ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΑΚΑΝΕΣ ΣΕΡΡΩΝ ΛΑΙΛΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ

H ιστορία του γνήσιου ακανέ “Λαϊλιά” Ρούμπου, ξεκινάει με την γέννηση του Αριστείδη Ρούμπου στις Σέρρες, το 1900, από φτωχούς γονείς. Σε μικρή ηλικία ορφάνεψε από πατέρα κι έτσι ρίχτηκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει την οικογένειά του. Δούλεψε κοντά σε έμπειρους Τούρκους μαστόρους που παρασκεύαζαν την εποχή εκείνη το γλυκό αυτό κι έτσι κατάφερε να μάθει όλα τα μυστικά και την τέχνη της παραδοσιακής αυτής λιχουδιάς.
Το 1920 ξεκινάει τη δική του
παραγωγή από το μικρό εργα- στήριο δίπλα στο σπίτι του και δουλεύοντας σκληρά, πουλάει τον ακανέ στις πλατείες των Σερρών και στο σταθμό των τρένων.
Το 1927 θα ανοίξει το μαγαζί του στην αγορά των Σερρών και σύντομα θα γίνει γνωστός για την ποιότητα του ακανέ. Το πρώτο βραβείο δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ θ’ ακολουθήσουν μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και διακρίσεις για την σταθερή ποιότητα αλλά και γεύση του ακανέ.
Ο Αριστείδης Ρούμπος απεβίωσε το Νοέμβριο του 1992, σε ηλικά 92 ετών. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει με το ίδιο μεράκι και ζήλο, την παρασκευή του παραδοσιακού Γνήσιου Ακανέ “Λαϊλιά” Ρούμπου.

Η ονομασία του Ακανέ

Η αρχική ονομασία στα Τούρκικα, όπως το έζησε ο Αριστείδης Ρούμπος, ήταν (Χ)ΑΚΑΝΕΣ ΧΑΛΒΑ. Πιθανόν να προέρχεται από την τούρκικη λέξη ΧΑΚΑΝ που σημαίνει πρίγκιπας Ήταν δηλαδή, ο χαλβάς του πρίγκηπα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η προσθήκη του “Χ” στα τούρκικα πριν από μία λέξη, ήχος που μόλις ακούγεται σαν άχνα, φανέρωνε κάτι το εξαιρετικό. Μετά την ανταλλαγή του πλυθησμού το 1922, καθιερώθηκε η ονομασία ΑΚΑΝΕΣ ΛΑΪΛΙΑ και είναι μέχρι σήμερα η Σπεσιαλιτέ των Σερρών.
Η ονομασία “Λαϊλιάς” έχει σχέση με το ομώνυμο βουνό(δάσος) Λαϊλιά, όπου το καλοκαίρι παρασκευάζαν τον ακανέ με το ιδιαίτερης γεύσης νερό του βουνού και το κατσικίσιο βούτυρο της περιοχής.




Βραβεία-Μετάλλια-Διπλώματα Τιμής

Τι έγραψαν για εμάς


REAL Taste & Style
Tεύχος 30 Κυριακή 11/03/2012

Γλυκές Ιστορίες
Tεύχος 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010
Το παραδοσιακό γλυκό των Σερρών με την ονομασία (χ)ακανές, είναι ο χαλβάς του πρίγκιπα, αφού στα τουρκικά Χακάν σημαίνει πρίγκιπας.
Η ιστορία του γνήσιου ακανέ είναι μέχρι σήμερα συνδεδεμένη με την οικογένεια Ρούμπου.
Ο ιδρυτής Αριστείδης Ρούμπος.....

Οικογενειακή υπόθεση

Ο Δημήτρης και ο κ. Κώστας Ρούμπος (η δεύτερη γενιά), συνέχισαν την παρασκευή του ακανέ, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που έμαθαν από τον πατέρα τους. Νερό, ζάχαρη, νισιστέ, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ολόφρεσκο κατσικίσιο βούτυρο, είναι τα υλικά που συνθέτουν την ασύγκριτη γεύση του ακανέ και παραμένουν τα ίδια εδώ και 100 χρόνια.
Στο ίδιο εργαστήριο, με το ίδιο μεράκι και αγάπη για τον ακανέ, με την ίδια σχολαστική φροντίδα για την καθαρότητα των υλικών, συνεχίζεται μέχρι σήμερα από διαφορετικά πλέον πρόσωπα(την τρίτη γενιά), η ιστορία του ποιοτι- κού αυτού εδέσματος. Σεμνά, με μόνο τρόπο “διαφήμισης” την ευχαρίστηση και ικανοποίηση του πελάτη, πωλείται ο ακανές “Λαϊλιά” Ρούμπου μόνον από το κατάστημα στην πλατεία Ελευθε- ρίας, ώστε να ελέγχεται η ποιότητα και η φρεσκάδα του μέχρι την τελευταία στιγμή.








Η παρασκευή του ακανέ σήμερα

Η παρασκευή του γνήσιου ακανέ “Λαϊλιά” Ρούμπου,μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια τελετουργία και είναι τέτοια η διαδικασία, που διεγείρει όλες τις αισθήσεις, με αποκορύφωση βεβαίως,την αίσθηση της γεύσης.

Ο αργός κοχλασμός του μίγματος στο καζάνι, το καραμελέ σαν κεχριμπάρι χρώμα του, η διάχυτη μυρωδιά του κατσικίσιου βούτυρου που πλημμυρίζει το εργαστήριο, η βελούδινη υφή και η ασύγκριτα απολαυστική γεύση του ακανέ, συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία. Έλληνες από κάθε γωνιά της γης, αλλά και ξένοι, επισκέπτονται κάθε χρόνο το κατάστημα Ρούμπου, για να απολαύσουν μια αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο γεύση, αλλά και για να γνωρίσουν τους απλούς και ευγενικούς ανθρώπους που διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο, μια τέχνη, που κληρονομείται από γενιά σε γενιά εδώ και έναν αιώνα.

Ο Αριστείδης Ρούμπος μεταφέρει τον ρευστό ακανέ σε ειδικές φόρμες ώστε να χωριστεί το μίγμα σε μικρές και ομοιόμορφες μπουκιές και να υπάρχει μία σχηματική ομοιότητα.

Ο Γιώργος Ρούμπος τοποθετεί τις φόρμες με τον ρευστό ακόμη ακανέ, σε ειδικούς θαλάμους ψύξης. Μόλις κρυώσει και σταθεροποιηθεί θα σχηματιστούν οι λαχταριστές αυτές μπουκιές.

Με την συσκευασία του προϊόντος τελειώνει η καθημερινή διαδικασία της παρασκευής του ακανέ, αρχίζει όμως η δική σας γευστική απόλαυση, απαλλαγμένη από κάθε είδους υποψία, για τυχόν νοθείες ή αλλοιώσεις του προϊόντος.

Οι μπουκιές πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους και αφού ζυγισθούν, συσκευάζονται ολόφρεσκες.

Το Κατάστημα




Ο κ. Κώστας Ρούμπος(αριστερά), ο αδερφός του Δημήτρης και ο γιος του Γιώργος.

O γνήσιος Ακανές




Ο γνήσιος ακανές “Λαϊλιά” Ρούμπου, συνεχίζει κάθε μέρα που περνάει να εδραιώνεται στην καρδιά και στο μυαλό μας, σαν μια γλυκιά αίσθηση, που η αναλλοίωτη γεύση της μας ταξιδεύει σε περασμένες εποχές..






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου