Φατουράδα, το Τσιριγώτικο Λικέρ Κανέλας!
- ΑΠΟΔΟΣΗ: 1000 ml.
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10 λεπτά
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 50 λεπτά
Ένα από τα πιο ξεχωριστά λικέρ είναι η Φατουράδα, αυτό το παραδοσιακό λικέρ που έρχεται από τα Κύθηρα!
Η φατουράδα φτιάχνετε με τσιπούρα, δηλαδή τσίπουρο!
Η φατουράδα φτιάχνετε με τσιπούρα, δηλαδή τσίπουρο!
Το υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα του, η "ζεστή" γεύση, το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών είναι απολαυστική!
Όποια φατουράδα εμπορίου είχα δοκιμάσει είχε μέσα και νότες από εσπεριδοειδή, ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές υποστηρίζει όμως ότι η Τσιριγώτικη Φατούρα περιείχε μόνο μπαχαρικά έτσι εμπιστεύτηκα την αρχική άποψη και ανάλογα έπραξα και στην συνταγή.
Αν υπάρχει κάποια παρατήρηση από κάποιον-α σχετικά, όπου γνωρίζει πραγματικά την αρχική και γνήσια εκδοχή, πολύ θα χαρώ να την μαθώ!
Υλικά
- 500 ml. τσίπουρο
- 4 ξύλο κανέλα
- 4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
- 350 gr. ζάχαρη
- 150 ml. νερό
Οδηγίες
- Σε ένα αποστειρωμένο βάζο ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το τσίπουρο.
Ανακινούμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 15 ημέρες. - Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε το σιρόπι και το μείγμα του τσίπουρου σε ένα μεγαλύτερο αποστειρωμένο βάζο και το αφήνουμε πάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 15 ημέρες. - Κατόπιν αφαιρούμε τα μπαχαρίκα και διατηρούμε σε μπουκάλι που κλείνει ερμητικά!
- Τον χειμώνα προτιμήστε σε θερμοκρασία δωματίου και το καλοκαίρι δροσερό με παγάκια!
Επίσης μπορείτε να δώσετε γεύση και άρωμα σε γλυκά και φαγητά ή να εμπλουτίσετε το τσάι σας!
ΠΗΓΗ http://www.funkycook.gr/fatourada-paradosiako-liker-kithiron/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου