POPAGANDA_FOS_09_IMG_1842a
Το μαγαζί μένει στα παραδοσιακά προϊόντα, όμως τα πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, διαδικτυακό. O Σταμάτης και η Λουίζα δημιούργησαν ένα e-shop, ώστε να μπορεί κανείς να προμηθεύεται τα ιδιαίτερα προϊόντα τους ακόμα κι αν βρίσκεται μακριά από τηΒαρβάκειο. Με αγορές άνω των 20 ευρώ μάλιστα, δεν υπάρχει χρέωση για τα μεταφορικά. Το e-shop stistoa.gr παρουσιάζει όλα τα προϊόντα του καταστήματος, τους παραγωγούς που τους προμηθεύουν και έχει πληροφορίες για την ιστορία του καταστήματος.
AdTech Ad
POPAGANDA_FOS_09_IMG_1611a
Κοιτώντας τα ράφια, βλέπω πολλά προϊόντα που μου τραβούν την προσοχή, αφού για κάποια δεν ήξερα καν την ύπαρξή τους: λεμονάτο ή καπνιστό αλάτι Κύπρουαναμεμειγμένο με αλάτι Μεσολογγίου, ή μουστάρδα με εσπεριδοειδή. Η Λουίζα μου δείχνει και προϊόντα που δεν βρίσκονται αλλού στην Αθήνα, όπως είναι το ξεχωριστό ταχίνι Ξάνθης. «Έχουμε ακόμα πολλά προϊόντα από το συνεταιρισμό «Μανιτάρια Ξάνθης», όπως άρτυμα μανιταριών, ή αλάτι τρούφας. Μεγάλο μέρος των προϊόντων μας το φέρνουμε από τη Βόρεια Ελλάδα -στην Ξάνθη, στις Σέρρες, σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχουν εξαιρετικοί παραγωγοί και ξεχωριστά προϊόντα που δεν έχουν την προβολή που τους αξίζει». Ακόμα, το μαγαζί προσφέρει όλα τα γνωστά όσπρια από τα μέρη όπου παραδοσιακά παράγονται -φασόλια Πρεσπών, φάβα Σαντορίνης (και Τουρκίας, γιατί τηςΣαντορίνης είναι αρκετά ακριβή) -το μάτι μου τραβάει το έντονο χρώμα από τις κόκκινες φακές Τουρκίας, ούτε αυτό το είχα ξαναδεί. 
POPAGANDA_FOS_09_IMG_1697a
«Έχουμε επίσης κρασί, δικής μας παραγωγής, από την Πελοπόνησσο που έχουμε τα κτήματα των παππούδων μας -το ίδιο και ελαιόλαδο. Το κρασί το συσκευάζουμε για να το φέρνουμε εδώ: ονομάζεται Κτήμα Ιζαμπώ, και έχουμε λευκό και κόκκινο». Παρατηρώ μάλιστα πως είναι σε προσφορά για την Καθαρά Δευτέρα: η φιάλη του κόκκινου κοστίζει 2,20€, ενώ το λευκό 1,70€. Ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, στην αγορά ολόκληρη γίνεται πανικός. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα γίνεται την Κυριακή το βράδυ. Η Λουίζα με ενημερώνει για ένα έθιμο που δεν γνώριζα: κάθε Κυριακή πριν τηνΚαθαρά Δευτέρα, η αγορά ανοίγει στις δεκα το βράδυ και μένει ανοιχτή ως τις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας. Η ιχθυαγορά και τα μαγαζιά, όπως είναι το Παντοπωλείο, με είδη για τα κούλουμα, προμηθεύουν έτσι τον κόσμο για το Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. Μπορεί να είναι αυτοί που γυρνάνε από Κυριακάτικο ξενύχτι -άλλωστε η Στοά Αθανάτων, στη γωνία της οποίας βρίσκεται το μαγαζί, είναι γεμάτη από ρεμπετάδικα. Μπορεί να είναι όσοι εργάζονται νύχτα στην περιοχή. Ή γύρω στις 6 το πρωί, που ξεκινούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι κυρίως οι συνταξιούχοι, που έρχονται να προμηθευτούν με το ξεκίνημα της ημέρας ό,τι χρειάζονται για τα κούλουμα. «Είναι πολύ παλιό έθιμο και ακόμα οι άνθρωποι το τηρούν. Το μεγάλο λάθος βέβαια είναι να προσπαθήσεις να έρθεις με αμάξι: οι ουρές φτάνουν στη Σταδίου. Εκείνη τη μέρα, φεύγουν πολλοί χαλβάδες, ντολμαδάκια σε κονσέρβα, ελιές, ταραμάς, και βέβαια… πολλά ούζα», με ενημερώνει η Λουίζα. Φυσικά, ηΚαθαρά Δευτέρα το χρειάζεται το ουζάκι της. 
POPAGANDA_FOS_09_IMG_1757a
Αφού μου έχουν ανοίξει την όρεξη -δεδομένης της αδυναμίας μου στα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας- ετοιμάζομαι να φύγω. Παίρνω μαζί και ένα πακέτο χειροποίητεςπαπαρδέλες με σπανάκι και ντομάτα και ένα σαπούνι ελαιόλαδου με μέλι -και δίνω ραντεβού πάλι εκεί, την Κυριακή το βράδυ. Όταν όλη η Βαρβάκειος αγορά ξαγρυπνά. 
Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων– Αρμοδίου 2, Κέντρο. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα με Σάββατο, 8π.μ. με 4μ.μ. 
POPAGANDA_FOS_09_IMG_1827a
POPAGANDA_FOS_09_IMG_1860a
POPAGANDA_FOS_09_IMG_1669aPOPAGANDA_FOS_09_IMG_1643a