ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Οι 50 κορυφαίες επιλογές ελληνικών τυριών για το 2023 από το περιοδικό «Τυροκόμος» – Ανάμεσά τους και 9 κυκλαδίτικα

 

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής που επιχειρούν να προσεγγίσουν με συστηματικό τρόπο και τα επόμενα στάδια της αλυσίδας αξίας.


Έτσι, κοντά στις καταξιωμένες τυροκομικές επιχειρήσεις με

ισχυρή παρουσία στον κλάδο της τυροκομίας, ξεφυτρώνουν με τον καιρό, νέες, μικρές, συστηματικές και ευέλικτες μονάδες με σαφές σημείο αναφοράς την ιδιοπαραγωγή της πρώτης ύλης ή τη συμπληρωματική παραλαβή κάποιων ποσοτήτων από κοντινούς παραγωγούς.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αφενός διευκολύνεται από την εξέλιξη των τεχνολογιών, αφετέρου έρχεται να δώσει απάντηση στην όλο και εντονότερη καταναλωτική ζήτηση για τοπικά προϊόντα ταυτότητας, τα οποία αναδεικνύουν με όσο το δυνατόν γνησιότερο τρόπο ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές, κατοχυρώνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σφραγίδα καινοτομίας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του «Τσελιγκάτου Σουφλίου» από την ακριτική περιοχή του Έβρου, μιας πρωτοβουλίας νέων ανθρώπων που αναβιώνει την παράδοση των Σαρακατσαναίων με μια ενδιαφέρουσα παλέτα κατσικίσιων κυρίως τυριών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το εν λόγω project έχει αφετηρία την οικογενειακή φάρμα στην οποία εκρέφονται 400 γίδια βελτιωμένης φυλής Alpine και 100 πρόβατα της φυλής Assaf. Σε ιδιόκτητη αγροτική γη καλλιεργούνται μάλιστα καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθος και βιολογικό τριφύλλι, η παραγωγή των οποίων καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της εκτροφής.

Η φρέσκια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος είναι εδώ για να σας ξεναγήσει άλλη μια φορά στον όμορφο και γευστικό κόσμο των ελληνικών τυριών.

Το Διαβάσαμε ΕΔΩ>.https://cycladesopen.gr/oi-50-koryfaies-epiloges-ellinikon-tyri/?fbclid=IwAR1s5TV9gahapIiUdsVAqJFBrR6k3rklWE9xeQC5kjnAWcoTjAnTS2QV_Cs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου