ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Οι Έλληνες έρχονται στην Αυστραλία για business

Η εξωστρέφεια των Ελλήνων επιχειρηματιών δεν κοιτά μίλια και αποστάσεις, αλλά προοπτικές, γι' αυτό και η Αυστραλία ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των ελληνικών εταιρειών προκειμένου να αναπτυχθούν και να ξεφύγουν από την κρίση και τη δυσπραγία της χώρας μας. Αρκετές ελληνικές εταιρείες από τον χώρο της ναυτιλίας, των τροφίμων των φαρμάκων κ.ά. έχουν επεκταθεί sthn Αυστραλία, ενώ ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες στοχεύουν να διεισδύουν σε αυτή τη μακρινή αλλά πολλά υποσχόμενη αγορά.
Η Αυστραλία αναμένεται να επενδύσει 325-520 δισ. ευρώ σε υποδομές τα επόμενα χρόνια, οπότε οι έλληνες -και όχι μόνο- επιχειρηματίες έχουν έδαφος και προοπτικές ανάπτυξης στη συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ.
Οι διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στην αγορά της Αυστραλίας και οι σχέσεις με τους έλληνες ομογενείς αποτελούν τα μεγάλα ατού των ελληνικών εταιρειών που επιθυμούν να επεκταθούν εκεί, ενώ βλέπουν τη χώρα αυτή ως ένα βήμα για επέκταση και συνεργασία και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως ασιατικές. Μάλιστα, έλληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία με τη βοήθεια της πρέσβειρας Τζένης Μπλούμφιλντ, σύστησαν πρόσφατα στην Ελλάδα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Αυστραλίας (HABC), με σκοπό να προωθήσει την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και συνεργειών σε επίπεδο επενδύσεων, εξαγωγών και joint ventures τόσο στις αγορές της Ελλάδας και της Αυστραλίας όσο και στις γειτονικές των δύο φίλων χωρών οικονομικές περιοχές.
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Σήμερα οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ανέρχονται περίπου στα 325 εκατ. ευρώ χωρίς τη ναυτιλία, ενώ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Αυστραλία εμφανίζονται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, όπως ναυτιλία, τρόφιμα και ποτά, εκπαίδευση, τεχνολογία, των τροφίμων και ποτών, ενέργεια, κατασκευές, αγροτικά, καλλυντικά φάρμακα, κ.ά. Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στην Αυστραλία είναι σε τομείς όπως ναυτιλία σε μεγάλο βαθμό, τρόφιμα, κατασκευές, λαχεία, φάρμακα, κ.ά.
Σύμφωνα με την Τζένη Μπλούμφιλντ, «η Ελλάδα και η Αυστραλία έχουν στενές και φιλικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες, ιστορία και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Χτίζοντας πάνω στα γερά αυτά θεμέλια, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας, αξιοποιώντας αφενός μεν τις δυνατότητες της Αυστραλίας ως επιτυχημένης οικονομίας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας, αφετέρου δε τις ευκαιρίες που αναδύονται από τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα».
Η Αυστραλία λόγω του ελληνισμού ήταν ανέκαθεν εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, ποτέ όμως ο μεγαλύτερος. Οι εμπορικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί υπέρ της Ελλάδας κατά 34% τα έτη 2011-2012, ενώ η ίδρυση του συμβουλίου αλλά και οι προοπτικές της χώρας αναμένεται να αυξήσουν αυτό το ποσοστό.
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του HABC, κ. Μιχάλης Μποδούρογλου, «η συγκυρία της ίδρυσης του HABC είναι ιδανική διότι η Αυστραλία αφενός αναπτύσσεται εντυπωσιακά και επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια στις συναλλαγές της, αφετέρου η Ελλάδα βγαίνοντας από μια πολύπλευρη και μακρά κρίση παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και ένα βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν. Η εποχή της κρίσης είναι εποχή ευκαιριών και σε συνάρτηση με την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν οι ελληνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία και να δημιουργήσουμε νέες».
Η Αυστραλία αναζητεί δυναμικούς εταίρους, συνεχίζει ο ίδιος, σαν τους έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αυστραλία, που επιθυμούν να συνεργαστούν με αυστραλιανές εταιρείες για να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις της Αυστραλίας με την Ινδία και την Κίνα.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ
Η Pharmathen είναι μία από τις ελληνικές εταιρείες φαρμάκων που έχει έντονη παρουσία στην Αυστραλία, με πωλήσεις 5 εκατ. ευρώ μόνο από τη χώρα, ενώ έχει διεισδύσει σε αυτή την αγορά στις κατηγορίες των παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως επίσης και στους τομείς της καρδιολογίας, της ογκολογίας, αλλά και με νοσοκομειακά σκευάσματα για χρήση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η δραστηριοποίησή της στην αγορά της Αυστραλίας ξεκίνησε μέσα στο 2010 και ενισχύθηκε περαιτέρω το 2013 με την ίδρυση γραφείου στο Σίδνεϊ, ενώ συνεργάζεται με φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διακινούν τα σκευάσματά της στην τοπική αγορά. Οι περισσότερες εξάλλου διεθνείς συμφωνίες της είναι συμφωνίες εκχώρησης δικαιωμάτων διάθεσης των προϊόντων της από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εκάστοτε αγορές. Με τον τρόπο αυτόν και μέσω του γραφείου μας στο Σίδνεϊ, ανέφερε ο κ. Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen, «στοχεύουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική μας διείσδυση, όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μέσω στρατηγικών συνεργασιών».
Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Pharmathen για το 2013 ήταν 177 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ο κύκλος εργασιών της στην Αυστραλία ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ για το 2013, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την Αυστραλία. Πάντως, ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με τον κ. Κάτσιο, στις διεθνείς αγορές γενικά είναι ιδιαίτερα υψηλός, όπως εξάλλου και στην Αυστραλία. Γι' αυτό η εταιρεία Pharmathen για να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο επένδυσε για σειρά ετών σημαντικά ποσά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και έτσι σήμερα εξάγει το 75% του κύκλου εργασιών της, ενώ έχει παρουσία στην Ε.Ε., στην Αμερική, τον Καναδά και συνολικά σε περισσότερες από 85 

ΠΗΓΗ  http://neoskosmos.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου