ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Έλλη Νταμπάκη: «Εδώ διδασκόμαστε πώς πρέπει να παραδίδουμε το προϊόν μας στον καταναλωτή»




H 39χρονη μητέρα σπουδάζει γαλακτοκομία – τυροκομία στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, με στόχο να παραγάγει παραδοσιακό τυρί με διάφορα βότανα του Ολύμπου
Μεγάλωσε στην Κατερίνη, ωστόσο η οικογενειακή επιχείρηση του συζύγου της την οδήγησε σε μόνιμη εγκατάσταση στους πρόποδες του Ολύμπου, και συγκεκριμένα στο χωριό Πύθιο. Σήμερα, η Έλλη Νταμπάκη επιδιώκει να κάνει το επόμενο βήμα στις δραστηριότητές της
, μέσα από την κατάρτιση που της προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών του 2ου ΙΕΚ Λάρισας. Η 39χρονη μητέρα σπουδάζει στην ειδικότητα Τεχνικού Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου, στο τμήμα που ωσονούπω πρόκειται να διαμορφωθεί στη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας και δίνει αναλυτικά τα φώτα της στην «ΥΧ» σχετικά με αυτή την εμπειρία.
«Με τις γνώσεις που θα αποκτήσω, θέλω να συμβάλω στην περαιτέρω αξιοποίηση της πολύ καλής πρώτης ύλης που έχουμε στα χέρια μας»
Ο πρωτογενής τομέας δεν ήταν η κύρια απασχόληση της οικογένειας της Έλλης, ωστόσο, η ίδια έμελλε να αποκτήσει από μικρή ηλικία ορισμένες σημαντικές αγροτικές παραστάσεις. «Ο πατέρας μου είχε ως δεύτερη απασχόληση ένα περιβόλι, στο οποίο έβαζε κερασιές. Εγώ συχνά πήγαινα και βοηθούσα. Ήταν κάτι που μου άρεσε, ωστόσο, κακά τα ψέματα, δεν ήταν αυτό που με οδήγησε στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας».
Απαραίτητες οι γνώσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της καθετοποίησης της παραγωγής
Όπως μας εξηγεί η Έλλη, ο γάμος με τον σύζυγό της ήταν το γεγονός που σηματοδότησε τη φυγή της από την πόλη και την έλευσή της στον οικισμό του Δήμου Ολύμπου, λίγο έξω από την Ελασσόνα. «Είμαι ερωτική μετανάστρια, όπως λένε! Μεγάλωσα στην πόλη, αλλά τελικά ήρθα σε αυτό το αγροτικό χωριό με αφορμή τον γάμο μου. Ο σύζυγός μου έχει κτηνοτροφική μονάδα με 1.000 αίγες, στην οποία εγώ έχω αναλάβει κυρίως το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης.
Τα ζώα μας είναι ελευθέρας βοσκής και μας εφοδιάζουν με μια πολύ καλή ποιότητα γάλακτος. Σε αυτό συντελούν τόσο η γεωγραφική θέση όσο και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Σποραδικά έχουμε φτιάξει και κατσικίσιο τυρί, αποκλειστικά όμως για προσωπική μας χρήση. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε ότι αυτό το προϊόν μπορεί να έχει ζήτηση, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και εκεί επαγγελματικά, προχωρώντας στο επόμενο στάδιο. Για αυτό και εγώ αποφάσισα να πάω στη σχολή, ώστε να συμβάλω με τις γνώσεις που θα αποκτήσω στο να αξιοποιήσουμε περαιτέρω αυτό το προϊόν-διαμάντι που έχουμε στα χέρια μας».
Η πιστοποίηση στην ειδικότητα Τεχνικού Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου συνιστά σημείο-κλειδί σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής της μεγάλης οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας. «Με σημείο αναφοράς αυτή την πολύ καλή πρώτη ύλη που έχουμε, βασικός μου στόχος είναι να παραγάγω παραδοσιακό τυρί με διάφορα βότανα του Ολύμπου, όπως και κάποια μικρά τυράκια ντελικατέσεν που βλέπουμε συχνά ως μεζέδες σε μαγαζιά.
Ήδη, βλέπω ότι η σχολή μπορεί να με βοηθήσει σημαντικά σε αυτό. Προσωπικά, δεδομένου και ότι δεν είχα καμία επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, είμαι πολύ ευχαριστημένη από την έως τώρα εκπαιδευτική εμπειρία. Χάρη στους εξαίρετους καθηγητές μας μαθαίνουμε πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα, που συχνά μεταφέρω στον σύζυγό μου και σας πληροφορώ ότι αρκετά δεν τα γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Όχι μόνο εξειδικευμένες γνώσεις για το ίδιο το προϊόν, αλλά ακόμη και για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων μας».
 

«Όλοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να επισκεφθούν αυτήν τη σχολή»

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ λόγους, η Έλλη θεωρεί τον ρόλο της σχολής κομβικό. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να περάσει το δικό της μήνυμα στους σημερινούς επαγγελματίες της αγροτικής υπαίθρου. «Κατά τη γνώμη μου, τα μαθήματα της σχολής αυτής θα πρέπει να παρακολουθηθούν από κάθε κτηνοτρόφο που ζει στην επαρχία. Θεωρώ βασικό για μια κτηνοτροφική οικογένεια να έχει πάρει αυτές τις γνώσεις, ανεξαρτήτως του αν στοχεύει να επεξεργαστεί την πρώτη της ύλη.
Και μόνο το γεγονός ότι θα γνωρίζει πλέον καλύτερα το προϊόν που διαθέτει στον καταναλωτή είναι αρκετό. Άσχετα, λοιπόν, με το αν θα ασχοληθούν με την τυροκομία ή όχι, η σχολή είναι βασική παράμετρος για έναν σωστό επαγγελματία. Η διδακτέα ύλη περικλείει όλη τη “ζωή” του γάλακτος, πριν αυτό φτάσει στον τυροκόμο ή προτού αυτό πάει για εμφιάλωση και διατεθεί στον καταναλωτή. Η σχολή μας διδάσκει τον σωστό τρόπο για το πώς πρέπει να παραδίδουμε το προϊόν μας».ΠΗΓΗ>>https://www.ypaithros.gr/elli-ntampaki-edo-didaskomaste-pos-prepei-na-paradidoyme-proion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου