ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Βιολογικά κρεμμύδια

Βιολογικό κρεμμύδιΗ επιστημονική του ονομασία είναι Allium cepa. Αντέχει σε ζεστά αλλά και κρύα κλίματα. Ευδοκιμεί όμως σε ζεστά κλίματα, όπου δίνει μεγαλύτερο προϊόν σε συντομότερο χρόνο. Καλλιεργείται με σπόρο ή με κοκκάρι (βολβός κρεμμυδιού).
Το κρεμμύδι τρώγεται φρέσκο (ο βλαστός και ο βολβός) και ξερό (ο βολβός). Μπορεί να φαγωθεί ωμό και μαγειρεμένο (βραστό, ψητό, …) μόνο του ή σαν μέρος άλλου φαγητού. Χαρίζει γλυκιά γεύση και υπέροχο άρωμα. Κονσερβοποιείται, γίνεται τουρσί, τηγανίζεται, αποξηραίνεται, κονιορτοποιείται, βράζεται και ψήνεται στον φούρνο ή στα κάρβουνα. Το περίβλημα του κρεμμυδιού χρησιμοποιείται και για την παραγωγή βαφής σε κίτρινο-καστανό χρώμα.
Το κρεμμύδι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Από ευρήματα μάθαμε ότι ήταν γνωστό από το 5000 π.Χ. τουλάχιστον. Ήταν αγαπημένο τόσο στην Αρχαία Αίγυπτο, στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ρώμη.

Βιολογικά κρεμμύδια - Βιολογική καλλιέργεια κρεμμυδιού

Βιολογικά κρεμμύδια, καλλιέργειαΓια την βιολογική καλλιέργεια του κρεμμυδιού απαιτείται ελαφρύ έδαφος για καλή αποστράγγιση, καλά σκαμμένο και με άφθονη κοπριά. Η πολύ υγρασία μπορεί να σαπίσει το κρεμμύδι ή να αλλοιώσει σημαντικά τη γεύση του.
Η σπορά γίνεται κατά τον Ιανουάριο σε σπορείο. Η μεταφύτευση γίνεται στα μέσα της Άνοιξης (Απρίλη – Μάη), ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και το έδαφος της κάθε περιοχής. Η σπορά μπορεί να γίνει και περί τα τέλη του καλοκαιριού (τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη) σε ανοιχτό σπορείο.
Τα κρεμμύδια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και λίπη, είναι όμως πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Περιέχουν αρκετή βιταμίνη C και μαγγάνιο, βασικό στοιχείο για τη διαδικασία του μεταβολισμού.
- See more at: http://www.viologika.gr/viologika-kremmydia.php#sthash.OMj9LCxl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου