ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ...ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Σκαρφαλωμένη στα βουνά της Γορτυνίας, στο τρίγωνο Βυτίνας-Στεμνίτσα-Καρύταινα και στο πιο όμορφο σημείο του χωριού Ψάρι, με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα, το Λύκαιο Ορος και τη γραφική Καρύταινα, δημιουργήσαμε πριν από μερικά χρόνια τον Πολυχώρο «Αρκαδιανή».



314410 286310761381462 363005068 n
Τραχανάς ΞινόςΕμπνευστής της, ο επιχειρηματίας Μάκης Παπούλιας, που συμμετέχει εθελοντικά, μαζί με μια ομάδα ατόμων που κατάγονται από το χωριό. «Η επιλογή του χώρου δεν ήταν απλά συναισθηματική υπόθεση, η Αρκαδία επιλέχθηκε επειδή θελήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα του αρκαδικού τρόπου ζωής, ο οποίος στρέφεται στις απλές, ουσιαστικές χαρές της ζωής, τηρώντας πάντα την αρχή του μέτρου. Επιλέξαμε το χωριό μας όχι απλώς επειδή είναι φορτισμένο με τις αναμνήσεις των προγόνων μας και των παιδικών μας χρόνων, αλλά επειδή θελήσαμε η επιχειρηματική μας πρωτοβουλία να έχει το ξεχωριστό ύφος μιας μικρής οργανωμένης κοινωνίας που υποστηρίζει αυτές τις ιδέες».
Ολα ξεκίνησαν από τις άκρως επιτυχημένες εκδηλώσεις «Οι νοστιμιές των γιαγιάδων», που διοργάνωνε ο Aθηναϊκός σύλλογος μία φορά τον χρόνο. Εκεί μαγείρευε όλο το χωριό και πούλαγε σπιτικά προϊόντα σε 2.000 επισκέπτες. Βλέποντας τον κόσμο να λατρεύει αυτά τα προϊόντα, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους, και να αποπειραθούμε μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αγόρασαμε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων και ξεκίνησαμε να συγκροτούμε τα κτίρια από πέτρα και ξύλο, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο ύφος του χωριού.
Γλυκό ΠεργαμόντοΕτσι δημιουργήθηκε η Αρκαδιανή, μια εταιρεία που αποτελείται από έξι νέους ανθρώπους, συντοπίτες, δίνοντας ζωή σε ένα έρημο μέχρι τότε χωριό, που περιλαμβάνει τον πλούτο προϊόντων και υπηρεσιών που θα ανακαλύψετε πλοηγούμενοι στην ιστοσελίδα μας αλλά και με την φυσική σας παρουσία και φυσικά με την γνωριμία και την γεύση των προϊόντων που παράγουμε.
Η Αρκαδιανή είναι μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, είναι πρόταση για διατροφή και το αργό φαγητό, τη μαγειρική των τεσσάρων εποχών, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη θετική διέξοδο από την ερήμωση της περιφέρειας.
Είναι μια πρωτότυπη αναπτυξιακή πρόταση για την Αρκαδία, ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα και αισιοδοξούμε γιατί βλέπουμε να αναζωογονείται μια ολόκληρη περιοχή και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να λογίζεται ως πρότυπο και για άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
«Η Αρκαδία είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε παγκόσμια ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, που είναι συνυφασμένη με τις έννοιες της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Και εμείς, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτή την κληρονομιά και κατάγονται από το ίδιο χωριό, δημιουργήσαμε την Αρκαδιανή θέλοντας να μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα.
Ενας μεγάλος όμορφος χώρος, με βεράντες και καταπληκτική θέα, φιλοξενεί το Εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς», όπου σερβίρεται σπιτικό φαγητό, με αγνά υλικά, που παράγονται, ανάλογα την εποχή, από το περιβόλι και τον Λαχανόκηπο της Αρκαδιανής - έναν μεγάλο κήπο δυόμισι στρεμμάτων, περιτριγυρισμένο από δέντρα και παρτέρια με λουλούδια.
Μια Βιοτεχνία που παράγει γλυκά του κουταλιού με φρέσκα φρούτα, καρυδοκουραμπιέδες, σκαλτσουνάκια, ξερά σύκα με καρύδια, κουλούρια, τραχανά, ζυμαρικά, βότανα, ροφήματα, περίπου πενήντα είδη εξαιρετικών, αγνών προϊόντων, με πρώτες ύλες από τους παραγωγούς της περιοχής, εφαρμόζοντας παραδοσιακές συνταγές. Προϊόντα που, εκτός από το μικρό μαγαζάκι μέσα στο κτίριο, διανέμονται, σε πανέμορφες συσκευασίες, σε πολλά μαγαζιά της Ελλάδας ή μέσω Διαδικτύου από την ιστοσελίδα www.arcadiani.gr. H μεγάλη επιτυχία της Αρκαδιανής είναι η πώληση των προιόντων της και στα καταστήματα Duty-free 17 αεροδρομίων. 
Παράλληλα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δημιουργήθηκε και η Βιβλιοθήκη με 650 σπάνια βιβλία μαγειρικής του 19ου αιώνα και εκατοντάδες σχετικά έγγραφα και ντοκουμέντα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή έρευνας και μελέτης καθώς επίσης και ένας Μουσειακός χώρος έκθεσης σκευών και μικροεργαλείων κουζίνας από το 1900.
Στον υπαίθριο χώρο,λειτουργεί το Θέατρο τριακοσίων θέσεων. Εκεί θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βοηθώντας την ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή και προσελκύοντας επισκέπτες να γνωρίσουν και τα καλούδια της Αρκαδιανής.
Πρόσφατα, η Αρκαδιανή ανέλαβε και το κτίριο του ανενεργού πλέον δημοτικού σχολείου, το οποίο ανακαίνισε ο δήμος, για να δημιουργήσει ένα Μουσείο Δημοτικού Σχολείου που θα είναι επισκέψιμο για μαθητές σχολείων και για κάθε ένα που ενδιαφέρεται για την εκπαιδευτική μας παράδοση.
Η Αρκαδιανή λειτουργεί καθημερινά και δέχεται συχνά επισκέψεις και από συλλόγους και σχολεία, αφού προσφέρεται και ως χώρος γνώσης, με τα παιδιά να μαθαίνουν να ψήνουν ψωμί στους Ξυλόφουρνους, να ετοιμάζουν χυλοπίτες και τραχανά, κουλουράκια «για έναν πιο παλιό αλλά ίσως και πιο σοφό τρόπο ζωής». Η ομάδα της Αρκαδιανής αναλαμβάνει Περιβαντολογικές ξεναγήσεις με σκοπό την στενή επαφή των παιδιών με την φύση ενώ τα «εκπαιδευτικά» σουπλά στα τραπέζια του εστιατορίου  με μηνύματα για τη μεσογειακή διατροφή προσφέρουν ιδιαίτερη τροφή για συζητήσεις γύρω απο την σωστή διατροφή του ανθρώπου.
    

Ενας μεγάλος όμορφος χώρος, με βεράντες και καταπληκτική θέα, φιλοξενεί το εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς» όπου σερβίρεται σπιτικό φαγητό, με αγνά υλικά, που παράγονται, ανάλογα την εποχή, από το περιβόλι και τον λαχανόκηπο της Αρκαδιανής - έναν μεγάλο κήπο δυόμισι στρεμμάτων, περιτριγυρισμένο από δέντρα και παρτέρια με λουλούδια.
Επιπλέον χρησιμοποιουμε και τους Ξυλόφουρνους μας στη Μαγειρική μας ώστε οι πελάτες μας να γεύονται τα υπέροχα παραδοσιακά φαγητά μας.
Παράλληλα, η τοποθεσία που επιλέξαμε εμπνέει γαλήνη και η θέα από ψηλά δίνει χώρο στα μάτια και στο μυαλό να ανασάνουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, προσφέροντας έναν χώρο ελεύθερης σκέψης και μια τάση για πιο φιλοσοφική προσέγγιση των πραγμάτων»
  
Αναδεικνύουμε την μαγειρική των τεσσάρων εποχών του χρόνoυ.
Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί και εφαρμόζουμε διαδικασίες επιλογής Πρώτων υλών και τροφίμων.
Ακολουθούμε Πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας.
Αναδεικνύουμε τις Παραδοσιακές Αρκαδικές γεύσεις.

Ψάρι, Τρικολόνων Γορτυνίας
Αρκαδία
Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
info@arcadiani.gr
Τηλέφωνο:
27910 27161




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου