ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Η Θεσσαλονικιά κτηνοτρόφος έκανε δικούς της όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας

«Ξεκινήσαμε με λίγα πρόβατα χιώτικης φυλής και σιγά σιγά φτάσαμε τα 500».
Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή το 2009, όταν ήταν 22 χρονών παράλληλα με τις σπουδές στη
Σχολή Τεχνολογίας-Γεωπονίας. Για την Όλγα Παναγιωτίδου, η εκπαίδευση στο αγροτικό αντικείμενο ήταν συνειδητή επιλογή και προϋπόθεση για την ένταξή της στην οικογενειακή επιχείρηση, αφού είχε επιλέξει από μικρή να συνεχίσει την οικογενειακή εκμετάλλευση μαζί με τον αδελφό της, Χρήστο. Όπως αναφέρει η ίδια στην «ΥΧ», η κρίση για την οικογένειά της ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1995, όταν ο πατέρας της έμεινε άνεργος: «Κατοικούσαμε στη Θεσσαλονίκη και πήραμε την απόφαση να μετακομίσουμε στο χωριό μας, το Στίβο, και να εκμεταλλευτούμε τα 30 στρέμματα που είχε ο πατέρας μου, όταν έμεινε άνεργος. Η οικογένειά μου δεν διέθετε κάτι άλλο. Ξεκινήσαμε με βιομηχανική ντομάτα και όταν μετά από τρία χρόνια διαπιστώσαμε ότι το κέρδος είναι μικρό αποφασίσαμε να στραφούμε στη βιολογική κτηνοτροφία. Οι γονείς μου ξεκίνησαν με λίγα πρόβατα και με τις γνώσεις που είχαν από τις οικογένειές τους».

Η δημιουργία του τυροκομείου

Αν και ξεκίνησαν με μικρό αριθμό ζωικού κεφαλαίου, κατάφεραν σήμερα να έχουν 500 αιγοπρόβατα, να παράγουν τις δικές τους βιολογικές ζωοτροφές σε 1.000 στρέμματα και να έχουν αποκτήσει το δικό τους τυροκομείο, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη οικογενειακή εκμετάλλευση, την οποία διαχειρίζονται πλέον τα δύο αδέλφια. «Ξεκινήσαμε με λίγα πρόβατα χιώτικης φυλής και σιγά σιγά φτάσαμε τα 500. Το 2009, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το δικό μας τυροκομείο με τοπρόγραμμα leader. Ο αδελφός μου, ο οποίος είχε ήδη τελειώσει τις σπουδές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ανέλαβε πρώτος τη λειτουργία του τυροκομείου. Στα σχέδια του πατέρα μου υπήρχε από νωρίς η δημιουργία ενός τυροκομείου και για αυτόν τον λόγο ώθησε τον αδελφό μου στις συγκεκριμένες σπουδές», τονίζει η Όλγα.
Τα αδέλφια Παναγιωτίδη μεταποιούν το γάλα σε αιγοπρόβειο και κατσικίσιο τυρί, καθώς και γιαούρτι, πουλώντας τα προϊόντα στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία «Βιολογικό Αγρόκτημα Παναγιωτίδη». Η οικογένεια αποφάσισε να μεταποιήσει και να πουλήσει μόνη της τα προϊόντα της, γιατί έτσι θα μειωνόταν το κόστος των βιολογικών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή: «Θέλαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας μόνοι μας χωρίς μεσάζοντες, οι οποίοι ανεβάζουν το κόστος του προϊόντος».

Βιολογική καλλιέργεια ζωοτροφών και κτηνοτροφία


Η βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία είναι πλέον για την οικογένεια Παναγιωτίδη τρόπος ζωής, αφού από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκαν με τον αγροτικό τομέα επένδυσαν σε αυτήν. «Οι ζωοτροφές που παράγουμε στα χωράφια μας είναι όλες βιολογικές από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να τις καλλιεργούμε. Κατ’ επέκταση, η τροφή που δίνουμε στα ζώα δεν περιέχει τίποτα χημικό. Η απόφασή μας αυτή έχει να κάνει με την υγεία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει η Όλγα. Ωστόσο, η ενασχόληση με τη βιολογική γεωργία δεν ήταν από την αρχή εύκολη: «Ο πατέρας μου άκουσε για πρώτη φορά τις λέξεις βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία το 1995, στο πρώτο συνέδριο των νέων αγροτών στην Πυργέλα του Άργους και ήταν τότε που πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Τότε, όμως, η πρακτική αυτή ήταν κάτι άγνωστο στην Ελλάδα και οι διευθύνσεις γεωργίας δεν είχαν τα κατάλληλα τμήματα για να μπορέσουν να κατευθύνουν όποιον ενδιαφερόταν», αναφέρει η Όλγα. 

Επένδυση στις σπουδές

Τόσο η Όλγα όσο και ο Χρήστος για να καταφέρουν να αναλάβουν και να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση επένδυσαν στις σπουδές τους. Όπως τονίζει η Όλγα, «εγώ σπούδασα στη Σχολή Τεχνολογίας-Γεωπονίας στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο αδελφός μου τελείωσε τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και σήμερα είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Αφού τελείωσε τη Γαλακτοκομική Σχολή, ακολούθησε τον δεύτερο κύκλο σπουδών σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε την ειδικότητα του τεχνολόγου τροφίμων. Επίσης, είναι πτυχιούχος και από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος της Θεσσαλονίκης».

Προώθηση

Η Όλγα επισημαίνει πως επισκέφθηκαν πολλές εκθέσεις, όπως η Agrotica και η Ζootechnia, προκειμένου να γνωρίσουν στο κοινό τα προϊόντα τους. Στα επόμενα σχέδια του «Βιολογικού Αγροκτήματος Παναγιωτίδη» είναι να αρχίσει να διαθέτει τα προϊόντα του και στην Αθήνα εκτός από τη Θεσσαλονίκη.
ΠΗΓΗhttps://www.ypaithros.gr/i-thessalonikia-pou-paragei-tis-dikes-tis-zootrofes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου