ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ένα…αρχαίο κρασί

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα φανατικών φυσιοδιφών ανακάλυψε μια αρχαία ποικιλία σταφυλιού και την οινοποίησε χωρίς την χρήση κανενός συντηρητικού, έτσι ακριβώς όπως γινόταν την αρχαία Ελλάδα. Το αποτέλεσμα που ονομάζεται Ηλέσιον μας κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια...


Η αλήθεια είναι ότι όταν άκουσα για τον
πειραματικό οίνο Ηλέσιον που είναι ένα κρασί που παρασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχαία ελληνικά πρότυπα και ουσιαστικά λειτουργεί σαν άκρατος οίνος, γέμισα περιέργεια. Ποιο είναι αυτοί που μπήκαν στην διαδικασία στις αρχές του 21ου αιώνα να κάνουν μια βουτιά στον χρόνο; και με ποιο σκοπό; Και έτσι, προσπάθησα να μάθω περισσότερα.

Το Ηλέσιον είναι μια ομάδα ανθρώπων, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που με πάθος πραγματοποιεί ενέργειες υπέρ του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοποικιλότητας, της σωστής διατροφής και του αγροτουρισμού.

"Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια, όταν περπατώντας στην Οίτη και θέλοντας να κόψουμε ένα καρύδι παρατηρήσαμε ότι η καρυδιά είχε και σταφύλια. Τσαμπιά με μαύρα ζουμερά ολόφρεσκα σταφύλια! Οι ρόγες ήταν πολύ σφικτές μεταξύ τους και δεν είχαν ούτε μία ζημιά. Το σταφύλι μοσχοβολούσε κι ήταν πάνγλυκο, ενώ ο ασυνήθιστα χοντρός κορμός του κλίματος, φανέρωνε την πολύ μεγάλη ηλικία του. Το κλίμα είχε επιζήσει από όλες τις αρρώστιες και είχε φτιάξει ισχυρό αμυντικό σύστημα. Με τα χρόνια είχε αναρριχηθεί και κλαρώσει πάνω στην καρυδιά." εξηγούν μέλη της ομάδας και συνεχίζουν τη διήγηση αναφέροντας ότι πήγαν τα σταφύλια και τα φύλλα σε γεωπόνους και παλιούς κατοίκους της περιοχής, για να πληροφορηθούν το είδος του σταφυλιού. "Μάθαμε ότι το σταφύλι ήταν "γκοσμάρι", "γκοσμάς" ή αλλιώς "κοσμάς", μια αρχαία ποικιλία της Ρούμελης ξεχασμένη στο πέρασμα των χρόνων." Τότε έβαλαν στόχο να εντοπίσουν, να χαρτογραφήσουν και να τρυγήσουν τα κλίματα, που έχουν επιζήσει στα βουνά της Γκιώνας και Οίτης από τα αρχαία χρόνια με σκοπό να τα οινοποιήσουν με τις αρχαιοελληνικές προδιαγραφές και να δημιουργήσουν τον άκρατο οίνο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι αρχαίοι έλληνες έπιναν κεκραμένο οίνο, δηλαδή νερωμένο, ανακατεύοντας ένα μέρος οίνου με δύο μέρη νερό. Μάλιστα ήταν από αυτή τη διαδικασία, που έχουν προκύψει οι νεοελληνικές λέξεις κρασί και κέρασμα! Η ανάμειξη (κράσις) γινόταν σε ένα αγγείο τον λεγόμενο κρατήρα.



Για να φτιάξουν λοιπόν τον άκρατο οίνο, η ομάδα Ηλέσιον, ασχολήθηκε με πάθος. Μεταφύτεψαν σε δεκάδες γλάστρες την αρχαία ποικιλία και όταν έφτασε η ώρα του τρύγου, ξεκίνησαν μια οινοποίηση που δεν είχε σχέση τον σύγχρονο τρόπο οινοποίησης, αφού ακολουθούσε κατά γράμμα τα αρχαία πρότυπα. Έτσι το κρασί που οινοποιήθηκε είναι βιολογικό, δεν πέρασε από φιλτράρισμα, ενώ δεν περιέχει πρόσθετα χημικά συντηρητικά (θειώδη), φάρμακα, χρωστικές κλπ. Η μεγάλη πρωτοτυπία όμως είναι, ότι ταυτόχρονα, από το ίδιο σταφύλι έφτιαξαν ένα απόσταγμα μούστου το Ειδύλλι, που προσομοιάζει με κρασί χωρίς οινόπνευμα. Έτσι ανακατεύοντας ένα μέρος του Άκρατου οίνου με το Ειδύλλι, δημιουργείται κρασί (κεκραμμένος οίνος) όλων των βαθμών από το 0 έως το 15! Έτσι, χιλιάδες χρόνια μετά τις μυσταγωγικές συναντήσεις των αρχαίων φιλοσόφων και των επιφανών ανδρών, έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το δώρο της αμπέλου, στην ίδια μορφή και με ανέγγιχτη την αγνότητα της φύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα δοκιμής του κρασιού, απευθυνθείτε στο www.helission.gr  ΠΗΓΗ http://www.athinorama.gr/umami/wine/articles/?id=2003526


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου