ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

«Λιόριζα»: Ένα εξαιρετικής ποιότητας Μεσσηνιακό ελαιόλαδο ξεκινά το «ταξίδι» του στην παγκόσμια αγορά…

Από το Βουρνάζι Μεσσηνίας στο Βερολίνο

 Η φήμη του «χρυσού» της Μεσσηνίας, του εξαιρετικού ελαιολάδου, φθάνει στα πέρατα της γης… Παράλληλα, στο άκουσμα «Kalamata» οποιοσδήποτε πολίτης του κόσμου αναγνωρίζει την περίφημη «ελιά καλαμών».

Για χρόνια, όμως, αυτός ο μοναδικός «θησαυρός» της περιοχής μας δεν έβρισκε απήχηση αντίστοιχη της αξίας του στις παγκόσμιες αγορές. Χρειάστηκε να μας βρει η «κρίση»… και οι νέοι άνθρωποι της περιοχής μας να ασχοληθούν σοβαρά με τον ανεκτίμητο «πλούτο» που μας προσφέρει η μεσσηνιακή γη…
Οι παραγωγοί με αγάπη και μεράκι για το ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότεροι. Αποφάσισαν να «ντύσουν» κατάλληλα το εξαιρετικό μεσσηνιακό ελαιόλαδο και να το αναδείξουν, όπως του αρμόζει, στις αγορές ολόκληρου του κόσμου…
Η «Λιόριζα» είναι μια ακόμα πανάξια εκπρόσωπος του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της «Κορωνέικης Ποικιλίας», η οποία και ξεκινά το «ταξίδι» της στην παγκόσμια αγορά.
Το «Θάρρος» συνάντησε τον Γιάννη Σταυρόπουλο, που συνεχίζει την για περισσότερα από 45 χρόνια οικογενειακή παράδοση, και μας μίλησε για το νέο «εγχείρημα» της οικογένειάς του.

IMG_5685.JPG
Η ιστορία…
22 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα, στις πλαγιές του ιερού όρους της «Ιθώμης» και σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της «Αρχαίας Μεσσήνης», στο χωριό Βουρνάζι, βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Σταυρόπουλου. Περισσότερες από 4.000 ρίζες ελαιοδέντρων, αποκλειστικά κορωνέικης ποικιλίας και 450 ρίζες χονδρολιές, βρίσκονται στα 130 περίπου στρέμματα του αγροκτήματος…
Από το 1968 ο πατέρας και η μητέρα του Γιάννη Σταυρόπουλου, με σεβασμό στη μάνα γη και με μεγάλο μεράκι, ασχολούνται με την παραγωγή και την πώληση ελαιολάδου και ελιών… Το «πάντρεμα» της παράδοσης και της νέας γενιάς της οικογένειας είχε ως αποτέλεσμα… τη «Λιόριζα», που αποτελεί τη συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης.
lioriza-2.JPG
Η «Λιόριζα»…
Παρατηρώντας τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και γνωρίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση τόσο του μεσσηνιακού ελαιολάδου όσο και της «Ελιάς Καλαμών» και μεγαλώνοντας ουσιαστικά μέσα σ’ έναν απέραντο «ελαιώνα», ο Γιάννης Σταυρόπουλος αποφάσισε το 2016 να δημιουργήσει μια νέα μονάδα εμφιάλωσης.
Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να διατηρεί ο ίδιος τον πλήρη έλεγχο σε κάθε στάδιο παραγωγής, από τη στιγμή της ανθοφορίας των δένδρων μέχρι και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Ο τρόπος συγκομιδής ελαιολάδου γίνεται μόνο με μηχανικές διαδικασίες. Ακολουθεί η άμεση μεταφορά του καρπού από το χωράφι σε ελαιουργεία της περιοχής, με άμεση εξαγωγή εν ψυχρώ. Πριν από την αποθήκευση πραγματοποιείται φυσικό φιλτράρισμα του ελαιολάδου, που απομακρύνει τις ξένες ύλες και την υγρασία. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε κλειστές ανοξείδωτες δεξαμενές, με όσον το δυνατόν ελάχιστη επαφή με οξυγόνο. Η δε θερμοκρασία αποθήκευσης είναι όσον το δυνατόν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου και πάντα σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Για την τυποποίηση χρησιμοποιούνται περιέκτες κατάλληλοι και ενδεδειγμένοι για ελαιόλαδο, όπως κλειστό ανοξείδωτο δίκτυο μηχανημάτων τυποποίησης με προδιαγραφές ISO 22000:2000.
Τέλος, η διατήρηση του τυποποιημένου ελαιολάδου γίνεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.
«Κουβαλώντας» στις πλάτες του τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση, ο Γιάννης με την πολύτιμη βοήθεια της συντρόφου του, Ασημίνας, αποφάσισαν να «σφραγίσουν» αυτήν την προσπάθεια, χαράζοντας το οικόσημο της οικογένειας στο μπουκάλι και δίνοντάς του το όνομα «Λιόριζα», εμπνευσμένο από την ντόπια λαϊκή έκφραση για την ελιά.
lioriza-3.JPG
Βερολίνο 
Αν και το νέο εγχείρημα της οικογένειας Σταυρόπουλου, η «Λιόριζα», «κάνει τα πρώτα του βήματα»… το πρώτο «ταξίδι» δεν άργησε να έρθει. Από αύριο 10 Απριλίου θα βρίσκεται στα ράφια του νεοσύστατου καταστήματος delicatessen ελληνικών προϊόντων, “Nonne & Zwerg”, στο κέντρο του Βερολίνου. Παράλληλα, μετρώντας ήδη 9 κωδικούς προϊόντων, και αναμένοντας σύντομα να προστεθούν σ’ αυτούς η επιτραπέζια ελιά καλαμών και η πάστα ελιάς, η «Λιόριζα» θα βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα τόσο στην περιοχή μας όσο και σ’ ολόκληρη τη χώρα.
17038728_648759431991579_1323348636775648919_o.jpg
Ανάδειξη της περιοχής…
Εκτός από την προσπάθεια ανάδειξης του ελαιολάδου, σκοπός του Γιάννη Σταυρόπουλου είναι και η ανάδειξη της περιοχής που βρίσκεται η «Λιόριζα», το Βουρνάζι Μεσσηνίας. Ο χώρος της εμφιάλωσης είναι επισκέψιμος για κάθε ενδιαφερόμενο, για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» το μεράκι με το οποίο βγαίνει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η «Λιόριζα» στηρίζει δράσεις που βγάζουν το πολιτισμό της περιοχής μας από τα εθνικά μας σύνορα. Έτσι, στο πλαίσιο της πολιτιστικής προσφοράς, η εταιρεία αποτελεί βασικό υποστηρικτή του Έτους «Μαρίας Κάλλας» και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, για δράσεις όλο το 2017, αναγνωρίζοντας τη θερμή αφοσίωσή τους στις Τέχνες και τη Μουσική. ΠΗΓΗ http://messiniaonline.net/%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου