ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕΛΙ ...ΖΑΛΟΓΓΟ

Η εταιρεία μας έχει 15 χρόνια παρουσίας στην Μελισσοκομία ενώ τα τελευταία 8 χρόνια, παράγουμε, τυποποιούμε και διαθέτουμε το εξαιρετικό μέλι "Ζάλογγο" στην αγορά.
Η μέθοδος της νομαδικής μελισσοκομίας που χρησιμοποιούμε, εγγυάται την καλύτερη ποιότητα και γεύση στο μέλι μας, καθώς τα μελίσσια μας ταξιδεύουν στις καλύτερες περιοχές της Ελλάδας: από την Πρέβεζα στην Ηπέιρου μέχρι την Χαλκιδική και το όρος Μάιναλο στην Αρκαδία.
Η επιχείρησή μας εκσυγχρονίζεται συνεχώς ενώ
είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πώς ήδη διαθέτουμε πιστοποίηση ISO 22000 του 2005.

Γενικά για το Μέλι

Το μέλι παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα λουλούδια ή από τους φυσικούς χυμούς και το εναποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει μεγάλο μέρος της υγρασίας του και φθάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού (14-18%).
Το μέλι αποτελούσε μέχρι τον 18ο αιώνα τη μόνη ζαχαρώδη τροφή για άνθρωπο, ενώ οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα. Το μέλι δρά ευεργετικά στην καρδιά, το συκώτι και στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, δρα κατά της κοπώσεως, διευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου και δραστηριοποιεί την οστεοποίηση, ανακουφίζει και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύσει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τον πονόλαιμο.
Σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει εγκαύματα, πληγές, ρινοφαρυγγικές παθήσεις, χάρη στην παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και την υψηλή συγκέντρωση ζακχάρων. Με λίγα λόγια, το μέλι αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπινου οργανισμού.
Η παραγωγή και η ποιότητα του μελιού και ειδικότερα η παραγωγικότητα του μελισσιού εξαρτάται από παράγοντες, οι βασικότεροι από τους οποίους είναι οι καιρικές συνθήκες, το είδος της χλωρίδας, η υγεία του μελισσιού, αλλά και οι γνώσεις και το μεράκι του μελισσοκόμου.

Ανθόμελο

Το ανθόμελο παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (πορτοκαλιάς, ερείκης, θυμαριού κ.λπ.) και περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη διατροφή.
Η πλούσια χλωρίδα της χώρας μας με τα εκατοντάδες είδη φυτών, πολλά από τα οποία απαντώνται μόνο στον ελληνικό χώρο, δίνουν ένα μέλι με ελαφριά γεύση και υπέροχο άρωμα.
Το γεγονός ότι το μέλι ανθέων περιέχει μια τεράστια ποικιλία βιολογικά ενεργών ουσιών, του προσδίδει επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να βελτιώσει την υγεία του.


Δασόμελο

Το δασόμελο (μέλι δάσους) παράγεται με τη συλλογή από τις μέλισσες μελιτώματος από πεύκο, έλατο και άλλα δασικά φυτά. Πρόκειται για μέλι υψηλής ποιότητας με χρώμα καστανό, ουδέτερο και ελαφρύ άρωμα, ενώ η γεύση του είναι ήπια και υπόγλυκη.
Λόγω της σύστασής του το μέλι δάσους διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και επομένως μεγάλη θρεπτική αξία.
Στη χώρα μας, το μέλι δάσους αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου μελιού.




Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι η άσπρη κρεμώδης ουσία, η οποία παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Είναι η ουσία με την οποία τρέφονται οι ενήλικες βασίλισσες, καθώς και οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες. Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό κάθε μέρα, ενώ εκείνες που προορίζονται για εργάτριες, μετά την τρίτη μέρα τρέφονται με μείγμα από νέκταρ και γύρη. Το αποτέλεσμα είναι, οι βασίλισσες να αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες και να έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος από τις εργάτριες. Επίσης, το γενετικό τους σύστημα είναι πλήρως αναπτυγμένο, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη (2 έως 4 χρόνια). Χάρη στην τροφή από βασιλικό πολτό, η βασίλισσα έχει μεγάλη παραγωγικότητα και είναι σε θέση να γεννάει καθημερινά μέχρι 1200 αυγά. Αντίθετα, οι εργάτριες δεν γεννούν αυγά, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους μέσα σε 21 μέρες και και ζουν λιγότερο (35-46 ημέρες).
Ο βασιλικός πολτός δεν αποτελεί, ουσιαστικά, μελισσοκομικό προϊόν, αφού αυτός δεν αποθηκεύεται από τις εργάτριες στην κυψέλη, όπως συμβαίνει με το μέλι. Ο μόνος τρόπος για να το συλλέξει κανείς είναι κατά τη διάρκεια διατροφής της βασίλισσας και των προνυμφών. Οι προνύμφες ταϊζονται με άφθονο βασιλικό πολτό, τον οποίο δεν μπορούν να καταναλώσουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα αυτός να συσσωρεύεται στα κελιά και να είναι δυνατή η συγκομιδή του.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού είναι πολυάριθμες και τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου σημαντικά: Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη, ενισχύει τη μνήμη και την αντοχή στις ασθένειες, δρα ως αναλγητικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνει το νευρικό σύστημα χάρη στην ακετυλοχολίνη που περιέχει, προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης, ενισχύει την αναπαραγωγική διάθεση και βελτιώνει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Γύρη

Η γύρη των λουλουδιών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μέλισσες συλλέγουν τους κόκκους της γύρης σε ειδικές θήκες που έχουν στα πόδια τους. Η συγκομιδή της γίνεται με ειδικές παγίδες (γυροσυλλέκτες), οι οποίες τοποθετούνται στην είσοδο της κυψέλης. Οι παγίδες αυτές συγκρατούν τους κόκκους της γύρης όταν οι μέλισσες περνούν μέσα από αυτές για να μπουν στην κυψέλη.
Οι ουσίες που περιέχει η γύρη επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό, ρυθμίζοντας την όρεξη και την εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες, προφυλάσσουν από κρυολογήματα, έχουν ευργετική επίδραση σε ρευματισμούς, αρθρίτιδες, σε γυναικολογικά και δερματικά προβλήματα, σε προβλήματα όρασης κ.λπ. Η γύρη έχει, επίσης, θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου, χαρίζει ευεξία, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες, καταπολεμά το άγχος, την αϋπνία και την κατάθλιψη. 
Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα προϊόντα μας, καθώς και για παραγγελίες των προϊόντων μας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ανδρέας Χόικας 
Καστροσυκιά 
48100 ΠΡΕΒΕΖΑ 
Τηλέφωνο/Fax: (26820) 54414 
Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail): hoikas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου