ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ιωάννης Δριμιλής (Κτηνοτρόφος, Ηλεία): «Επικρατεί Αβεβαιότητα Στην Παραγωγή Γαλακτος

Ιωάννης Δριμιλής (κτηνοτρόφος, Ηλεία):  «Επικρατεί αβεβαιότητα στην παραγωγή γαλακτος»Ο παραγωγός ονογάλακτος μιλάει στο Dairy News για τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Ο Ιωάννης Δριμιλής συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το ΤΕΙ της Θεσσαλίας το οποίο πραγματοποιεί αναλύσεις στο γάλα γαϊδούρας στη φάρμα που διατηρεί  στην Ηλεία. Με το γάλα από τη δική του φάρμα υλοποιήθηκε η συμμετοχή του ΤΕΙ στο διαγωνισμό Ecotrophelia Ελλάδα 2016 και η εμπειρία ήταν
συναρπαστική και για τον ίδιο.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου
«Κάποια στιγμή με ενημέρωσαν από το ΤΕΙ Θεσσαλίας ότι ήθελαν  να φτιάξουν παγωτό με γάλα γαϊδούρας, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα ιδέα κι αποφάσισα να συμμετάσχω, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίσαμε να φτιαχτεί το παγωτό στο εργαστήριο του Χρήστου Σπηλιόπουλου το οποίο είναι κοντά στη φάρμα».
Ο  ονοτρόφος από την Ηλεία, είναι ενθουσιασμένος με την προσπάθεια και με τη συνεργασία του τόσο με έναν επαγγελματία του παγωτού, όσο και με την ομάδα των φοιτητών: « Μας άρεσε όμως τόσο η ιδέα όσο και το αποτέλεσμα που σκεφτόμαστε μελλοντικά να κάνουμε κάτι περισσότερο, να το προχωρήσουμε» μας είπε. Ο Ιωάννης Δριμιλής ξεκίνησε το 2010 την εκτροφή γαϊδουριών και σήμερα έχει  35 ζώα (έχει επίσης μια μικρή μονάδα εκτροφής προβάτων). Στην ονοτροφία στράφηκε μετά τη μεγάλη ζημιά που έπαθε το 2007, την ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας αρωματικών φυτών που είχε από τις φοβερές πυρκαγιές εκείνου του έτους, μια καλλιέργεια  που ξεκίνησε  το 2003 όταν κι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
Αν και η κρίση έχει επηρεάσει και το δικό του κλάδο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το μέλλον διότι πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα  την οποία ο κόσμος τώρα μαθαίνει. Το γάλα που παράγει διοχετεύεται κυρίως στη σαπωνοποιία  και σε εργαστήρια καλλυντικών ως πρώτη ύλη για παρασκευή κρεμών και σαπουνιών. Δίνει επίσης σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε μεμονωμένους ιδιώτες μέσω προσωπικής πώλησης.
«Το γάλα της γαϊδούρας είναι πολύ σημαντικό και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου· παλαιότερα έπιναν γάλα γαϊδούρας ως φάρμακο για τον κοκίτη» μας λέει και συμπληρώνει: «Επειδή το γάλα αυτό μοιάζει πολύ με το μητρικό γάλα, το έδιναν σε βρέφη στο παρελθόν, στις περιπτώσεις εκείνες που η μάνα, για κάποιο λόγο, δεν είχε γάλα να θηλάσει το παιδί της».
Αυτή τη στιγμή η  τιμή του γάλακτος είναι περίπου 40 ευρώ στη λιανική, στην αγορά κυμαίνεται όμως από 40-80 ευρώ το λίτρο. Ζητάμε από τον παραγωγό να μας εξηγήσει τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή. «Το κόστος παραγωγής είναι πράγματι μεγάλο και δημιουργεί αυξημένη τιμή στο ράφι. Η τιμή θα μπορούσε να πέσει εάν είχαμε πιο μεγάλες κι εντατικές εκτροφές, όπως αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα του προϊόντος» υποστηρίζει.
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον Πελοποννήσιο παραγωγό, ζητώντας του ένα συνολικό σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και κυρίως για τις δυνατότητες που προσφέρει σε νέους ανθρώπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν. «Δεν μπαίνουν νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα και πως θα μπορούσαν άλλωστε όταν το μέλλον της κτηνοτροφίας  είναι αβέβαιο. Από την άλλη, οι συνθήκες εργασίας των κτηνοτρόφων  είναι πολύ σκληρές: αναγκάζεσαι να δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο, χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο – ειδικά όσοι ασχολούνται με τα ζώα» σχολιάζει.
Όσο για   τις πολυθρύλητες επιδοτήσεις, ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι τις έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν,  κρατάει μικρό καλάθι: «Αν δεν έχεις σχεδόν όλα τα χρήματα ενός  έργου που θέλεις να υλοποιήσεις, όχι μόνο δεν αισθάνεσαι μια σιγουριά, αλλά αυξάνεται η αβεβαιότητά σου. Αρκετοί μάλιστα παραπονούνται ότι δεν παίρνουν τα χρήματά τους στην ώρα τους».
Δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2016. Φωτογραφίες: Φάρμα Δριμιλή.
ΠΗΓΗ http://www.dairynews.gr/2017/07/10/%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου