ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Παστέλι Του Ταψιού

kiriaΑπό το 1958, ο Φίλιππος Χριστόπουλος έφτιαχνε τη δική του καλαματιανή ρακή, ούζο και ηδύποτα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Σε λίγο, στο χορό μπήκε και το διάσημο παστέλι του, κέρασμα στην ξεχωριστή πελατεία. Παστέλι στον ταβλά, που φτιάχνεται ζεστό κάθε μέρα, μαλακό, φτιαγμένο μόνο με σουσάμι και μέλι από την Ελαφόνησο της Λακωνίας, που κόβεται και πουλιέται με το κομμάτι. Ο γιος του Κωνσταντίνος συνεχίζει την παράδοση, εκσυγχρονίζει την επιχείρηση, στήνει ένα πανέμορφο μαγαζάκι που μυρίζει κελάρι της γιαγιάς, βάζει στο χορό μερικά από τα καλύτερα αγνά προϊόντα της Λακωνίας. Εδώ θα έρθεις για τις χειροποίητες δίπλες, τα λαλάγγια, τα λαδένια κουλουράκια που μοσχοβολούν πορτοκάλι, το τσίπουρο, τη ρακή του αλλά και το κλασικό, σκληρό, συσκευασμένο παστέλι με σουσάμι ή με
ξηρούς καρπούς. Οι νοικοκυρές της πόλης τον Φίλιππο προτιμούν για τους ξηρούς καρπούς του, στη γκάμα και το δυσεύρετο κουκούτσι από βερύκοκο. Και όποιος θέλει να φέρει πίσω τη γεύση της Καλαμάτας, από δω θα ψωνίσει χυλοπίτες από τη Μάνη, μέλι από τον Ταϋγετο, ελαιόλαδο, ζουμερά ξερά σύκα και ωραιότατα σταρένια παξιμάδια.
Φίλιππος Χριστόπουλος, Υπαπαντής 1, πλ. 23ης Μαρτίου, 27210 22209 

Παστελοποιία Καλαμάτας-Φίλιππος Χριστόπουλος

 http://www.pirouni.gr