ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

H «Iχθυοκαλλιέργεια Αθαμανίας» εκτρέφει πέστροφα στα ορεινά της Πίνδου



την καρδιά της Πίνδου και σε απόσταση 82 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων συναντάμε το χωριό Αθαμανία. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της υψηλότερης κορυφής των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη), την Κακαρδίτσα (2.429 μ.). Κοντά του, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκεται μια μονάδα εκτροφής πέστροφας, που τροφοδοτείται από τα νερά πηγών του Ασπροποτάμου (Αχελώου), τα οποία δημιουργούν
ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ποιοτικών ψαριών.
Πρόκειται για την «Ιχθυοκαλλιέργεια Αθαμανίας», μια ατομική επιχείρηση, ιδιοκτησίας του Γιώργου Κάλλου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 και τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2004. Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2000-2006 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στην εκτροφή πέστροφας, έχοντας δυναμικότητα 20 τόνων τον χρόνο. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν υδάτινες δεξαμενές εμβαδού 1.000 τ.μ. σε μια έκταση περίπου 7 στρεμμάτων.

Γιατί πήρε τα βουνά

Ο Γιώργος Κάλλος, γεωπόνος ζωικής παραγωγής στο επάγγελμα, με ειδικότητα στην ιχθυοκαλλιέργεια και καταγωγή από τα Τρίκαλα, αποφάσισε να πάρει… τα βουνά και, μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», εξηγεί αυτή του την απόφαση: «Η περιοχή της Αθαμανίας, κατά το παρελθόν, στηριζόταν οικονομικά από δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτροφία, υλοτομία κ.ά.). Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχόμενη φθίνουσα πορεία του μόνιμου πληθυσμού ουσιαστικά αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αναζήτηση από τους εναπομείναντες κατοίκους άλλων πηγών εισοδήματος. Η κρίση στην αγροτική οικονομία, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης (ακραίες καιρικές συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και ύψη χιονιού ένα και ενάμισι μέτρο, δύσκολη πρόσβαση, διακοπές ρεύματος κ.ά.) κατέστησε το χωριό παραθεριστικό με εναπομείναντες δύο κατοίκους τους χειμερινούς μήνες. Εκμεταλλευόμενος τη μόνιμη ροή του ποταμού Μουτσιαρίτη και τις ιδιαίτερες μικροκλιματικές συνθήκες, επιλέξαμε να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η μονάδα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000-2006 και δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στην εκτροφή πέστροφας, έχοντας δυναμικότητα 20 τόνων τον χρόνο. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν υδάτινες δεξαμενές εμβαδού 1.000 τ.μ. σε μια έκταση περίπου 7 στρεμμάτων.
Να σημειωθεί ότι η μονάδα βρίσκεται εντός περιοχής του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων (περιοχή NATURA) και έχει πιστοποιηθεί για την ποιότητα των προϊόντων της (ΙSO 22000). Το βασικό μότο της είναι «ψάρι του… βουνού», ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «το καλύτερο ψάρι είναι… το φρέσκο».

Γιατί πέστροφα;

Ο κ. Κάλλος αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι «οι επισκέψεις στη μονάδα τόσο από μεμονωμένους περιηγητές όσο και από διάφορα γκρουπ γίνονται συνήθως άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, που τους δίνεται η δυνατότητα να ψαρέψουν με καλάμι την πέστροφα και, στη συνέχεια, να τη δοκιμάσουν στα ταβερνάκια του χωριού».
Μπορεί η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή να είναι κάτι που αρέσει πολύ στον Γιώργο Κάλλο, όπως και η ζωή στην ύπαιθρο, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι τα πολλά και συνεχόμενα προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τις υποδομές, κάνουν το έργο και την καθημερινότητά του πιο δύσκολα. «Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η πρόσβαση κατά τους χειμερινούς μήνες. Η επικινδυνότητα είναι μεγάλη, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε χαμηλές θερμοκρασίες με παγωμένο οδόστρωμα, συνεχή πτώση βράχων και μεγάλα ύψη χιονιού», δηλώνει ο κ. Κάλλος και προσθέτει: «Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαφορία, την έλλειψη οργάνωσης των τοπικών αρχών (του δήμου), όσον αφορά την διατήρηση των δρόμων καθαρών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στον τομέα τον πωλήσεων. Έχουμε μείνει και εβδομάδα αποκλεισμένοι λόγω του χιονιού. Μάλιστα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2012, όταν η μονάδα υπέστη αρκετές ζημιές, και τη συνεχή αλλαγή του κλίματος με συχνά ακραία φαινόμενα, τα προβλήματα, αντί να ελαττωθούν, αυξήθηκαν. Οι τοπικές αρχές, εάν θέλουν να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά, εάν θέλουν να δώσουν δύναμη στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο συνεχώς αναφέρουν ότι αποτελεί τη λύση για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, καλό θα ήταν να δώσουν βάση και στις απομακρυσμένες επιχειρήσεις, ώστε να τις κρατήσουν ζωντανές».

Βλέψεις για εξαγωγές

Το πάθος του Γιώργου Κάλλου για την gourmet φιλοσοφία της ζωής τον οδήγησε σε επιλεγμένες αναζητήσεις στον χώρο της γεύσης και στη δημιουργία καπνιστής πέστροφας, με αγνά υλικά που δεν επιβαρύνουν το προϊόν με χημικά συντηρητικά και άλλα πρόσθετα.
Στο ερώτημά μας «γιατί πέστροφα και όχι κάποιο άλλο ψάρι», ο κ. Κάλλος απαντά: Η εκτροφή πέστροφας έχει δυνατότητα ανάπτυξης, ακόμα και εξαγωγής σε μεταποιημένη μορφή (π.χ. καπνιστή). Επιπλέον, πρόκειται για ένα ανθεκτικό ψάρι, πλούσιο σε λιπαρά Ω3 και ένα από τα λίγα ίσως που μπορούν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής».   ΠΗΓΗ http://www.ypaithros.gr/ixthyokalliergia-athamania-pindos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου