ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Ελιά και Μέλι

Μυρωδικά, τσάγια και μια αγκαλιά παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα σε ένα μικρό μαγαζί στην Ηλιούπολη.
Λίγα λόγια για το μαγαζί Λουσμένο στο φυσικό φως και γουστόζικα διακοσμημένο από τον ίδιο, το παντοπωλείο «Ελιά και Μέλι» του Γιώργου Κελάμη άνοιξε τις πόρτες του το Σεπτέμβριο του 2010. Ο ιδιοκτήτης του -πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος
που έχει γυρίσει κάθε γωνιά της Ελλάδας στα επαγγελματικά του ταξίδια- έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα προϊόντα από όλη τη χώρα. Αν και εν μέσω βαθύτατης κρίσης, το μαγαζί κερδίζει ολοένα και περισσότερους τακτικούς πελάτες τόσο για την ποικιλία του, όσο και για κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για παντοπωλείο: τις χαμηλές τιμές, κάποιες από τις οποίες συναγωνίζονται ακόμα και αυτές των σούπερ μάρκετ. Εντύπωση μου έκαναν τα ταμπελάκια κάτω από σχεδόν κάθε προϊόν, με τον τόπο προέλευσής του. Να μια κίνηση για συνειδητοποιημένες αγορές.

Τι ψωνίζουμε Μεγάλη ποικιλία ελληνικών ζυμαρικών, όπως τα «Αδαμαντίνα» και τα «Bovaletti» -μην σας ξεγελά το όνομα, πρόκειται για νοστιμότατα χειροποίητα ζυμαρικά της οικογένειας Μπόβαλη, από τον Κουβαρά Αττικής, σε διάφορες γεύσεις. Αναζητήστε στα ράφια πελτέδες Santo, φάβα Σαντορίνης, νοστιμιές «Το ντουλάπι της γιαγιάς» (όπως το θαυμάσιο πέστο αγκινάρας), γλυκά κουταλιού «Αχιλλεία» από το Πήλιο, διάφορα μέλια κ.ά. Συμπαθητική η ποικιλία από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα χαμηλής οξύτητας, κυρίως από τη Μάνη και την ευρύτερη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα και γενικά την Πελοπόννησο. Επίσης, χύμα ελληνικά ρύζια και όσπρια, αλεύρι από τους μύλους Πανταζή από τα Μέγαρα και μια ποικιλία από παξιμάδια και κουλουράκια Νύκταρη, Αδαμαντίνα και Τήνου (με λεμόνι, πορτοκάλι ή μήλο). Στα ψυγεία θα εντοπίσετε συσκευασμένα τυριά, όπως τη σειρά «Ρούμελη» και «Ερίφι» από τη Φθιώτιδα, μελίχλωρο και καλαθάκι Λήμνου «Χρυσάφη», αλλά και πιο σπάνια που δεν θα βρείτε αλλού, όπως τη θαυμάσια φέτα, την κεφαλογραβιέρα και τη γραβιέρα «Βασιλείου» από την Αιτωλοακαρνανία. Εκτός των παραδοσιακών προϊόντων, στο «Ελιά και Μέλι» βρίσκουμε συγκεντρωμένα περισσότερα από 40 χύμα μπαχαρικά, ολόκληρα ή τριμμένα, όπως κουρκουμά, λοβούς βανίλιας, αστεροειδή γλυκάνισο, σιναπόσπορους, μαχλέπι, τζίντζερ και χύμα τσάγια πράσινα, μαύρα και άσπρα, πολλά από αυτά αρωματισμένα με φυσικά υλικά, όπως μπαχαρικά και ξερά φρούτα.
ΠΗΓΗ http://www.gastronomos.gr/magazia/723/Elia-kai-Meli?c=14