Είναι αλήθεια ότι όταν μιλάμε για το Ασύρτικο, η Σαντορίνη, ως το
κλασικό terroir που συνδέεται με την ποικιλία, συγκεντρώνει όλα τα φώτα
πάνω της.
Υπάρχουν όμως τόσα ακόμα λαμπρά κρασιά από άλλες περιοχές, νησιωτικές ή
μη, που αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης και αναγνωρισιμότητας.
Που μάλιστα παλαιώνουν και εξαιρετικά! Τα Ασύρτικα που παράγει το Κτήμα
Τέχνη Οίνου, στη Δράμα της Μακεδονίας, είναι μία
τέτοια περίπτωση.
Το οινοποιείο παράγει δύο εκδοχές, μία που δεν περνάει από βαρέλι και
μία που περνάει, με την τελευταία να ονομάζεται Ήδυσμα Δρυός. Το όνομα
αντικατοπτρίζει τον μελένιο και πλούσιο χαρακτήρα που προσδίδει η ζύμωση και η ωρίμαση στο δρύινο βαρέλι.
Ενώ κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι η βελανιδιά καλύπτει την
κρυστάλλινη καθαρότητα της ποικιλίας, υπάρχουν θαυμάσια παραδείγματα
Ασύρτικων που περνούν από βαρέλι, που σχεδόν θυμίζουν κρασιά
Βουργουνδίας και είναι απολύτως συναρπαστικά! Το 2003 είναι μόλις η
τρίτη χρονιά για το Ήδυσμα Δρυός και έχει ζυμωθεί σε δρύινα, νέα επί το
πλείστον βαρέλια, ενώ έχει παραμείνει και με τις οινολάσπες πέντε μήνες.
Η μύτη ανοίγει με αρώματα καβουρδισμένων φουντουκιών, crème brulée
και μυρωδιές τροπικών φρούτων. Ελαφρύ στο στόμα με μέτριο σώμα.
Μετά από μία ώρα κερδίζει βάρος, αποκτώντας πιο λιπαρή υφή, με μια αλμυρή αίσθηση που αμφισβητεί την αποκλειστικότητα της Σαντορίνης ως προς την ορυκτότητα. Το Ασύρτικο 2003 της Τέχνης Οίνου είναι μία κυριολεκτικά σπάνια περίπτωση ώριμου Ασύρτικου και μία θαυμάσια ευκαιρία να νιώσετε τη μαγεία της εξέλιξης της διασημότερης ελληνικής ποικιλίας στο
χρόνο. Ένα κρασί που ιντριγκάρει τόσο το μυαλό όσο και τις αισθήσεις. Συνδυάστε το με χοιρινό, ψητά ψάρια ή οστρακοειδή. ΠΗΓΗ https://us5.campaign-archive.com/?u=7855ad3e22f18b58bd47c6df0&id=03289e7d78
κλασικό terroir που συνδέεται με την ποικιλία, συγκεντρώνει όλα τα φώτα
πάνω της.
Υπάρχουν όμως τόσα ακόμα λαμπρά κρασιά από άλλες περιοχές, νησιωτικές ή
μη, που αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης και αναγνωρισιμότητας.
Που μάλιστα παλαιώνουν και εξαιρετικά! Τα Ασύρτικα που παράγει το Κτήμα
Τέχνη Οίνου, στη Δράμα της Μακεδονίας, είναι μία
τέτοια περίπτωση.
Το οινοποιείο παράγει δύο εκδοχές, μία που δεν περνάει από βαρέλι και
μία που περνάει, με την τελευταία να ονομάζεται Ήδυσμα Δρυός. Το όνομα
αντικατοπτρίζει τον μελένιο και πλούσιο χαρακτήρα που προσδίδει η ζύμωση και η ωρίμαση στο δρύινο βαρέλι.
Ενώ κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι η βελανιδιά καλύπτει την
κρυστάλλινη καθαρότητα της ποικιλίας, υπάρχουν θαυμάσια παραδείγματα
Ασύρτικων που περνούν από βαρέλι, που σχεδόν θυμίζουν κρασιά
Βουργουνδίας και είναι απολύτως συναρπαστικά! Το 2003 είναι μόλις η
τρίτη χρονιά για το Ήδυσμα Δρυός και έχει ζυμωθεί σε δρύινα, νέα επί το
πλείστον βαρέλια, ενώ έχει παραμείνει και με τις οινολάσπες πέντε μήνες.
Η μύτη ανοίγει με αρώματα καβουρδισμένων φουντουκιών, crème brulée
και μυρωδιές τροπικών φρούτων. Ελαφρύ στο στόμα με μέτριο σώμα.
Μετά από μία ώρα κερδίζει βάρος, αποκτώντας πιο λιπαρή υφή, με μια αλμυρή αίσθηση που αμφισβητεί την αποκλειστικότητα της Σαντορίνης ως προς την ορυκτότητα. Το Ασύρτικο 2003 της Τέχνης Οίνου είναι μία κυριολεκτικά σπάνια περίπτωση ώριμου Ασύρτικου και μία θαυμάσια ευκαιρία να νιώσετε τη μαγεία της εξέλιξης της διασημότερης ελληνικής ποικιλίας στο
χρόνο. Ένα κρασί που ιντριγκάρει τόσο το μυαλό όσο και τις αισθήσεις. Συνδυάστε το με χοιρινό, ψητά ψάρια ή οστρακοειδή. ΠΗΓΗ https://us5.campaign-archive.com/?u=7855ad3e22f18b58bd47c6df0&id=03289e7d78
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου