Πως παρασκευάζεται το παραδοσιακό «Λευκαδίτικο σαλάμι»
Όλοι γνωρίζουν τη Λευκάδα για τις φανταστικές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά, Ωστόσο, η Λευκάδα είναι γνωστή και για έναν ακόμη λόγο, που δεν είναι άλλος από το σαλάμι αέρος φυσικά. Ένα προϊών που διακρίνεται για την ποιότητα του αλλά και την εκλεπτυσμένη γεύση του, καθιστώντας το σαλάμι αέρος της Λευκάδας ένα από τα πιοδιαδεδομένα εδέσματα..!
Ένα παραδοσιακό προϊόν που πλέον έχει καθιερωθεί σαν διεθνούς φήμης. Πρόκειται στ΄αλήθεια για έναν πεντανόστιμο μεζέΤο κύριο συστατικό για την παρασκευή του σαλαμιού είναι το φρέσκο χοιρινό κρέας. Ακολουθώντας πιστά την παράδοση, τόσο το σαλάμι αέρος, όσο και το χωριάτικο λουκάνικο φτιάχνονται αποκλειστικά από ελληνικά κρέατα, με φυσικό τρόπο ωρίμανσης και την παραδοσιακή τεχνική «δεσίματος» με σχοινάκι, στα βήματα των παλιών μαστόρων.
Με τη χρήση του μαχαιριού γίνεται η αφαίρεση των κοκάλων και των νεύρων. Στη συνέχεια το τεμαχίζουν σε μικρότερα κομμάτια και διαχωρίζουν το λίπος από το ψαχνό, διότι και το λίπος θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του σαλαμιού. Κατόπιν μια ποσότητα κρέατος μπαίνουν στην μηχανή του κιμά για να αναμειχθεί έπειτα με το λίπος το οποίο είναι κομμένο σε μικρά κυβάκια. Στη πορεία το μείγμα μεταφέρεται σε ένα μεγάλο μίξερ για να αναμειχθεί με άλλα υλικά
Η ιδιαιτερότητα της γεύσης οφείλεται κατά πολύ και στο κλίμα της περιοχής, με την υψηλή υγρασία, που δημιουργεί τις κατάλληλες ζυμώσεις για τη σωστή ωρίμανση. Το παραδοσιακό σαλάμι Λευκάδας είναι από τα δημοφιλέστερα και νοστιμότερα ελληνικά αλλαντικά. Έχει πικάντικο άρωμα σκόρδου και μαύρου πιπεριού, που περιέχεται σε ολόκληρους κόκκους. Kόβεται σε πολύ λεπτά φετάκια και συνοδεύει ιδανικά τσίπουρο και ούζο, αλλά και κρασί
ΠΗΓΗ http://lefkadabeach.com/blog/2016/08/09/salami-lefkadas/#more-218
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου