ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χρήστος Κολυπέρας: Ο νεαρός αμπελουργός- οινοποιός, ο Κίλικος, ο Κέρβερος και το περίφημο Placebo του- Σερβίροντας κρασιά με...περιεχόμενο

Χρήστος Κολυπέρας:  Ο νεαρός αμπελουργός- οινοποιός, ο Κίλικος, ο Κέρβερος και το περίφημο Placebo του- Σερβίροντας κρασιά με...περιεχόμενο Η επιχείρησή του φιγουράρει στα ράφια με χαρακτηριστικές ετικέτεςΈνας νεαρός αμπελουργός- οινοποιός, σερβίρει στην Αχαϊα και όχι μόνο, οίνο με ...περιεχόμενο και με σταθερά βήματα στήνει μια επιχείρηση που μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να φιγουράρει στα ράφια με χαρακτηριστικές ετικέτες και να προτείνει ένα κρασί φταγμένο από τα χέρια του, το οποίο έχει κατακτήσει 2 βραβεία σε σημαντικούς οινογαστρονομικούς οδηγούς, ενώ έχει φτάσει μέχρι την μακρινή Αμερική. Ο λόγος για
τον Χρήστο Κολυπέρα ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του στην υπόθεση οίνος, μια παράδοση η οποία κάποια στιγμή διεκόπη, για να ξαναρχίσει δυναμικά με ένα ορεξάτο και ταλαντούχο μέλος της στο τιμόνι, που είναι έτοιμο να κατακτήσει την αγορά.
Η επιχείρηση Κολυπέρα ξεκίνησε το 1992 την ενασχόλησή της με το κρασί, με τον πατέρα του Χρήστου, Δημήτρη Κολυπέρα και τα αδέλφια του. Στην πορεία των χρόνων η επιχείρηση έκλεισε αλλά το κενό δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ καθώς ο Χρήστος, ο οποίος είναι σήμερα 34 ετών, όχι μόνο είχε το βλέμμα του στραμμένο στην οινολογία, αλλά είχε ταξιδέψει και μέχρι την Ανκόνα προκειμένου να την σκουδάσει στο universita politecnica delle marche.
Έτσι στα 2013, μαζί με την αδελφή του την Βασιλική η οποία είναι κοινωνιολόγος, αποφάσισαν να πιάσουν το νήμα από την αρχή και να ξεκινήσουν από το μηδέν στήνοντας μια νέα και σύγχρονη επιχείρηση που έχει και το...καμάρι της το περίφημο αφρώδες κρασί placebo, το οποίο έχει μια μακρά, όσο και ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί στον ...ουρανίσκο σας.
Οι αμπελώνες τους βρίσκονται στο Φαρραί και οι εγκαταστάσεις της οινοποιείας στο 19ο χιλιόμετρο της ΝΕΟ Πατρών- Τριπόλεως, ενώ διαθέτουν κατάστημα στην οδό Κορίνθου 81 στη διασταύρωση με την Κιλκίς και διαθέτουν τα προϊόντα τους και στο Κελλάρι 151 στην οδό Μαιζώνος.
Η παραγωγή τους; Χύμα οίνος, λευκός ξηρός, ερυθρός ξηρός, ροζέ ξηρός, καπερνέ σοβινιόν, μοσχάτο και ημίγλυκο
Τα εμφιαλωμένα τους, έχουν πηγή έμπνευσης την ελληνική αρχαιότητα. Ο Κίλικος, λευκός ξηρός ροδίτης και μοσχοφίλερο και ο Κέρβερος, μερλό Αγιωργίτικο, δίνουν νέα διάσταση στη γεύση με όλη τους την...αρχαιοπρέπεια.
Ο Χρήστος Κολυπέρας ετοιμάζει άλλες δύο ετικέτες. Δεν μου προδίδει τα ονόματά τους, αλλά μου λέει ότι το ένα κρασί θα είναι ημίγλυκο και το άλλο ροζέ.
Τα κρασιά της επιχείρησης διατίθενται στα σούπερ μάρκετ ενώ μέσω χονδρεμπόρων φτάνουν μέχρι την Αθήνα, την Ηλεία, όλα τα μέρη της Δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Αιγαίου, την Σαντορίνη, την Άνδρο, την Ικαρία κλπ.
Στα μελλοντικά σχέδια του Χρήστου είναι η δημιουργία ενός νέου οινοποιείου διαφορετικού από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό. "Ο σχεδιασμός και οι μελέτες είναι ήδη έτοιμα εδώ και τρία χρόνια, αλλά η κρίση έφερε εμπόδια και καθυστερήσεις" μου λέει
ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ PLACEBO
Το 2005 ο Χρήστος Κολυπέρας και ο Marco Moroder φοιτητές στην Αμπελουργία και Οινολογία του Πανεπιστημίου της Γεωπονικής της Ανκόνα, αποφάσιαν να δημιουργήσουν ένα κρασί για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου. "Έτσι στράφηκαμε στην ιδέα ενός αφρώδους κρασιού μιας και η Ανκόνα δεν είχε μεγάλη παράδοση σε αυτού του είδους τα κρασιά" μου λέει ο Χρήστος Κολυπέρας και μου εξηγεί: "Αποφασίσαμε λοιπόν να συνδυάσουμε λευκά και μαύρα σταφύλια από την υπάρχουσα παραγωγή της οινοποιεϊας Moroder της οποίας οι αμπελώνες βρίσκονται σε προστατευόμενο φυσικό πάρκο. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιήσαμε ήταν το moscato bianco και το alicante nero.
Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στο οινοποιείο την μέθοδο της κρυοεκχύλησης, δηλαδή παγώσαμε τον καρπό στους 10 βαθμούς κελσίου ώστε να τον διατηρήσουμε φρέσκο μέχρι να καταλήξει σε μια ειδική δεξαμενή για αφρώδη κρασιά υπό πίεση (autoclave) ως μούστος και να ακολουθήσει έπειτα μια αργή ζύμωση στους 18 βαθμούς κελσίου. Όταν το κρασι άγγιξε τους 6 αλκοολικούς βαθμούς με απότομη ψύξη σταματήσαμε την ζύμωση για να το διατηρήσουμε γλυκό. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη εμφιάλωση και το αποτέλεσμα ήτανε τόσο καλό, που ούτε και εμείς οι ίδιοι το περιμέναμε.
Έτσι αποφασίστηκε το 2006 να βγει από την οικογένεια του Marco στην παραγωγή και στην ιταλική αγορά. Αποσπάσαμε αμέσως 2 βραβεία από σημαντικούς οινογαστρονομικούς οδηγούς για την ποιότητα του και την ιδιαιτερότητά του με αποτελεσμα να ξεκινήσει και η εξαγωγή του προς την
Αμερική.

Στη συνέχεια, έγινε μια άτυπη συμφωνία μιας και ήταν δημιούργημά μου, η κάθε οινοποιεία να το κυκλοφορεί με τη δική της ετικέτα. Από την στιγμή που επέστρψα στην Ελλάδα και ξεκίνησα τη δική μου οινοποιεία, το διαθέτουμε στην
ελληνική αγορά με την ονομασία "Placebo".
 Το placebo είναι λευκό, φυσικο αφρώδες από βιολογικά σταφύλια και μπορείτε να το συνοδεύσετε με
φρούτα, γλυκά, παγωτά και μαλακά τυριά.
Οι διακ΄ρίσεις του κρασιού είναι:
1)Menzione ad Honorem Vini Buoni d’Italia (Touring Club Italiano)
2)Oscar qualità/prezzo Almanacco del bere bene (Gambero Rosso)  ΠΗΓΗ http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/365607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου