ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ο βιολογικός μας λαχανόκηπος

Τα λαχανικά είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής και ίσως το σημαντικότερο. Μπορούμε να βασιστούμε στην αγορά τους από λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, να επιλέξουμε βιολογικά προϊόντα από αντίστοιχες λαϊκές αγορές και καταστήματα ή να κάνουμε κάτι πιο δραστικό. Να περάσουμε οι ίδιοι στην καλλιέργεια των δικών μας βιολογικών λαχανικών εκμεταλλευόμενοι και τον ελάχιστο χώρο που θα βρούμε. Έτσι δημιουργούμε στον χώρο μας καλλιέργεια βιολογική καιοικολογική.
Βιολογική καλλιέργεια μικρής κλίμακας στο σπίτι μας

Το βιολογικό περιβόλι στο σπίτι μας

Όσο αυξάνεται η χρήση μη οργανικών λιπασμάτων στις καλλιέργειες σε όλο τον πλανήτη και όσο οι τιμές των βιολογικών προϊόντων αυξάνονται, τόσο
πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για μερική ή ολική αυτονομία του πολίτη ως προς τη διατροφή του. Πολλοί Έλληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν σημαντικό μέρος της διατροφής τους, δημιουργώντας τον δικό τους βιολογικό λαχανόκηπο. Εκεί μπορούν να καλλιεργήσουν πολλά λαχανικά, κάποια φρούτα και πολλά αρωματικά.
Ποιες να είναι άραγε οι προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο και ποια φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας ή περισσότερων οικογενειών;
Κατάλληλο έδαφος
Το κατάλληλο έδαφος είναι το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας ενός λαχανόκηπου. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται εργασία, υπομονή, αγάπη για τη φύση, μελέτη και επιμονή. Το έδαφος πρέπει να είναι αφράτο και καλοσκαμμένο ώστε να μπορούν οι ρίζες να αναπνέουν.
Καλής ποιότητας νερό
Το νερό που θα χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, χωρίς βαριά μέταλλα, πολλά άλατα και μικροοργανισμούς. Αν υπάρχει πηγάδι, θα πρέπει το νερό του να ελεγχθεί πριν χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των λαχανικών.
Καλή και σωστή λίπανση
Τα λιπάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και 100% βιολογικά (οργανικά). Οτιδήποτε ρίξουμε στο χώμα θα περάσει στα φυτά μας και στο πιάτο μας. Θα χρειαστούμε καλής ποιότητας κοπριά που πρέπει να πέσει στο χώμα πολλές φορές, σταδιακά, πριν φυτέψουμε τα λαχανικά μας.
Προετοιμασία χώματος για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο
Κατάλληλη τοποθεσία
Για να χαρακτηριστεί το έδαφος κατάλληλο για καλλιέργεια, δεν αρκεί να έχει καλό χώμα αλλά να είναι και σωστά τοποθετημένο. Ιδανικά, το περιβόλι ή κτήμα θα πρέπει να βρίσκεται σε υπήνεμο μέρος αλλά ταυτόχρονα καλά αεριζόμενο, σε περιοχή που δεν φτάνει σε θερμοκρασίες κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου και σε τοποθεσία που δε συγκεντρώνει παγετό.
Το έδαφος δεν πρέπει να πλημμυρίζει και το βρόχινο νερό θα πρέπει να στραγγίζει σε ικανοποιητικό βαθμό. Το έδαφος πρέπει να είναι οριζόντιο και επίπεδο ώστε τα φυτά να ποτίζονται με σταθερή ποσότητα νερού. Επιπλέον, η επαρκής ηλιοφάνεια είναι εξ' ίσου σημαντικός παράγοντας. Χωρίς καλή ηλιοφάνεια, τα φυτά αδυνατούν να αναπτυχθούν ή γίνονται καχεκτικά.
Απαιτούμενη έκταση
Η καλλιεργήσιμη έκταση πρέπει να έχει επαρκή έκταση, αν επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε ποικιλία λαχανικών. Η ταυτόχρονη και σε περιορισμένη απόσταση καλλιέργεια ορισμένων λαχανικών ή και φρούτων επιφέρει πολλές φορές διασταύρωση στο ένα από αυτά και αλλοίωση του καρπού του. Αν, για παράδειγμα, καλλιεργήσουμε σε απόσταση μικρότερη κολοκύθια και πεπόνια, τα πεπόνια θα είναι άγλυκα και θα έχουν ελάχιστη σχέση με τα κλασικά και αναμενόμενα πεπόνια.
Η καλλιέργεια σε κοντινή απόσταση ντομάτας με πατάτα μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και των δύο, αν έστω ένα από αυτά προσβληθεί από περονόσπορο.
Θερμοκήπιο
Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι σαφώς πιο εντατική και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όταν η εγκατάσταση του θερμοκηπίου γίνει σωστά, τότε οι ανάγκες μιας οικογένειας μπορούν να καλυφθούν από πολύ μικρότερη έκταση και η σοδειά να είναι παρατεταμένη ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες του έτους.
Τα φυτά προστατεύονται καλύτερα από κάποιους εχθρούς τους με την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού, προστατεύονται από δυνατούς ανέμους που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή και από ακραία καιρικά φαινόμενα και, συνεπώς η καλλιέργεια είναι καλύτερα ελεγχόμενη και αποδοτικότερη.
Φύτεμα λαχανικών και αρωματικών σε γλάστρες
Συμπέρασμα
Η απόφαση να καλλιεργήσουμε μια δική μας έκταση, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, πρέπει να έχει σαν στόχο την οικονομία στην τσέπη μας, την οικονομία των φυσικών πόρων αλλά και τη δημιουργία βιολογικής τροφής που θα καταλήξει στο πιάτο μας.
Το βιολογικό περιβόλι μας πρέπει να είναι τόπος ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τα φυτά απαιτούν φροντίδα, αφοσίωση και αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μας. Η χαρά, η υγεία και η ευεξία που μας προσφέρουν είναι ανυπολόγιστης αξίας. Οι γνώσεις που αποκτούμε αποτελούν εφόδια σημαντικά σε μία εποχή που ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη φύση όσο ποτέ.
Με μία έκταση της τάξης των 40 τετραγωνικών μέτρων, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να καλύψει κατά μεγάλο ποσοστό ή και εξ' ολοκλήρου τις ανάγκες της σε λαχανικά και φρούτα. Με ελάχιστεςγλάστρες ή 2-3 ζαρντινιέρες και μερικά απλά κηπευτικά εργαλεία μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες της σε αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, δυόσμος, μέντα και άλλα.
Με ελάχιστα εργαλεία και αρκετή προσωπική φροντίδα μπορεί το περιβόλι να γίνει ο πιο αγαπημένος χώρος της κατοικίας μας και οι προσπάθειές μας μαζί με τις γνώσεις που συσσωρεύουμε χρόνο με το χρόνο, να μας αποφέρουν ολοένα καλύτερους καρπούς. ΠΗΓΗ http://www.viologika.gr/paradosiaki-kalliergeia/viologikos-laxanokipos.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου