ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΕΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Φέτα Κλεισούρας
Η παραδοσιακή φέτα - το τυρί των Ελλήνων - παρασκευάζεται από αγνό πρόβειο και γίδινο γάλα.
Η παραδοσιακή φέτα Κλεισούρας είναι το τυρί που σφράγισε την πορεία της Ελληνικής οικογένειεας. Βασικό είδος διατγροφής της, κατασκευασμένο πάαντα από την ίδια πατροπαράδοτη συνταγή, ήταν είναι και θα είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στο ελληνικό τραπέζι. Έχει εξαιρετική γεύση, λευκό χρώμα το οποίο δεν οφείλεται σε τεχνητές χρωστικές ουσίες και έχει χαμηλά λιπαρά. Τα πρόβατα και οι κατσίκες στην Ελλάδα δε ζουν σε περιφραγμένες περιοχές, ούτε τρέφονται με ειδική τροφή. Βόσκουν ελεύθερα και τρέφονται με πρασινάδα που βρίσκουν σε βουνά, βράχους, λόφους ή πεδιάδες. Τα κοπάδια πρέπει να μετακινούνται και συχνά να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν περισσότερη βοσκή. Αυτή η κινητικότητα τα βοηθά ώστε να τρώνε διαφορετικά είδη πρασινάδας, καθώς η Ελληνική χλωρίδα είναι άφθονη σε αρωματικούς θάμνους και βότανα. Η μοναδική γεύση της τροφής τους μεταφέρεται και
στο τυρί που φτιάχνεται από το γάλα τους. Γι' αυτόν το λόγο η φέτα διαθέτει τη μοναδική γεύση των περιοχών όπου παράγεται.
Η φέτα τοποθετείται σε ξύλινα ή σε μεταλλικά δοχεία για να ωριμάσει. Η ωρίμανση γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο διαρκεί 15 ημέρες και η φέτα βρίσκεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Κατά το δεύτερο στάδιο που διαρκεί πάνω από 30 ημέρες, η φέτα φυλάσσεται σε ψυγεία με σταθερή θερμοκρασία. Δεν επιτρέπεται η χρήση κανενός είδους συντηρητικού κατά την παραγωγή της φέτας.
Πολλές ξένες χώρες προσπάθησαν κατά καιρούς να παρασκευάσουν φέτα, όμως χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα. Για να παραχθεί, όμως ένα προϊόν παραπλήσιο, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τεχνητές χρωστικές ουσίες λεύκανσης. Καθώς, όμως το τεχνητό χρώμα δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ, γρήγορα το τυρί αυτό χάνει το χρώμα του και κιτρινίζει. Ακόμη, καθώς το αγελαδινό γάλα είναι παχύ, το παραγόμενο από αυτό τυρί έχει πολλά λιπαρά. Και φυσικά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να παράγουν τυρί με τη γεύση και το άρωμα της αληθινής φέτας που είναι αποτέλεσμα των φυτών και των θάμνων που υπάρχουν στο ελληνικό έδαφος.
Η ελληνική φέτα εξάγεται σε πολλές ξένες χώρες. Το αυθεντικό ελληνικό προϊόν έχει την ελληνική σημαία πάνω στη συσκευασία του. Η συσκευασία έχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του γάλατος που χρησιμοποιείται και τη συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε η παραγωγή του.
Η φέτα αποτελεί ιδιαίτερη τροφή για τους Έλληνες και είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα γεύματα και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στις καλοκαιρινές σαλάτες και συνδυάζεται με ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμύδι και ρίγανη. Οι τυρόπιτες που φτιάχνονται με φύλλο ζύμης σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιούν τη φέτα ως βάση τους. Η χτυπητή που φτιάχνεται με καυτερή πιπεριά και φέτα είναι πολύ νόστιμο ορεκτικό και μπορεί να συνοδεύσει ένα ουζάκι τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η φέτα χρησιμοποιείται επίσης για να παρασκευάσουμε γεμιστά καλαμαράκια ή σουπιές.
(πηγή ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).

Η Φέτα Κλεισούρας συσκευάζεται στα παρακάτω δοχεία :

Συσκευασία 1,5 kg



Στεφ. Πατσίκας & Σια Ο.Β.Ε.

Τυροκομείο Αναρράχης Πτολεμαϊδας
Τηλ. 24630 62160
Fax 24630 62181
Τυροκομείο Κλεισούρας Καστοριάς
Τηλ. 24670 94025
Fax 24670 94025
Υποκατάστημα Πτολεμαϊδας
Δημοκρατίας 51, Πτολεμαϊδα
Τηλ. 24630 54564
Fax 24630 54564

Μπορείτε να στείλετε τα e-mail σας εδώ.

Χάρτης περιοχής 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου