ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Το ελαιολάδο της Θάσου και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του

Η παραγωγή ελαιολάδου στη Θάσο

Η ελαιοκομική περίοδος στη Θάσο, αρχίζει περί τα μέσα Νοέμβρη και τελειώνει τέλη Δεκέμβρη μέχρι και αρχές Γενάρη, ανάλογα με την χρονιά.
Στην Θάσο η αποθήκευση του ελαιοκάρπου στους συνεταιρισμούς γίνεται σε κοινή αποθήκη, αφού βέβαια με ελέγχους εξασφαλίζεται η ίδια ποιότητα ελιάς. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται
η ίδια ποιότητα ελαιολάδου σε όλους τους παραγωγούς.
Από την αποθήκη, στην οποία μαζεύονται  οι ελιές κάθε ημέρας, διοχετεύονται στο πλυντήριο του εργοστασίου όπου εκεί γίνεται το πλύσιμο της ελιάς με άφθονο νερό.
Στην συνέχεια με αναβατόριο οδηγούνται στον σπαστήρα για να γίνει το άλεσμα της ελιάς. Οσπαστήρας αντικατέστησε τις μυλόπετρες που άλεθαν τις ελιές. Από τον σπαστήρα η ελαιοζύμηπου παράχθηκε διοχετεύεται στον μαλακτήρα για να μαλαχθεί. Ο μαλακτήρας είναι θερμαινόμενος και η διάρκεια μάλαξης είναι περίπου μία ώρα.
Από τον μαλακτήρα η ελαιοζύμη οδηγείτε με αρκετή ποσότητα νερού μέσω αντλίας στοφυγοκεντρικό μηχάνημα όπου γίνεται ο διαχωρισμός ελαιολάδου, νερού και πυρήνα. Συνεχίζοντας το νερό και το ελαιόλαδο οδηγούνται στον διαχωριστήρα, όπου γίνεται ο τελικός διαχωρισμός. Το καθαρό πλέον από ξένες ύλες και νερό ελαιόλαδο οδηγείτε στις δεξαμενές, οι οποίες είναι ανοξείδωτες και θερμαινόμενες.
Η χρονική διάρκεια που μένει το ελαιόλαδο στις θερμαινόμενες δεξαμενές είναι περίπου 30 – 40 ημέρες για να καθαρίσει από οποιαδήποτε ξένη ύλη. Μετά από την διαδικασία αυτή συσκευάζεται σε δοχεία ή φιάλες.
Άξιον αναφοράς είναι, ότι η θερμοκρασία του ζεστού νερού που χρησιμοποιείται για την έκθλιψη και επεξεργασία της ελιάς και του ελαιολάδου, είναι από 28 – 35 βαθμοί Κελσίου.

Τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία της Θάσου

Αφού μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο ο ελαιόκαρπος ακολουθεί η διαδικασία επεξεργασίας του που είναι:
Το «άλεσμα» (σπάσιμο) της ελιάς. Το άλεσμα γίνεται με τις μυλόπετρες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους με κίνηση που δίνεται από ηλεκτρικό μοτέρ. Μέσα στο χώρο που περιστρέφονται οι μυλόπετρες, εκεί μέσα υπάρχει ο καρπός της ελιάς , ο οποίος συνθλίβεται και πολτοποιείται.
παραγωγή ελαιολάδου Θάσο άλεσμα ελιάς μυλόπετρες περιστρέφονται παραδοσιακά ελαιοτριβεία Θάσου μυλόπετρες άλεσμα σπάσιμο ελιάς
Μετά την πολτοποίηση παράγεται μια παχύρευστη ζύμη στην οποία περιέχεται όχι μόνο το λάδι αλλά και όλα τα συστατικά της ελιάς (απόνερα κλπ).
παραδοσιακά ελαιοτριβεία Θάσου διαδικασία μάλαξης ελαιοζύμης μαλακτήρα ελιάςΗ διαδικασία μάλαξης της ελαιοζύμης στον μαλακτήρα.Μετά τον μαλακτήρα ειδικό μηχάνημα διανέμει την ελαιοζύμη στα πανιά που φορτώνονται σε καρότσι. Ανάμεσα στα πανιά με την ελαιοζύμη τοποθετούνται βαριές λαμαρίνες για να βοηθούν καλύτερα στην πίεση της πρέσας.
παραδοσιακά ελαιοτριβεία πρεσάρισμα ελαιοζύμης πρέσα ελιάς παραγωγή ελαιολάδου ΘάσουΤο πρεσάρισμα της ελαιοζύμης στην πρέσα, η διάρκεια πρεσαρίσματος υπολογίζεται από 45 λεπτά έως μία ώρα.
Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου στον διαχωριστήρα από τα υγρά (απόβλητα) τα οποία περιέχονται στον ελαιόκαρπο.

ελαιολάδο Θάσουδιαχωρισμός ελαιολάδου διαχωριστήρα ελαιόκαρπο ελαιοτριβείοελαιολάδο Θάσου ελιά παραδοσιακός τρόπος παραγωγής παραδοσιακά ελαιοτριβεία
 http://www.proionta-thassou.gr/el/thassos-products/details/487/6/%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF/%CE%88%CE%BE%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF/%CE%95%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF-%CE%98%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85-1lt.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου