ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΣΠΡΙΑ-ΑΛΕΥΡΑ ΛΗΜΝΟΥ ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ

Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Με ρίζες στην Σμύρνη του 1900 και έτος ίδρυσης το 1945, η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ, μιας 5ης γενιάς οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Μούδρο της Λήμνου δραστηριοποιείται για πάνω από ένα αιώνα στον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο. Η αρχή έγινε από τον κ. Τσέλιο ο οποίος λειτουργούσε δύο πετρόμυλους στην Σμύρνη στις αρχές τις δεκαετίας του 1900. Τα γεγονότα του 22' όμως τον ανάγκασαν να προσφύγει στην Λήμνο ψάχνοντας για μία νέα αρχή. Οι πλούσιοι σιτοβολώνες του
νησιού του έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσει τις επιχειρηματικές του δράσεις. Αργότερα, το 1945 ο Στέργιος Βαρελτζής ιδρύει την επιχείρηση με την σημερινή της μορφή εξασφαλίζοντας αντιπροσωπείες μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων. Την σκυτάλη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Σαλαμουσάς, ο οποίος εξάγει μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων σε ολόκληρη την χώρα ενώ ο ακολούθησε ο Χρήστος Σαλαμουσάς.

Σήμερα η 'μητρική' επιχείρηση ασχολείται με το εμπόριο σιτηρών, ζωοτροφών, αλεύρων και παραγώγων τους και γεωργικών εφοδίων ενώ παράλληλα παρέχει υπηρεσίες συμβολαιακής γεωργίας και γεωπονικής αντιπροσωπεύοντας στην Λημνιακή αγορά επιχειρήσεις όπως η Βιοζωκατ ΑΕ, Eurochem SA, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου ΑΕ, Μύλοι Αλαττίνη κ.α.

SALAMOUSAS AGRIFOOD
Ο Χρήστος Σαλαμούσας ο οποίος εισάγει πρώτος την συμβολαιακή γεωργία στο νησί και οραματίζεται την αναβίωση των τοπικών ποικιλιών της Λήμνου, οι οποίες είχαν χαθεί από τους αγρούς του νησιού τα προηγούμενα χρόνια εγκαινιάζει τον εσωτερικό τομέα Salamousas Agrifood με σαφή προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Το 2007 μπαίνει στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων. Ο 'Άφκος' βρέθηκε σε ένα παλιό καλύβι κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία, το Μαυραγάνι είχε διασωθεί στον Άγιο Όρος και στην Μονή Κουτλουμουσίου, ενώ η ποικιλία 'Λήμνος' ήταν διαθέσιμη από το Ινστιτούτο Σιτηρών του ΕΘΙΑΓΕ.

Ακολουθεί η ανάλυση των σπόρων και η έρευνα για τις κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού μέχρι το στάδιο της σταθεροποίησης της παραγωγής που θα έδινε την κατάλληλη βάση και δυνατότητα στα προϊόντα να βγούν με συνέπεια στην αγορά. Στις διαδικασίες αυτές η επιχείρηση έχει την στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστετελείου, τα οποία παρέχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε θέματα ανάλυσης των σπόρων, καθορισμού των κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών αλλά και σε θέματα marketing.Το 2007 μπήκε στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων.

Τα προϊόντα καλλιεργούνται σε ιδιόκτητα κτήματα της ανατολικής Λήμνου και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας στα πλαίσια ολοκληρωμένης διαχείρισης. 
Το 2012 βγαίνουν δειλά στην αγορά σε συσκευασίες των 10kg, ενώ το 2017 οι γιοί του Χρήστου, Παναγιώτης & Στέργιος προχωρούν στην τυποποίηση των προϊόντων σε συσκευασίες λιανικής κινώντας παράλληλα τις διαδικασίες για την εκτεταμμένη προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων στην Ελληνική αγορά.

Tα προϊόντα της SALAMOUSAS AGRIFOOD ανάγονται σε παραδοσιακά προστιθέμενης αξίας, προερχόμενα 100% από τοπικές, παραδοσιακές αναβιωμένες ποικιλίες και τοποθετούνται σε delicatessen και παντοπωλεία που σέβονται τον Έλληνα παραγωγό και τα προϊόντα του.

Σήμερα η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ μέσω του εσωτερικού τομέα Salamousas Agrifood είναι υπέυθυνη για την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων όπως το αλεύρι από την ποικιλία 'Λήμνος', σιτάρι 'Μαυραγάνι'Άφκος (φάβα Λήμνου), Ρεβύθι ΠαναγιάςΦασολάκι ασπρομύτικοΚουκί (Φούλι), και Σιτάρι αποφλοιωμένο 'Λήμνος'


Aλεύρι κίτρινο από την ποικιλία σκληρού σίτου ''Λήμνος''

Η ποικιλία σκληρού σίτου 'Λήμνος' είναι μια από τις πιο παλιές και ξακουστές ποικιλίες, γνωστή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της με αναφορές σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά συγγράματα ενώ έχει μνημονευτεί ακόμη και από τον Αριστοτέλη.


Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες η καλλιέργειά του σταμάτησε καθολικά στους αγρούς του νησιού. 

Το 2012 ο Χρήστος Σαλαμουσάς προμηθεύτηκε μια μικρή ποσότητα σπόρου με σκοπό να την αναβιώσει και πλέον είμαστε σε θέση να καλλιεργούμε το σιτάρι 'Λήμνος' σε ιδιοκτητα κτήματα αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και στα πλαίσια ολοκληρωμένης διαχείρισης, έχοντας διαθέσιμο μετά την άλεση ένα άριστης ποιότητας κίτρινο αλεύρι τύπου Μ.

Το προϊόν περιλαμβάνει όλα του τα σιμιγδάλια ενώ απουσιάζουν πλήρως συντηριτικά, βελτιωτικά και άλλα πρόσθετα.

Άφκος (φάβα Λήμνου)

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60' & 70', η καλλιέργειά του όμως εγκαταλήφθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Το 2009 και έπειτα από πολυ προσπάθεια ο Χρήστος Σαλαμουσάς βρήκε ποσότητα σπόρου σε ένα καλύβι στην περιοχή Παλιόπολη στην Αρχαία Ηφαιστεία. Ακολούθησε η ανάλυση του σπόρου στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μύρινα ενώ το Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής.

​Πρόκειται για το ψυχανθές φυτό με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus και μόνο τα χώματα του νησιού μας μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα. Η καλλιέργειά του είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές βροχοπτώσεις ενώ το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του.
Mετά την συγκομιδή του ακολουθεί το στάδιο της φυσικής ξήρανσης και εν συνεχεία ο καθαρισμός του από το αποφλοιωτήριο όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων.

Το τελικό προϊόν είναι ο Άφκος, η φάβα της Λήμνου που κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα την βραστικότητα και την πλούσια γεύση του.

Mαγειρέψτε τον με καραμελωμένα κρεμμύδια ή μύδια ή με την συνοδεία ελιάς, παστής σαρδέλας και κρεμμυδιού.

Ρεβύθι Παναγιάς

​To 2012 ξεκίνησε η επανακαλλιέργεια του Ρεβυθιού από την επιχείρησή μας. Πρόκειται για την ποικιλία 'Παναγιά' η οποία καλλιεργόταν στο ομώνυμο χωρίο της ΒΑ Λήμνου τις προηγούμενες δεκαετίες.


Είναι μια από τις πιο βραστερές ποικιλίες ρεβυθιού Πανελλαδικά ενώ η γευστικότητά του το κάνει ξεχωριστό. Μην ξεχάσετε να τα βάλετε από το προηγούμενο βραδύ στο νερό για να μουσκέψουν​​, προσθέτοντας 2κουταλιές αλάτι ή σόδα.

​​Μπορείτε να τα δοκιμάσετε με ρύζι ή σαν σαλάτα με ψιλοκομμέναλαχανικά!


Φασολάκι ασπρομύτικο

Πρόκεται για μια ξεχωριστή ποικιλία φασολιού που συναντάται μόνο στο νησί μας, με την επιστημονική ονομασία Vigna Unguiculata. Μοιάζει σε όψη το γνωστό μαυρομύτικο, όμως είναι ξηροθερμικό, έχει μικρότερο μέγεθος και χρώμα και παλαιότερα εξήγοντο μεγάλες ποσότητες από την Λήμνο προς το Αιγαίο και την Β. Ελλάδα.

Η παραγωγή του παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα στο στάδιο του καθαρισμού και του διαχωρισμού από τις ξένες ύλες.

Η καλλιέργειά του αρχίζει και ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια στην ανατολική Λήμνο, με την περιοχή του Ρεπανιδίου να φημίζεται για την ποιότητά της στο συγκεκριμένο είδος.
Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Πρωτογενής τομέας - Εμπόριο

Salamousas Agrifood - Τομέας Αγροδιατροφής
Άλευρα, Όσπρια, αναβίωση τοπικών ποικιλιών

Εμπορικό σήμα:
LEMNIAN REBORN SEEDS
ΛΗΜΝΙΑΚΟΙ ΑΝΑΒΙΩΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ


Μούδρος, Λήμνος,
​814 01

τηλ. & fax: 2254 071 404
κιν.: 697 716 4935 - 697 936 8812

agrifood@salamousas.gr

ΠΗΓΗ http://www.salamousas.gr/proionta.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου