ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

http://www.iliogennima.com/gr/index.php


Τοματοπολτός Κέτσαπ  Ελληνικής-Τοπικής Παραγωγής

Τα βιολογικά προϊόντα «Ηλιογέννημα» προέρχονται από τομάτες βιολογικής καλλιέργειας παραγωγής μας, στην Ανάβρα του Δήμου Ταμασίου, του Νομού Καρδίτσας. Είναι το πρώτο μεταποιημένο βιολογικό προϊόν του νομού.
Την καλλιέργεια των κηπευτικών και ειδικά της τομάτας, τη γνωρίζαμε από τα παιδικά μας χρόνια, που την καλλιεργούσαμε ανελλιπώς για να συμπληρώσουμε το οικογενειακό μας εισόδημα, στην αρχή σαν περιβολάρηδες, που διοχετεύαμε τα προϊόντα μας νωπά στην τοπική αγορά, και αργότερα τη βιομηχανική τομάτα στις βιομηχανίες τοματοπολτού.
Στα χρόνια αυτά, γνωρίσαμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της καλλιέργειας, τόσο τα οικονομικά (έξοδα - έσοδα) όσο και τα ποιοτικά. Τα χημικά λιπάσματα (νιτρικά), τα ζιζανιοκτόνα - μυκητοκτόνα - εντομοκτόνα, είχαν τον πρώτο λόγο στο λεγόμενο συμβατικό τρόπο καλλιέργειας. Το έδαφος χρόνο με το χρόνο έχανε τη γονιμότητά του, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής ακόμη και με αυξημένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Την περίοδο αυτή άρχισαν να ακούγονται και στην κοινωνία μας οι πρώτες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές σκέψεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκαν, ειδικά μετά τα γεγονότα του Τσερνομπίλ, των τρελών αγελάδων και των διοξινών, σε σοβαρό οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα.

Όλα αυτά επέδρασαν θετικά στην οικογένεια και από το 1998 αρχίσαμε δειλά - δειλά να ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της τομάτας και παράλληλα να αποκτούμε τηβασική τεχνογνωσία της μεταποιητικής διαδικασίας. Η προσπάθεια της τυποποίησης της βιολογικά καλλιεργούμενης τομάτας, άρχισε αρχικά σε αγροτεμάχιο 6,5 στρεμμάτων (φτάνοντας σήμερα τα 50 στρέμματα) και είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας, γνώσης και εμπειρίας. Η εντατική καλλιέργεια αντικαταστάθηκε με την αμειψισπορά.
Τα χημικά νιτρικά λιπάσματα έδωσαν τη θέση τους στο βίκο (ψυχανθή - όταν ο βίκος ανθίσει οργώνεται το χωράφι και με αυτόν τον τρόπο το οργανικό άζωτο αναμειγνύεται με το χώμα). Η ζιζανιοκτονία γίνεται με πολύ τσάπισμα και με εδαφοκάλυψη όπου είναι εφικτό. Τα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα καταργήθηκαν και τη θέση τους πήραν τα εκχυλίσματα και βάμματα από αγριόχορτα (τσουκνίδα - στεκούλι - φτέρη - πολυκόμπι κι άλλα), τα οποία είναι άφθονα στη φύση και με μηδαμινό κόστος παρασκευής έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τη χρήση τους.
Σε έντονες προσβολές της καλλιέργειας από ασθένειες και εχθρούς, καταφεύγουμε στην χρήση βιολογικών σκευασμάτων που μπορούμε να βρούμε εύκολα πλέον στην αγορά, η εφαρμογή των οποίων έχει πολύ καλά αποτελέσματα.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου