ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Στη Δήμαινα ξέρουν από φέτα

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ

Σε ένα χωριό κοντά στην Επίδαυρο, ο Δημήτρης και η Αλεξάνδρα Καραμπέτσου παράγουν μια φέτα που μας κέρδισε με τη θεσπέσια, ελαφρώς πικάντικη και αλμυρούτσικη γεύση της.

Χίλια γιδοπρόβατα είχε ο παππούς του Δημήτρη Καραμπέτσου στη Δήμαινα, κοντά στην Επίδαυρο, και 11 παιδιά. Κάτι όμως η Κατοχή, κάτι οι κόρες που έπρεπε να προικισθούν, κάτι οι γιοι που είχαν ίσα μερίδια, δεν περίσσεψαν και πολλά. Παρ’ όλα αυτά, και ο
πατέρας του Δημήτρη, Γιώργος, και ο ίδιος ο Δημήτρης δεν ξέφυγαν από την παράδοση και ασχολήθηκαν με την τυροκομία.

Οπως και οι περισσότεροι Ελληνες τυροκόμοι, ξεκίνησαν από τη στάνη του παππού τους, όπου τυροκομούσαν επιτόπου την ημερήσια παραγωγή γάλακτος. Ακολούθησε ένα υποτυπώδες τυροκομείο με χειροποίητη παραγωγή και περιορισμένες ποσότητες. Ο χώρος που επισκέπτομαι είναι καινούργιος, υπερσύγχρονος. Καθόλου δεν παραπέμπει σε τυροκομική ιστορία. Ο Δημήτρης και η Αλεξάνδρα, η γυναίκα του, μου εξηγούν. «Μόλις το 2010 ανοίξαμε το καινούργιο τυροκομείο, με καινούργια άδεια και πιστοποίηση ISO και HAACP. Σήμερα, καθώς δεν μας έχουν μείνει πια ζώα, συνεργαζόμαστε με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα ζώα εδώ είναι ελευθέρας βοσκής και η βασική τους τροφή είναι το πουρνάρι. Βέβαια το χειμώνα τρώνε και κάποιες ελεγμένες ζωοτροφές, αλλά όχι αποκλειστικά γιατί και ο χειμώνας μας εδώ διαρκεί λίγο και είναι ήπιος».

«Παράγουμε γύρω στα 100 βαρέλια φέτα, 4 - 5 τόνους κεφαλοτύρι και 2 - 3 τόνους ανθότυρο και μυζήθρα. Τα δίνουμε κυρίως εδώ τριγύρω στο νομό, αλλά στέλνουμε και στην Αθήνα».  

Στο τυροπωλείο Καρατζά, Αθηνάς 57, τηλ. 210-32.11.536. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Δημήτρη Καραμπέτσο: 27530-31.289, 31.432.
ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr/842229/article/gastronomos/agora/sth-dhmaina-3eroyn-apo-feta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου