ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου “8 Γυναίκες”

Συναντηθήκαμε, τυχαία, την Ημέρα της Γυναίκας. Είναι οκτώ γυναίκες που
φαίνεται από τις πρώτες κουβέντες ότι αγαπούν πολύ τη δουλειά τους. Οι περισσότερες έγιναν μητέρες σε νεαρή ηλικία, όμως τον τελευταίο καιρό καμαρώνουν για το νέο «παιδί τους», το φρέσκο αγελαδινό γάλα με την ετικέτα «8 Γυναίκες».
Η ιστορία επιτυχίας ξεκινά από το Γυναικόκαστρο –επίσης γουστόζικη σημειολογία–, ένα μικρό χωριό 500 μόνιμων κατοίκων στον νομό Κιλκίς, περίπου 50 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης. Οι έξι από τις οκτώ γυναίκες ήταν αγελαδοτρόφοι σε φάρμες της περιοχής, δουλεύοντας δίπλα στους
συζύγους τους. Γνωρίζονταν μεταξύ τους, όμως δεν είχαν τολμήσει το μεγάλο βήμα. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Σύλβια Σαμολαδά, μια δυναμική γυναίκα που διοικεί μόνη της δύο κτηνοτροφικές μονάδες. Αρχικά πλησίασε τη στενή φίλη της, Κούλα Ιορδανίδου, και τα επόμενα βήματα έγιναν πολύ
γρήγορα. «Το ποιοτικό γάλα είναι αυτό που οφείλει να προσφέρει κάθε μάνα στο παιδί της, αυτή ήταν η αρχική μας σκέψη», λέει η Σύλβια. «Σκεφτήκαμε ότι ως μητέρες μπορούμε να προσφέρουμε γάλα σε άλλες μητέρες». Την ομάδα πλαισίωσαν αμέσως οι αγελαδοτρόφοι Αντιγόνη Κουτρούτσιου, Λαμπρινή Τσομπανίδου, Κρυσταλλία Σαράντη και Χριστίνα Σπύρου. Οι έξι πρώτες γυναίκες διέθεταν τη χρυσή πρώτη ύλη. «Αυτή είναι η προίκα μας: οι οικογένειές μας και οι γνώσεις μας στη γαλακτοπαραγωγή», λένε σήμερα. Χρειάζονταν ακόμη δύο γυναίκες για το εμπορικό κομμάτι και το μάρκετινγκ. Τις βρήκαν στα πρόσωπα της Δέσποινας Βουδούρη και της Ερασμίας Παπαδοπούλου, και οι δύο με μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους, οι οποίες μοιράζονται τον τελευταίο καιρό την απόσταση μεταξύ του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ήταν πλέον οκτώ γυναίκες.
Στις αρχές του χρόνου ίδρυσαν την ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου, ενώ το επόμενο κρίσιμο βήμα στην ιστορία επιτυχίας ήταν η συνεργασία τους με τη ΜΕΒΓΑΛ. Εκεί χρειάστηκε η συμβολή μιας άλλης δυναμικής γυναίκας. Η Μαίρη Χατζάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, ανέλαβε τη συλλογή του γάλακτος, την εμφιάλωση και τη διάθεσή του στα ράφια. Σήμερα οι έξι κτηνοτροφικές μονάδες παράγουν συνολικά οκτώ με δέκα τόνους γάλα την εβδομάδα, από την οποία ποσότητα εμφιαλώνονται, υπό την ετικέτα «8 Γυναίκες», οι δύο με τρεις τόνοι την εβδομάδα. Το γάλα τους πωλείται σε φιάλες του ενός λίτρου, σε δύο τύπους, πλήρες με 3,7-4% λιπαρά και ελαφρύ, με 1,5% λιπαρά.
Αντρική «αλληλεγγύη»
«Ήμασταν από μικρές καθημερινά στις φάρμες με τους συζύγους μας, όμως θέλαμε να δείξουμε τη δύναμή μας. Πώς το λένε; Πυρ, γυνή και θάλασσα», λέει η Λαμπρινή. Οι άντρες τους ήταν από την αρχή πολύ υποστηρικτικοί. «Κι αυτοί γνωρίζονται πολλά χρόνια μεταξύ τους, όμως δεν είχαν επιχειρήσει το επόμενο βήμα», λένε. «Άλλωστε οι άντρες δεν είναι το ίδιο υπομονετικοί στη δουλειά».
Την ημέρα που συναντηθήκαμε, οι οκτώ γυναίκες είχαν ανεβάσει στη σελίδα τους στο διαδίκτυο το πιο πρόσφατο βίντεο με την ιστορία τους. Το βίντεο σκηνοθέτησε και τράβηξε η κόρη της Δέσποινας, η Βιολέτα – άλλη μία γυναικεία πινελιά στην ιστορία. Στα πλάνα, καθεμία από τις γαλακτοπαραγωγούς μιλούσε από τη φάρμα της, φρόντιζε τα ζώα, έκανε δουλειές, κοιτούσε στοργικά τον σύζυγο και τα παιδιά της, όλες φορώντας φόρμες εργασίας – κανονικοί, όμορφοι άνθρωποι. 
Τα παιδιά των περισσότερων γυναικών βρίσκονται από μικρά στις φάρμες και καμαρώνουν για τις μανάδες τους. «Είναι σκληρή και δύσκολη δουλειά, που δεν έχει αργίες και Σαββατοκύριακα. Πρέπει να σου αρέσει για να το κάνεις, διαφορετικά δεν γίνεται», λέει η Χριστίνα. Η αγάπη των οκτώ για τη γαλακτοπαραγωγή φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τα ζώα τους. «Κάθε αγελάδα έχει τον δικό της χαρακτήρα, τις δικές της ιδιαιτερότητες, που οφείλεις να τις γνωρίζεις. Άλλη κατεβάζει περισσότερο γάλα, άλλη λιγοτερο, άλλη είναι γρήγορη, άλλη χρειάζεται τον χρόνο της», λέει η Κρυσταλλία. Και οι οκτώ αναγνωρίζουν ένα ένα τα ζωντανά τους, τους έχουν δώσει ονόματα, ενώ κάποιες μέρες στις φάρμες παίζει μουσική, ώστε τα ζώα να μη στρεσάρονται.
Το κάστρο των γυναικών
Οι οικογένειές τους είναι στο πλευρό τους. Τι λένε, όμως, οι φίλες τους εκτός δουλειάς και οι συγχωριανοί τους; «Το χαίρονται κι αυτοί. Μας έχουν δει στην τηλεόραση και μας πειράζουν. Διασκεδάζουμε κι εμείς με την ξαφνική δημοσιότητα. Όλοι, πάντως, μας εύχονται να πάει καλά το γάλα», λέει η Λαμπρινή. «Ειδικά οι γυναίκες χαίρονται δύο φορές όταν μαθαίνουν την ιστορία πίσω από την ετικέτα “8 Γυναίκες”». 
Το Παλαιό Γυναικόκαστρο, χωριό ανάμεσα στον Αξιό και τον Γαλλικό ποταμό, καθώς αυτοί κατηφορίζουν προς τον Θερμαϊκό κόλπο, είναι γνωστό για τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου. Ο μύθος λέει ότι το κάστρο ήταν τόσο ισχυρό, ώστε αρκούσε μια γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του. Υπάρχει μια ιστορία για την προέλευση του ονόματος του χωριού, που αφορά στον μύθο της περίφημης Μαρουλίας. Eπρόκειτο για τη χήρα του διοικητή του φρουρίου, η οποία, καθώς οι άντρες της περιοχής είχαν κατέβει στη Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση της πόλης από τους Οθωμανούς, είχε συσπειρώσει γύρω της μια φρουρά αποτελούμενη από γυναίκες για την υπεράσπιση του κάστρου. Η αντίσταση των γυναικών κράτησε αρκετούς μήνες και διασώζεται μέχρι σήμερα ως ιστορία ηρωισμού. 
Αυτά συζητούμε με τις οκτώ γυναίκες από το Κιλκίς, τα πρόσωπα πίσω από την ιστορία επιτυχίας του ομώνυμου γάλακτος. Έχοντας ως πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ένα γάλα αγνό, φρέσκο. 
«Το γάλα είναι η δουλειά μας. Με αυτό ζούμε, από αυτό κάνουμε τα πάντα», λένε πριν αποχαιρετιστούμε. «Τώρα βγήκαμε μπροστά, για να πούμε τη δική μας αλήθεια». ■

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου