ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Σταθερή αξία το καλό χαρμάνι του θρακιώτικου μπασμά



Ηλεκτρονικό τσιγάρο, ατμιστές, θερμαινόμενοι ράβδοι καπνού, απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και ευρωπαϊκή αντικαπνιστική πολιτική δηλώνουν τη στροφή παραδοσιακών καπνιστών στο άτμισμα. Παρ’ όλα αυτά, η καλλιέργεια του μπασμά καλά κρατεί στη Θράκη και τα νέφη των ατμιστών δεν επηρεάζουν τους παραγωγούς.
«Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 7.000 τόνους και
είναι αυξημένη κατά 1.000 συγκριτικά με πέρυσι. Στην πώληση των καπνών υλοποιήθηκε το 80% και η τιμή είναι στα 5-10 λεπτά πάνω από την περσινή, με μέσο όρο τα 5,10 ευρώ», περιγράφει ο καπνοπαραγωγός από τον Πάσσο Ροδόπης, Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν.
Η τιμή θα έπρεπε να είναι υψηλότερη δεδομένων των εξόδων των καπνοπαραγωγών και της εξαιρετικής ποιότητας του μπασμά, που αποδεικνύεται από το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών. «Δεν μας επηρεάζει η αντικαπνιστική πολιτική, υπάρχει ζήτηση. Μεγάλες καπνοβιομηχανίες, όπως η Philip Morris, κάνουν συμφωνίες στην περιοχή, ενώ κάποιοι ζητούν ν’ ανοίξουν εργοστάσια και αυτό δείχνει τη ζήτηση. Ο καπνός που καλλιεργούμε δεν έχει φάρμακα, στην ουσία είναι βιολογικός. Εμείς καλλιεργούμε επί 150 χρόνια τον καπνό και η καλλιέργεια με τον παραδοσιακό τρόπο είναι δύσκολη».
Ως προς την επιβίωσή τους, σημειώνει ότι μόνο με 8 ευρώ θα επιβίωνε ο παραγωγός, γι’ αυτό η καλλιέργεια εξαρτάται από την επιδότηση. «Ο καπνός πρέπει να γίνει εθνικό προϊόν και να βοηθήσει η κυβέρνηση», τονίζει, θεωρώντας ότι δεν τους στηρίζουν. ΠΗΓΗ http://www.ypaithros.gr/mpasmas-xarmani-thraki-statheri-axia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου