ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΟΡΔΑ ..ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ ΕΒΡΟΥ

Στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Έβρου, στο βόρειο ανατολικό τμήμα του νομού βρίσκεται η Νέα Βύσσα. Εδώ, εντοπίζεται η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου της Ελλάδας .
Στη Νέα Βύσσα το σκόρδο καλλιεργείται από τότε που χτίστηκε το χωριό, δηλαδή από το 1923 .Το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας καθώς και η πολύ καλή ηλιοφάνεια συμβάλουν στην παραγωγή του ονομαστού σκόρδου Βύσσας εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής .Το σκόρδο εδώ έχει
πολύ πλούσιο αρωματικό δυναμικό. Ο βολβός είναι λευκού χρώματος με μωβ ιριδισμούς και πρόκειται για την τοπική ποικιλία που καλλιεργούν από παλιά οι αγρότες του χωριού.Το σκόρδο Βύσσας λόγου των ιδιαιτέρων ποιοτικών χαρακτηριστικών του βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναγνώρισης ως προϊόν (Π.Γ.Ε.) γεωγραφικής ένδειξης .
Ο Συνεταιρισμός
Στη Νέα Βύσσα οι παραγωγοί του Σκόρδου ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τον πρώτο Αγροτικό Συνεταιρισμό στην Ελλάδα με αντικείμενο, αυτό το μοναδικό προϊόν. Ο σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η οργάνωση της παραγωγής των μελών του, η τυποποίηση και η εμπορία του προϊόντος.
Ο συνεταιρισμός, έπειτα από ελέγχους δειγματοληπτικούς και επιτόπιους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της επεξεργασίας,πιστοποιήθηκε σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης GLOBALG.A.P.
Σήμερα, ο συνεταιρισμός αποτελείται από 43 παραγωγούς και έχει στην δυναμικότητα του 822 στρέμματα.
Τα σκόρδα διατίθενται στη αγορά σε διάφορες μορφές
Παραδοσιακή πλεξάνα 25 / 50 / 100 τεμαχίων
Χαρτοκιβώτιο (διαφόρων κιλών)
Δίχτυ 1 / 2 / 3 / 4 / 5 τεμαχίων
Διχτυωτό σακκί 80τεμαχίων / (διαφόρων κιλών)
Τελλάρο (διαφόρων κιλών)
Η χρονική διάρκεια της παρουσίας του σκόρδου Βύσσας από τον συνεταιρισμό στην εγχώρια αγορά είναι από μέσα Μαϊου μέχρι τέληΜαρτίου.Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας

Τηλ.(+30) 2552071161

fax.:(+30) 2552071628

e-mail: info@aspee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου