ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Παραδοσιακά προιόντα ARTEMA

Με αγάπη για γεύσεις που ανασύρουν παιδικές μας μνήμες και με όραμα να ξανασυστήσουμε στην Ελλάδα και τον κόσμο επιλεγμένους γαστρονομικούς θησαυρούς της πατρίδας μας, δημιουργήσαμε την εταιρείαARTEMA.
Ελάτε λοιπόν να γνωρίσετε μέσα από την ιστοσελίδα μας μια σειρά από χειροποίητα και  ιδιαίτερα γευστικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας,
τα οποία παράγουμε με σεβασμό στην ιστορία τους.
Ανακαλύψτε μαζί μας την τέχνη της τροφής μέσα από την απλότητα και την καθαρότητα των γεύσεων, έτσι όπως μας δίδαξε με τη σοφία της η Φύση.

Επιλέξτε  από τα προϊόντα τη
ςARTEMA δώρα ανεκτίμητης αξίας σε χειροποίητα κουτιά.

Άγρια αγκινάρα στο ελαιόλαδο
Παρασκευάζεται με την παραδοσιακή κρητική συνταγή. Συντηρείται αποκλειστικά με φυσικά συντηρητικά - λεμόνι και ξύδι- και διατηρείται σε εξαιρετικά παρθένο ελακιόλαδο. Γι΄αυτό «κρατά» αναλλοίωτη την υφή και τη γεύση της.

Η ARTEMA προτείνει
«Βασιλικός» μεζές η άγρια αγκινάρα, που μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν τα πάντα, από μια καλή τσικουδιά έως ένα εκλεκτό ουίσκι.  Εναλλακτικά μπορεί  να νοστιμίσει όλες τις σαλάτες και ιδιαίτερα τη χωριάτικη.
Φυλάξτε τη  σε μέρος δροσερό. Καταναλώνεται εντός 4 εβδομάδων από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το βάζο ή  φυλάσσεται στο ψυγείο, όπου διατηρείται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Για την ιστορία...
Αν  θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι  η αγκινάρα φύεται την Άνοιξη, κάνετε λάθος.
Η Φύση με σοφία έχει ορίσει τον κύκλο της γέννησης και του μαρασμού των αγαθών της. Η αγκινάρα με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της στοιχεία, έρχεται στο τραπέζι μας από το Μάρτιο, για να προσφέρει στον οργανισμό μας μια πρώτη αποτοξίνωση από τις βαριές και λιπαρές τροφές του Χειμώνα.  Μετά του οφελίμου και το τερπνόν όμως, καθώς, ειδικά, η άγρια αγκινάρα φημίζεται για την ιδιαίτερη γεύση, αλλά και τις μοναδικές της επιγεύσεις.

Κριθαρομπουκιές
Γευστικότατο κρητικό παξιμάδι σε μορφή «μπουκιάς». Ζυμωμένο με προζύμι  - που το πρώτο του ανάπιασμα χάνεται μέσα στα χρόνια - και διπλοφουρνισμένο στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που διατηρεί ο Νίκος και η οικογένειά του στο Ρέθυμνο. Οφείλει τη μοναδική νοστιμιά του στο ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αναντικατάστατο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η ARTEMA προτείνει
Οι κριθαρομπουκιές είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για κάθε είδους ορεκτικό, dip και σαλάτα. Απολαύστε τις σε μια χωριάτικη σαλάτα ή μέσα σε μια γευστική σούπα ξυνόχοντρου. Τρώγονται σκέτες, γιατί είναι εξαιρετικά τραγανές και νόστιμες. Εναλλακτικά μπορείτε να τις «βαφτίσετε» σε νερό ή σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Διατηρούνται σε μέρος δροσερό.

Για την ιστορία...
«Κοπιάστε και ό,τι έχουμε˙ ξερό ψωμί και ελιές», θα σας προτείνουν ακόμα και σήμερα σε όποιο σπίτι κρητικό και αν βρεθείτε. Το  καθημερινό ψωμί των Κρητικών είναι πράγματι ξερό,  είναι το παξιμάδι  που είναι απαραίτητο συστατικό της παροιμιώδους κρητικής φιλοξενίας αλλά και της φημισμένης κρητικής διατροφής. Καθιερώθηκε επειδή διατηρείται περισότερο χρόνο, χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα και η γεύση του. Έτσι, μπορούσαν οι γυναίκες της Κρήτης, που ακολουθούσαν τους άντρες τους σε όλες τις δουλειές της υπαίθρου, να αποφεύγουν το καθημερινό ζύμωμα

Πετιμέζι
Συμπύκνωμα μούστου από σταφύλια της ποικιλίας λιάτικο, που καλλιεργεί αδιάκοπα εδώ και χρόνια ο Παττακογιώργης στον αμπελώνα του, στις ρίζες του βουνού Κέδρους, απέναντι από τον Ψηλορείτη. Φυσικό προϊόν 100%, απαλλαγμένο από οινόπνευμα, συντηρητικά και ζάχαρη. Αρωματισμένο ανεπαίσθητα με φύλλο δάφνης.

Η ARTEMA προτείνει
Απολαύστε τη δυνατή γεύση και το άρωμα του σε ένα πιάτο με ζεστές και αφράτες τηγανίτες. Το πετιμέζι αντικαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι αλλά και το μέλι σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας με ξύδι.  Χρησιμοποιήστε το για να μαρινάρετε το χοιρινό κρέας πριν το ψήσιμο ή το μαγείρεμα. Θαυμάσιο επιδόρπιο πάνω σε τυρί ή γιαούρτι.  Συμπληρώνει γευστικότατα μια ωραία φρουτολάτα εποχής, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και καβουρντισμένο σουσάμι.
Διατηρείται εκτός ψυγείου, αρκεί να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό.

Για την ιστορία...
Οι θρεπτικές του ιδιότητες και η χρήση του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Είναι χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, η αναφορά του βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα Αθήναιου (τέλη 2ου μ.χ. - αρχές 3ου μ.χ.) που περιγράφει στα γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι. Για πολλλά χρόνια εξαφανίστηκε από το ελληνικό τραπέζι, για χάρη της ζάχαρης, έχει όμως  επιστρέψει δυναμικά, διεκδικώντας τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή μας διατροφή. Εκτός από νοστιμιά και άρωμα προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και σε υψηλά ποσοστά σίδηρο και ασβέστιο. Θεωρείται επίσης εξαιρετικό αποχρεμπτικό. Μια κουταλιά πετιμέζι είναι ό,τι πρέπει για τον ερεθισμένο λαιμό, έλεγαν οι παλιοί.

Ασκορδουλάκοι
Ασκορδουλάκους λένε οι Κρητικοί τους βολβούς. Πρόκειται για το υπόγειο τμήμα του φυτού με την επιστημονική ονομασία  muscari comosum, που φύεται στα όρη και βαθιά στη γη. Είναι ονομαστοί για τη νοστιμιά τους. Ο τρόπος παρασκευής τους ακολουθεί πιστά την παραδοσιακή συνταγή˙ οι βολβοί βράζουν σε νερό και αλάτι, τόσο όσο να μείνουν τραγανοί και συντηρούνται μόνο με ξύδι και ελαιόλαδο, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Η ARTEMA προτείνει
Σερβίρονται με λίγες σταγόνες εξαιρετικού αγουρέλαιου, ως  σνακ που μπορεί να συνοδεύσει από την τσικουδιά μέχρι το ουίσκι. Οι βολβοί δίνουν ιδιαίτερη γεύση και χρώμα σε μια σαλάτα από αγγούρι, αντράκλα και κρεμμύδι ή σε οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα. Συμπληρώνουν ιδανικά κάθε πιάτο με όσπρια ή κρεατικά. Μπορείτε να τους προσθέσετε ψιλοκομμένα σκορδόφυλλα και δυόσμο.
Φυλάσσονται σε μέρος δροσερό.  Καταναλώνονται εντός 4 εβδομάδων από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το βάζο ή  φυλάσσονται στο ψυγείο, όπου διατηρούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Για την ιστορία...
Ο τρόπος παρασκευής και συντήρησης των βολβών πάει πίσω στην εποχή που η ανάγκη επιβίωσης επέβαλε στους Κρητικούς να μαγειρεύουν αλλά και να συντηρούν όλο το χρόνο ό,τι φύτρωνε στη γη τους, από τον ασκορδούλακα μέχρι το γαϊδουράγκαθο. Σήμερα, λίγοι πια ασχολούνται με το μάζεμα των βολβών, γεγονός που τους καθιστά μοναδικό και δυσεύρετο προϊόν

Πάστα άγριας αγκινάρας
Τη φτιάχνουμε  από την «καρδιά» και τα φύλλα της κρητικής  άγριας αγκινάρας. Μόνο με λεμόνι, ξύδι και παρθένο ελαιόλαδο - χωρίς πρόσθετα συντηρητικά - για να μένει αναλλοίωτη η ιδιαίτερη γεύση της.

Η ARTEMA προτείνει
Πάστα αγκινάρας, σπουδαίο σνακ με κρητικό παξιμάδι ή φρεσκοζυμωμένο ψωμί. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ντρέσινγκς ή μακαρονάδες.

Φυλάξτε το σε μέρος δροσερό. Καταναλώνεται εντός 4 εβδομάδων από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το βάζο ή  φυλάσσεται στο ψυγείο, όπου διατηρείται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Για την ιστορία...
Αν  θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι  η αγκινάρα φύεται την Άνοιξη, κάνετε λάθος. Η Φύση με σοφία έχει ορίσει τον κύκλο της γέννησης και του μαρασμού των αγαθών της. Η αγκινάρα με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της στοιχεία, έρχεται στο τραπέζι μας από το Μάρτιο, για να προσφέρει στον οργανισμό μας μια πρώτη αποτοξίνωση από τις βαριές και λιπαρές τροφές του Χειμώνα.  Μετά του οφελίμου και το τερπνόν όμως καθώς, ειδικά, η άγρια αγκινάρα φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση, αλλά και τις μοναδικές της επιγεύσεις.

Η πάστα άγριας αγκινάρας κατέκτησε μια θέση στα καλύτερα προϊόντα της χρονιάς 2013 με βάση την αξιολόγηση του περιοδικού " Τρόφιμα και Ποτά ".

 Θυμαρίσιο μέλι
Eκλεκτό θυμαρίσιο μέλι από μέλισσες που «ταξιδεύουν» ολοχρονίς από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Από τις Μοίρες της Κρήτης ξεκινάει με το φορτηγάκι του ο Στέφανος, ο μελισσοκόμος μας για να μεταφέρει τα μελίσσια του σε ολόκληρο το μεγαλονήσι, από τη Σητεία έως τα Χανιά. Χάρη στην εναλλαγή τόπων βόσκησης των μελισσών, το μέλι που παράγεται «παντρεύει» την πλούσια γεύση και το άρωμα του θυμαριού με αυτό των πολλών και διαφορετικών αρωματικών βοτάνων που φύονται στα κρητικά βουνά.
 
Η ARTEMA προτείνει
Προσθέστε μια κουταλιά μέλι ως γλυκαντικό σε ένα αφέψημα από δίκταμο, φασκόμηλο
ή μαλοτήρα - το κρητικό τσάι - και απολαύστε το συνοδεία κρητικού παξιμαδιού˙
ιδανική επιλογή για πρωϊνό ή βραδινό. Αν περιχύσετε κρητική μυζήθρα ή γραβιέρα
με μέλι, θα γευτείτε ένα εξαιρετικό  επιδόρπιο. Ανακατέψτε δύο κουταλιές
μέλι και μια κουταλιά κανέλα σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και πιείτε το
σαν γιατρικό πριν το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο.
Φυλάσσεται σε μέρος δροσερό. Το γνήσιο θυμαρίσιο μέλι έχει μεγάλη αντοχή
και αργεί να κρυσταλλώσει.

Για την ιστορία...
Σαστίζει ο νους  του ανθρώπου σαν σκεφτει ότι το μέλι, το πιο πολύτιμο, το πιο θρεπτικό και το πιο υγιεινό φυσικό γλυκαντικό, δημιουργείται  χωρίς να το αγγίζει ανθρώπου χέρι˙ και δεν αλλοιώνεται ποτέ.  Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην μακροζωία.


Aγουρέλαιο
Αγνό αγουρέλαιο της φημισμένης κορωνέικης ποικιλίας, από τον ελαιώνα της οικογένειας Καρύγιαννη στην Πύλο Μεσσηνίας. Το λαμπερό πράσινο χρώμα του οφείλεται στις χλωροφύλλες του άγουρου ελαιοκάρπου, οι οποίες του  προσδίδουν μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σε σχέση με άλλες ποιότητες λαδιού. Η  ελαφρώς πικρή, πικάντικη και έντονα φρουτώδης  γεύση του σε συνδυασμό με τα αρώματα της φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς το κάνουν μοναδικό. Η συγκομιδή του άγουρου ελαιοκάρπου γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου και η επεξεργασία του γίνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, για να διατηρούνται αναλλοίωτες οι ιδιότητες του λαδιού.

Η ARTEMA προτείνει
Τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου  είναι πιο έντονα τους πρώτους μήνες της παραγωγής του και μέχρι το Μάρτιο. Όσο περνάει ο χρόνος το αγουρέλαιο χάνει την έντονη γεύση του αλλά όχι τα θρεπτικά του συστατικά.
«Βαφτίστε» μια κριθαρομπουκιά ARTEMA σε λίγο αγουρέλαιο και νιώστε να κατρακυλούν από τον ουρανίσκο αρώματα και γεύση. Χορτάστε το σε  κρητικό παξιμάδι με ρίγανη και ντομάτα. Πιείτε το, το πρωί σε ένα κουτάλι σούπας σαν φάρμακο.
Το ελαιόλαδο είναι ευαίσθητο στο φως του ήλιου και τον αέρα, γι΄αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό, μακριά από έντονες μυρωδιές.

Για την ιστορία...
 «Αθάνατο» και «αήττητο δέντρο» έχει χαρακτηρίσει την ελιά ο λογοτέχνης μας Μένης Κουμανταρέας˙  πολλοί δημιουργοί έχουν εμπνευστεί από το σμαραγδί χρώμα της
και τον ευλογημένο καρπό της˙  το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που αιώνες τώρα
είναι ο θεμέλιος λίθος της ζωής, της κοινωνίας και της οικονομίας των λαών της Μεσογείου. Το ελαιόλαδο που και με τη «βούλα» των επιστημόνων πλέον αποτελεί μοναδική ασπίδα προστασίας για την υγεία μας.
Η αντιοξειδοτική δράση των φαινολικών συστατικών του καταδείχτηκε περίτρανα στην ευρωπαική μελέτη EUROLIVE* (The effect of olive oil consumption on oxidative damage
in European populations) που παρουσιάστηκε το 2006 για λογαριασμό της ΕΕ.
Για δε τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που διαθέτει σε πολύ υψηλό ποσοστό, ακόμη
και ο «αυστηρός» Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (FDA) αναγνώρισε ότι προσφέρουν προστασία κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Και παρ΄ότι η παραπάνω μελέτη δεν έγινε με μια συγκεκριμένη ποιότητα ελαιόλαδου, επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας υποστηρίζουν ότι το αγουρέλαιο περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά πολυφαινόλων, γι΄αυτό και θεωρείται πολυτιμότερο.

Εμπορική εταιρεία ARTEMA    http://www.arteat.gr/index.html
Χονδρική, λιανική, εξαγωγές

Πευκών 139α, 141 22 Ηράκλειο Αττικής

  Τ      + 30 215 5 701 101

 Μ     + 30 697 6780800


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου