) ημερησίως σε εργοστάσια της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα καθώς και στα λιγνιτωρυχεία, ενώ αναμένεται να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω αντιπροσώπων και συγκεκριμένα σε (Καστοριά, Γρεβενά και σε άλλες πόλεις), ενώ αναμένεται οι πωλήσεις στην περιοχή να ανέλθουν στους 10 τόνους σε ημερήσια βάση.
 

Ο κ. Πρίντζος αποκάλυψε ότι το αγελαδινό γάλα που παράγουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΕΑΣ Βόλου και για το λόγο αυτό αγοράζονται ποσότητες από κτηνοτρόφους χωριών του άξονα Βόλου - Λάρισας, αλλά και της περιοχής Φαρσάλων. Μάλιστα τόνισε ότι οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, ζήτησαν από τη γαλακτοβιομηχανία, να προμηθεύεται τις μικρές ποσότητες γάλακτος που παράγουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, σε ένδειξη καλής θέλησης, κάτι που τελικά θα γίνει.
 

Επιπλέον με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η νέα μονάδα επέκτασης της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, παστερίωσης και εμφιάλωσης προϋπολογισμού 6,5 εκ. €, με τον πρόεδρο να εκτιμά ότι, σε ένα τρίμηνο θα δοθεί σε λειτουργία. Τέλος, ανέφερε ότι θετικά είναι τα μηνύματα και με τις προσπάθειες που γίνονται για εξαγωγές γιαουρτιού στις ΗΠΑ.
 
Σε αδιέξοδο οι αγρότες
  
Ακόμη ένα «καμπανάκι» χτύπησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής. 

Όπως ανέφερε ο κ. Πρίντζος «ο κτηνοτροφικός και αγροτικός κόσμος καταρρέει. Κάτι πρέπει να γίνει στο κομμάτι της ρευστότητας». Εκτίμησε δε ότι το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης του αγροτικού κόσμου και επανέλαβε την πρόταση τα χρήματα που είναι να πάρουν οι αγρότες τον Οκτώβριο από την Ε.Ε. να τα δώσει η Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ τώρα στους αγρότες (με επιτόκιο 2-3%), προκειμένου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να τα πάρει μετά, από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε.
  
Θα κάνει αποκαλύψεις για την «Ιάσων»

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις της υπερτοπικής αγοράς «Ιάσων», ο Νικήτας Πρίντζος, δε θέλησε να αναφερθεί σε αυτό το θέμα, ωστόσο διεμήνυσε ότι, σύντομα, που θα έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, θα κάνει αποκαλύψεις.

«Έχω να πω πολλά. Έχω κάποια στοιχεία, περιμένω και κάποια άλλα και σε λίγο καιρό θα είμαι έτοιμος να πω πολλά, όπως τι παιχνίδια παίχτηκαν κάτω από το τραπέζι, καθώς και για την ανεντιμότητα κάποιων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου