ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ιδρύθηκε το 1998 από τον Γιαννακόπουλο Ηλία και την σύζυγο του, Βεργοπούλου Ξανθίππη. Η έδρα μας βρίσκεται στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Παράγουμε αποκλειστικά ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ παραδοσιακά μεσσηνιακά και μανιάτικα προϊόντα, με ιδιαίτερη έμφαση στο
μανιάτικο λαλάγγι και τις δίπλες.
Στο εργαστήριο μας χρησιμοποιούμε πάντα αγνά υλικά και πρώτες ύλες από μικρούς τοπικούς παραγωγούς , κρατώντας πάντα σταθερή την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Επίσης, ακλουθώντας πιστά τις παραδοσιακές συνταγές και την αυστηρά χειροποίητη παραγωγή, η γεύση και η διατροφική αξία των προϊόντων μας παραμένει ανυπέρβλητη.
Το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ συμμετέχει ενεργά στις εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων ανά την Ελλάδα κ το εξωτερικό, έχοντας ήδη στο ενεργητικό μας πολλές διακρίσεις και βραβεία για την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας.
Έχοντας επιτύχει σημαντικές και εξαιρετικές συνεργασίες, παρέχουμε τα προϊόντα μας σε προσεκτικά επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων και delicatessen στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστώντας το Μανιάτικο λαλάγγι και τις δίπλες γνωστά πέρα από τα στενά σύνορα της Μεσσηνιακής Γης.
Επιπλέον, η εταιρεία μας ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ , Βεργοπούλου Ξανθίππη κ ΣΙΑ ΟΕ , αναλαμβάνει την εμπορεία και διανομή των προϊόντων μας χωρίς επιπλέον επιβαρυνση σε όλη την Ελλάδα , χονδρική και λιανική, στις καλύτερες τιμές.

Λαλάγγι


Το λαλάγγι αποτελεί μέρος της παραδοσιακής μανιάτικης διατροφής από τα βάθη των αιώνων. Η προέλευση του βρίσκεται κρυμμένη σε μακρινές εποχές, τότε που ο Λελεγας στευθηκε πρώτος βασιλιάς της Σπάρτης. Συμφώνα με τον Παυσανία, ο Λελεγας ήταν ο πρώτος αυτόχθων βασιλιάς της Λακωνίας, που έδωσε το όνομα του στη χώρα ,Λελεγια, και ονόμασε τους κατοίκους Λέλεγες. Ο ένας από τους γιους του Λελεγα, ο Μύλης, ήταν αυτός που επινόησε τον μύλο και έτσι ξεκίνησε στην Ελλάδα το άλεσμα του αλευριού. Ο βασιλιάς Λελεγας συνδύασε το αλεσμένο αλεύρι με το ελαιόλαδο της Μάνης και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το λαλάγγι. Συμφώνα με γραπτές μαρτυρίες από αρχαία κείμενα που έχουν ανακαλυφθεί, το λαλάγγι, το οποίο ονόμασε έτσι ο βασιλιάς Λελεγας, ήταν βασική τροφή τόσο των Λελέγων (σπαρτιατών) πολεμιστών, όσο και των απλών αγροτών. Καθώς τα συστατικά του είναι το αλεύρι και το ελαιόλαδο, λίγα μόνο λαλάγγια ήταν αρκετά για να δώσουν δύναμη και ενέργεια για τις μάχες αλλά και για τις σκληρές δουλειές των χωραφιών.

Κάπως έτσι μέσα στους αιώνες , το λαλάγγι επέζησε λογω της διατροφικής του αξίας αλλά και των απλών συστατικών του.

Το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, γνώστης και λάτρης της παράδοσης, εχει διατηρήσει την αρχική συνταγή για το λαλάγγι και την απολύτως χειροποίητη παραγωγή του.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω των εκθέσεων τροφίμων στις οποίες συμμετέχουμε, έχουμε καταστήσει το λαλάγγι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πολλά σημεία του εξωτερικού.
 

Δίπλες

 Οι δίπλες είναι το παραδοσιακό γλυκό της μεσσηνιακής Μάνης. Τα παλιά χρόνια, συνηθιζόταν να φτιάχνουν δίπλες οι γυναίκες στα σπίτια την πρωτοχρονιά για να δεχτούν με μέλι τον νέο χρόνο. Σιγά- σιγά, άρχισε να φτιάχνεται σε όλο και περισσότερες γιορτές, με αποκορύφωση την Υπαπαντή της Παναγίας , το Πάσχα και τον δεκαπενταύγουστο. Έχουν πάρει το όνομα τους από τις δίπλες (τύλιγμα) που κάνουμε στη ζύμη την ώρα που τηγανίζεται, ώστε να πάρουν αυτό το σχήμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά οι δίπλες συνδέθηκαν με τους αρραβώνες και τους γάμους, καθώς όταν τύλιγαν τις δίπλες, τραγουδούσαν τραγούδια με τα ονόματα των μελλόνυμφων , ώστε να «τυλιχθεί» το ζευγάρι και να μείνει πάντα ενωμένο.

Στις μέρες μας, οι δίπλες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μεσσηνιακής παράδοσης. Δεν υπάρχει αρραβώνας, γάμος , βάφτιση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική , θρησκευτική η και επαγγελματική ακόμα περίσταση, που να μην συνοδεύεται από δίπλες, έτσι , για το καλό, όπως λέμε στον τόπο μας...

Φτιαγμένες με αυγά, μέλι, ελαιόλαδο και καρύδι, αποτελεί ένα γλύκισμα στο οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Παρόλο που είναι ένα γλυκό «φασαριόζικο» στην παρασκευή του, το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ επιμένει στην απόλυτα ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ παραγωγή του.
 

Φωτογραφίες

 
 Για πώληση χονδρική η λιανική , μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε στα τηλ 6979380203 κ. Ηλίας Γιαννακόπουλος και στο 6975558041 κ. Ξανθίππη Βεργοπούλου και στο e-mail : diplesgiannakopoulos@gmail.com