ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Τσουχτερότερο φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τσουχτερότερο φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου πως ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς του φόρου κατανάλωσης για δύο συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά, το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά».
Όπως αναφέρεται την σχετική ανακοίνωση, σήμερα, η Ελλάδα εφαρμόζει 50 τοις εκατό του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη και έναν υπερβολικά μειωμένο συντελεστή στο «τσίπουρο» και στην «τσικουδιά» (περίπου 6% του
κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν αυτά παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το «τσίπουρο» ή την «τσικουδιά».

Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Επίσης, τονίζεται πως το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Καταλήγοντας η εν λόγω ανακοίνωση σημειώνει πως το «τσίπουρο» και η «τσικουδιά» είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Για περισσότερα δείτε την ανακοίνωση στον σύνδεσμο: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5657_el.htm

papapolimerou@paseges.gr  ΠΗΓΗ http://www.paseges.gr/el/news/Tsoyhterotero-foro-sto-tsipoyro-kai-thn-tsikoydia-zhta-h-Eyrwpaikh-Epitroph