ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΒΑΦΕΣ ..ΦΕΝΕΟΥ

Ονομάζομαι Αποστόλης Καπέλλος και ασχολούμαι με την καλλιέργεια της αγροτικής γης μαζί με την οικογένεια μου από μικρό παιδί. Μετά από ενέργειες του συνεταιρισμού Γκούρας τα φασόλια βανίλιες φενεου που καλλιεργούνται επί δεκαετίες στον κάμπο του Φενεού απέκτησαν Προστασία ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ ) και ΠΓΕ.Η μέθοδος καλλιέργειας μας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σε συνδυασμό με την μορφολογία του εδάφους μας επιτρέπουν να παράγουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να σας προσφέρουμε τα διάσημα σε όλη την Ελλάδα προϊόντα μας στις πιο χαμηλές τιμές. Απευθείας από
τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Φασόλια-Βανίλιες

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεβλήθη, από τις 21 Δεκεμβρίου, η αίτηση του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Γκούρας για την καταχώριση της ονομασίας «Φασόλια-Βανίλιες Φενεού» (Fasolia – Vanilies Feneou) στο κοινοτικό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη.
Επί του θέματος προηγήθηκε σχετική υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκου στις 26 Νοεμβρίου, η οποία εγκρίνει την καταχώρηση της ονομασίας στο κοινοτικό μητρώο και έχει αναρτηθεί εδώ:

Αριστερά κοινά φασόλια εμπορίου. Δεξιά Φασόλια Φενεού
Τα φασόλια-βανίλιες Φενεού
Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος, που υπάρχει στην περίληψη της αίτησης, τα «ΦΑΣΟΛΙΑ-ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΦΕΝΕΟΥ» είναι ξερά φασόλια διαχωρισμένα από τον λοβό, προερχόμενα από ένα τοπικό πληθυσμό της οικογένειας των ψυχανθών του είδους Phaseolus vulgaris.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά των σπερμάτων είναι το ωοειδές σχήμα τους, το ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, αφού το βάρος 1000 σπόρων κυμαίνεται από 270g έως 280g, κατατάσσοντας το στην κατηγορία των μικρόσπερμων ποικιλιών, το λευκό χρώμα τους και ο λεπτός φλοιός τους.

Προϊόντα

ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

Τα φασόλια βανίλια Φενεού είναι από τα διάσημα προϊόντα για αυτούς που είναι ξέρουν να τρώνε όσπρια. Είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που παράγεται μόνο στο κάμπο του Φενεού. Πρόσφατα μάλιστα και ύστερα από ενέργειες του συνεταιρισμού Γκούρας και άλλως τοπικών παραγόντων έγιναν με απόφαση της Ευρωπαϊκής ’Ένωσης προϊόν ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η μέθοδος παραγωγής τους , οι ιδιαιτερότητες της περιοχής όσο αναφορά το κλίμα αλλά και το μεράκι των αγροτών που τα παράγουν είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα Φασόλια Βανίλια Φενεού είναι εξαιρετικής ποιότητας. Περισσότερα για τα φασόλια βανίλιες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ

«Οι γίγαντες Φενεού μεγαλώνουν στα ίδια χωράφια με τα Φασολια βανιλιες έχουν πλούσια θρεπτική αξία και βρίσκονται για χρόνια στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή. Οι γίγαντες είναι ένα αναρριχώμενο φυτό και μεγαλώνουν και απλώνουν πάνω σε καλάμια που έχει τοποθετήσει ο αγρότης στο χωράφι. Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα φασόλια βανίλιες και είναι το πολύ δημοφιλή ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει η Φενεατική γη. Οι γίγαντες στο φούρνο είναι από τα νοστιμότερα φαγητά που μπορεί να φάει κανείς και λατρεύεται από Έλληνες και ξένους.

ΦΑΒΑ

Η Φάβα Φενεού είναι ένα προϊόν που βγαίνει από το λαθούρι και μετά από ειδική επεξεργασία παίρνουμε τη φάβα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλίματος του Φενεάτικου κάμπου (υψόμετρο, σύνθεση εδάφους) την κάνουν ένα πολύ γευστικό προϊόν για κατανάλωση.Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Σήμερα  είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην Πεδιάδα του Φενεού. Η φάβα σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο. Ταιριάζει πολύ ωραία με τυρί φέτα.

ΦΑΚΕΣ

Οι γνωστές σε όλους μας φακές καλλιεργούνται από χρόνια στον κάμπο του Φενεού. Η καλλιέργεια τους ξεκινάει  από πολύ παλιά στον Φενεό. Με τον καιρό όμως η ζήτηση για τις φακές Φενεού αυξανόταν εκθετικά. Μεγάλες εταιρίες τροφίμων ζητούσαν επίμονα φακές Φενεού εξαιτίας της εξαιρετικής τους ποιότητας και για το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως βραστερές. Έτσι, σήμερα οι φακές Φενεού μπορούν να έρθουν και στο σπίτι σας με ένα μόνο τηλέφωνο ή με την συμπλήρωση της φόρμας ηλεκτρονικών παραγγελιών.Εσείς θα συμβιβαστείτε με τις κοινές φακές του εμπορίου;

ΠΑΤΑΤΕΣ

Όπως είναι γνωστό οι καλύτερες πατάτες προέρχονται από περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι οι πατάτες Φενεού που μεγαλώνουν σε υψόμετρο 900m αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τον καταναλωτή. Πλούσιες σε θρεπτική αξία δεν έχουν καμία σχέση με τις πατάτες εισαγωγής . Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων.


Αποστόλης Καπέλλος Γκούρα Κορινθίας
τηλ: 2747051398 -6974644860
e-mail: apkapellos@gmail.com
Τ.Κ 20014 Δήμος Φενεού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου