ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Φθινοπωρινή καλλιέργεια κρεμμυδιού

KREMMYDI HAZERAΤο κρεμμύδι ανήκει στην οικογένεια των λειριοειδών και καλλιεργείται για τα φύλλα (φρέσκο-χλωρό κρεμμύδι) ή για το βολβό του (ξηρό κρεμμύδι). Η σπορά του κρεμμυδιού για φθινοπωρινή καλλιέργεια έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.
Η σπορά πραγματοποιείται είτε με διασπορά του σπόρου στα
πεταχτά, είτε με σπαρτικές μηχανές, σε γραμμές ή αναχώματα. Οι αποστάσεις σποράς μεταξύ των γραμμών καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο άρδευσης, οπότε στην Ελλάδα που η συνήθης πρακτική είναι επίπεδο έδαφος και καταιονισμός οι αποστάσεις κυμαίνονται στα 25-40cm. Γενικά, επί της γραμμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση, αλλά γενικά η σπορά είναι πυκνή.
Η μέση αναμενόμενη απόδοση ξηρών βολβών κρεμμυδιού 6,5 τόνοι (3-8), ανάλογα με την ποικιλία, την πυκνότητα φύτευσης, τη φυτοϋγεία και θρέψη και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες (ετήσιες αρδευόμενες καλλιέργειες, ανοιξιάτικης ή φθινοπωρινής σποράς).Πρόκειται για μεσοπρώιμο υβρίδιο κρεμμυδιού, με ομοιόμορφους μεγάλους βολβούς, με σχήμα κωνικό (σβούρα).
Οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού έχουν ελαφρώς κοκκινωπό χρωματισμό και η σάρκα είναι λευκή με ελαφρώς πιπεράτη γεύση.
Είναι κατάλληλο υβρίδιο για απευθείας σπορά ή μεταφυτεύσεις με συνιστώμενη πυκνότητα σποράς 80.000 – 85.000 φυτά/στρέμμα.
Είναι υβρίδιο με υψηλές αποδόσεις και κατάλληλο για τις καλλιεργητικές συνθήκες (φωτοπερίοδος) της Μεσογείου, με ικανότητα αποθήκευσης 3-4 μηνών. ΠΗΓΗ http://blog.farmacon.gr/katigories/eidiseis/eidiseografia/item/1259-fthinoporini-kalliergeia-kremmydioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου