ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Η φιλοσοφία της φύσης στον ελαιώνα της Λήμνου

 Ένα όνειρο του Τάση και της Ρένας Λασκαρίδη που έγινε πραγµατικότητα, είναι το Κτήµα Όλον, ένας µοναδικός τόπος στον Κοντιά της Λήµνου µε επίκεντρο τον ελαιώνα από τον οποίο παράγεται το οµώνυµο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.


Εκτός από τον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο, στο Κτήµα συµβιώνουν πολλά καρποφόρα δέντρα, µποστάνια µε

λαχανικά καθώς και οικόσιτα ζώα που ζουν ελεύθερα. Κι όλα αυτά έγιναν βιώσιµα µε την επιµονή του κ. Τάση και την αρχή της ιστορίας να τοποθετείται κάπου στο 2007.

«Είχαµε µεγάλη περιέργεια για το αν η Λήµνος µπορεί να παράξει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καλής ποιότητας, καθώς δεν ήταν κάτι για το οποίο ήταν γνωστό το νησί µας. Σήµερα ελαιοποιούµε όχι µια αλλά δύο δυνατές ποικιλίες,  τη Θρουµπολιά µετά την Κορωνέικη, που δίνουν πολυβραβευµένα ελαιόλαδα» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Τάσης Λασκαρίδης.


Άρωµα, γεύση και πολυφαινόλες

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Κτήµατος παράγεται και τυποποιείται στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης όπου ο καρπός µεταφέρεται αµέσως µετά τη συγκοµιδή µε το χέρι. Το πρώτο ελαιόλαδο είναι το βιολογικό, µονοποικιλιακό Κορωνέικης, γνωστό για τη χαµηλή οξύτητα και τις πλούσιες πολυφαινόλες, χάρη στην προσεκτική καλλιέργεια, συγκοµιδή και εκχύλιση. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει πολυφαινόλες 606mg/kl, πολύ πάνω από τον µέσο όρο που ορίζει µελέτη του Πανεπιστηµίου Αθηνών καθώς και ισχυρισµό υγείας. Όπως µάλιστα οι άνθρωποι του Κτήµατος τονίζουν: «Το Όλον όχι µόνο αντιπροσωπεύει το Κτήµα µας αλλά και το ελαιόλαδο στην Ελληνική διατροφή. Ο Όµηρος αναφέρθηκε σε αυτό ως το “υγρό χρυσό” ενώ ο Ιπποκράτης ως “µεγάλο θεραπευτή”». 


Επισκέψιµο κτήµα

Το Κτήµα Όλον είναι επισκέψιµο και διαθέτει υποδοµές φιλοξενίας µε τους δηµιουργούς του να αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτού του είδους τον τουρισµό στη Λήµνο. Όπως σηµειώνουν οι επισκέπτες αναζητούν κάτι το διαφορετικό που θα τους φέρει πιο κοντά στα ήθη, τα έθιµα αλλά και τη γαστρονοµία του κάθε τόπου.

Επιµελής διαχείριση καρπού κι ελαιολάδου

Η καλλιέργεια είναι απόλυτα βιολογική, µε τα κατάλληλα λιπάσµατα και τα σκευάσµατα ψεκασµού. Η σοδειά µαζεύεται µε τα χέρια (χτενάκια) ενώ τα δέντρα διατηρούνται σε χαµηλό ύψος (4.50 µ.). Η ελαιοποίηση είναι άµεση µε ψυχρή έκθλιψη. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο εµφιαλώνεται σε µαύρα γυάλινα µπουκάλια τα οποία τοποθετούνται σε ειδικά διαµορφωµένο σκοτεινό και αεριζόµενο θάλαµο σε 14-15 βαθµούς oC. Νεότερο βήµα φέτος είναι η χρήση ψυχώµενης δεξαµενής όπου διατηρείται το λάδι µέχρι την εµφιάλωσή του.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ>>https://www.agronews.gr/food-insider/203351/i-filosofia-tis-fusis-ston-elaiona-tis-limnou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου