ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑΣΟΥ

Σαπούνια χειροποίητα με παραδοσιακή συνταγή της Θάσου

σπαθόλαδο βαλσαμέλαιο 250ml
Η βιοτεχνία παραδοσιακού σαπουνιού THASSOS SOAP ξεκίνησε την λειτουργία της στην Θάσο το 2011 από τον Μανώλη Βασίλειο, μετά από μεγάλη έρευνα και πολύ μελέτη, για την παραγωγή χειροποίητου σαπουνιού από παραδοσιακές συνταγές του νησιού με τη χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας βοτάνων, τα οποία βρίσκονται εν αφθονία στον ευλογημένο τόπο, το νησί της Θάσου, αιθέριων ελαίων και εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Θάσου.
Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα πρωτότυπο και αξιόλογο προϊόν, ειδικά αν λάβουμε υπ'όψιν ότι για την παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες όπως
χρώματα ή συντηρητικά. Τα παραπάνω, καθιστούν το
σαπούνι μας ένα αυθεντικό, υγιεινό και ευγενικό με το δέρμα προϊόν. Τα σαπούνια που παράγουμε έχουν μια ιδιαίτερη πλούσια υφή και το άρωμά τους είναι διακριτικό αφήνοντας μια υπέροχη αίσθηση. Θα διαπιστώσετε ότι είναι αφρώδη και διαρκούν αρκετά. Είναι κατάλληλα για το σώμα, ευαίσθητο δέρμα και μαλλιά. Είναι κομμένα σε μικρά τεμάχια που ζυγίζουν 115 gr.
Στην εγχώρια αγορά, η βιοτεχνία δραστηριοποιείται τόσο στην παραγωγή προϊόντων με την επωνυμία της THASSOS SOAP, όσο και για ιδιωτική ετικέτα, καθώς επίσης και για ξενοδοχεία.
Μέσα στο εργαστήρι φτιάχνοντας σαπούνια ελαιόλαδου απλά συνειδητοποιούμε καθημερινά τις μεγάλες ομοιότητες της μαγειρικής με τη σαπωνοποιία. Ανοξείδωτα σκεύη, ξύλινες κουτάλες, παρθένο ελαιόλαδο, μέλι, γάλα, μελισσοκέρι, σπαθόλαδο, πρόπολη, μπαχάρια υψηλής ποιότητος, αρωματικά βότανα.
Από κάθε γωνιά του εργαστηρίου ξεχύνονται μεθυστικές μυρωδιές από τα  αιθέρια έλαια.
Ξέρουμε πως φτιάχνουμε κάτι αγνό, κάτι τελείως φυσικό κι αυτό μας δίνει τη δύναμη να μπαίνουμε στο εργαστήρι και σχεδόν να ξεχνάμε να βγούμε απ αυτό. Όταν βλέπουμε πως ο κόσμος ευεργετείται πραγματικά από τις ιδιότητες των προϊόντων μας, καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Πως διαθέτουμε στην αγορά κάτι σημαντικά ωφέλιμο για την υγεία και τη σωστή αναπνοή του δέρματος. Όλα είναι φτιαγμένα με το χέρι.

Παραδοσιακά εργαλεία και τεχνικές παραγωγής σαπουνιού

Δε θα βρεις μηχάνημα στο δικό μας εργαστήρι.
Οι ιδιοκατασκευές μας για τα διαιρούμενα καλούπια, για τους πάγκους, για τους πύργους ωρίμανσης  και για τους «κόφτες» των σαπουνιών ελαιόλαδου προσδίδουν στο εργαστήρι μια ισχυρή ένδειξη γι αυτό που θέλουμε να αποκαλούμε «χειροποίητο».
Οι ξύλινοι «πύργοι» φιλοξενούν τα σαπούνια μέχρι να ωριμάσουν. Όταν το ph τους μετράται ως ουδέτερο συσκευάζονται με διαφανή μεμβράνη με όμορφες ετικέτες πάνω τους , που γράφουν «χειροποίητο, παραδοσιακό σαπούνι από την Θάσο».  
Τα σαπούνια μας παράγονται με την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης. Με αυτή τη μέθοδο οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Πάντα προσπαθούμε τα λάδια και η αλυσίβα να μη ξεπερνάνε τους 27 βαθμούς Κελσίου, σε όλη τη διαδικασία και τα ευεργετικά συστατικά των πρώτων υλών μας παραμένουν αναλλοίωτα.

Σαπούνια με αγνά υλικά και ευεργετικές ιδιότητες

Σήμερα παράγουμε σαπούνι ελαιολάδου τύπου Καστίλης, σαπούνι με σπαθόλαδο, μελισσοκέρι και πρόπολη, μια παλιά συνταγή της Θάσου, σαπούνι κατά της τριχόπτωσης και της πυτιρίδας με βότανα από την Θάσο, σαπούνι με πυρηνέλαιο Θάσου για το λούσιμο των μαλλιών και σαπούνι για τα μωρά και τις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες. Παράγουμε και σαπούνι ελαιολάδου με άρωμα λεβάντας για τους τουρίστες, που κατακλύζουν την Θάσο τους θερινούς μήνες, το οποίο προσφέρουμε σε ελκυστική συσκευασία 110 γραμ, με ετικέτα σε διαφορετικές γλώσσες (Αγγλικά και Βουλγάρικα).
Παράλληλα παράγουμε κεραλοιφές ωφέλημες για δερματικά προβλήματα με σπαθόλαδο και πρόπολη, με σπαθόλαδο και μέλι Θάσου και μια κεραλοιφή ιδανική για αιμορροίδες, κηρσούς και φλεβίτιδα. Επίσης παράγουμε το ονομαστό σπαθόλαδο της Θάσου, το οποίο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα προιόντα μας πωλούνται σε όλη την Ελλάδα μεσω του e-shop, www.proionta-thassou.gr, χονδρική και λιανική. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2593091791 & 6972594039.
Το σαλέπι και η ιστορία της συνταγής του

Σαλέπι αρωματικό και τονωτικό

άγρια ορχιδέαΣαλέπι, ένα θαυματουργό ρόφημα ευεξίας με θερμαντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα τόσο πολύτιμα για τον εξασθενισμένο οργανισμό μας, προληπτικό για τα κρυολογήματα αλλά και με μια ιστορία πολλών ετών της αυθεντικής Πολίτικης συνταγής του, ένα ένα γιατροσόφι όπως το έλεγαν οι παπούδες μας, με πρώτη ύλη που προέρχεται από τους βολβούς της άγριας ορχιδέας.
Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από την Μικρασία, στις πρώτες πόλεις που εγκαταστάθηκαν ήταν η Καβάλα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που βρίσκεται πολύ κοντά με την Μικρασία, αλλά και λόγω της άνθισης την εποχή εκείνη της επεξεργασίας καπνού στην πόλη της Καβάλας με τα καπνομάγαζα και ζήτηση εργατών σ’αυτά.
Μαζί με τον πόνο από τον ξεριζωμό που κουβαλούσαν, έφεραν και τον πολιτισμό τους, τις συνήθειες τους, τις γνώσεις για την δουλειά που ήξεραν και έκαναν στην πατρίδα τους, αλλά και τις γεύσεις από την Πολίτικη κουζίνα τους. Ανάμεσα στις λιγοστές αποσκευές που μετέφεραν, κουβάλησαν και πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές τους όπως και αυτή για το φημισμένο σαλέπι και τα "μυστικά" του, την οποία φρόντισαν να παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Στο καπνομάγαζο το «Μικρό Πετρίδη» γνώρισε τον μπάρμπα Πρόδρομο τον Σαλεπιτζή ο πατέρας μου, που δούλευαν στοιβαδόροι και του έμαθε την συνταγή του μαγικού αυτού ροφήματος του σαλεπιού με τις θαυματουργές ιδιότητες, που πουλούσε τις κρύες μέρες στους καπνεργάτες, ο μπάρμπα Πρόδρομος φωνάζοντας  «σαλέπι ζεστοό..!!»
Καβάλα παραδοσιακός πωλητης σαλεπιού
Αυτή την συνταγή για σαλέπι από την Πόλη του μπάρμπα Πρόδρομου που φύλαξε ο πατέρας μου σε επτασφράγιστο κιτάπι με την γεύση και το άρωμα των μπαχαρικών της Ανατολής, προσφέρουμε σήμερα στους λάτρεις αυτού του ροφήματος σε δύο γεύσεις διαθέσιμο στην πιο συμφέρουσα τιμή σαλεπιού από την online αγορά των παραδοσιακών προϊόντων Θάσου.

Σαλέπι έτοιμο ρόφημα

  • Σαλέπι με κανέλα, γαρύφαλλο και πιπερόριζα
  • Σαλέπι με μαστίχα Χίου και κάρδαμο

Συνταγή παρασκευής σπαθόλαδου

Λίγα λόγια για το φυτό Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο

σπαθόχορτο βαλσαμόχορτο Hypericum perforatum L. Υπερικόν το ΔιάτρητονΤο σπαθόχορτο ή βάλσαμο  η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον) ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία των  ασθενών τους. Μία από τις ιδιότητες του βάλσαμου ήταν  η χρήση του για την ταρίχευση των νεκρών. Από την ιδιότητά του αυτή, πήρε και το όνομα Βάλσαμο.
Τα  κίτρινα ακτινόμορφα άνθη, του βάλσαμου ή σπαθόχορτου, έχουν την μέγιστη συγκέντρωση των πιο ωφέλιμων συστατικών με κυριότερα από αυτά την υπερικίνη και την υπερφορίνη, οι οποίες συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές διατηρούν την κανονική διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα Η ουσία υπερικίνη έχει αντισηπτική επίδραση κατά των ιών και των βακτηρίων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Η τανίνη, η οποία υπάρχει σε ολόκληρο το φυτό, έχει στυπτικές ιδιότητες, ενώ οι φλαβονόλες μειώνουν τις φλεγμονές.

Ονόματα του φυτού:

Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Βότανο του Άη’Γιάννη του Προδρόμου St.John’s wort oil

Συνταγή σπαθόλαδου

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο ή υπερικόν και από ελαιόλαδο.
σπαθόλαδο βαλσαμέλαιο 250mlΑφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάης – Ιούνης), ρίχνουμε τις κορφές με τα άνθη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου, οξύτητας 0,3 - 0,8 βαθμούς, το οποίο βρίσκεται μέσα σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες ούτως ώστε  να κοκκινήσει. ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση.
Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.
Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Το σπαθόλαδο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Το Σπαθόλαδο μπορείτε να το βρείτε έτοιμο χειροποίητο παραδοσιακά παρασκευασμένο στη Θάσο, σε γιάλινη συσκευασία των 250 ml σε συμφέρουσα χαμηλή τιμή σπαθόλαδου, και να το παραγγείλετε online.

Φαρμακευτικές ιδιότητες του σπαθόλαδου

Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων.
Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, είναι ιδανικό για κάθε πόνο ρευματικό και για τους πόνους των αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές, κακώσεις, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη, οιδήματα.
Για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με μια διαποτισμένη γάζα.

Εφαρμογή του σπαθόλαδου:

Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού την καθαρίσουμε, επάλειψη με αρκετή ποσότηταΣπαθόλαδου ούτως ώστε αυτή «να λαδίσει». Στη συνεχεία αφήνουμε το Σπαθόλαδο για λίγη ώρα (30'-60') μέχρι να απορροφηθεί.
Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο είναι επίσης πόσιμο. Συνιστάται ιδιαίτερα για το έλκος, τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Τελευταία χρησιμοποιείται και ως αντικαταθλιπτικό, πάντα βέβαια με την συμβουλή του γιατρού και όχι σε μεγάλες δόσεις, όταν παίρνουμε και χάπια.
Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις. Ως πόσιμο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπέρταση.
Ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.).Επίσης με μελισσοκέρι και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.

Επισημάνσεις :

Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Σπαθόλαδου ή Βαλσαμέλαιου. κυρίως τις βραδινές ώρες.
Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται στην Θάσο από άγριο σπαθόχορτο το οποίο συλλέγεται από τις ορεινές πλαγιές των βουνών (όχι καλλιεργημένο) της Θάσου και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από την γνωστή ποικιλία ελιάς Θρούμπα Θάσου, η οποία περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα 1237 μg/g καρπού, της αντιοξειδωτικής, αντικαρκινικής ουσίας, με την επιστημονική ονομασία Ελαιοευροπαΐνη.
Προσοχή..!! 
Το αποξηραμένο σπαθόχορτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά φυτά και να το πίνουμε σαν τσάι ή ως σκόνη για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών, γιατί έχει χάσει το 50% από τις ιδιότητές που έχει, όταν είναι φρεσκοκομμένο.

Φυσικά σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο Θάσου

Χειροποίητα φυσικά σαπούνια

Φυσικά χειροποίητα σαπούνια παρθένο ελαιόλαδο Θάσου αιθέρια έλαιαΦυσικά χειροποίητα σαπούνια φτιαγμένα με την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης χωρίς χημικά.
Περιέχουν πρώτης ποιότητας υλικά όπως παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και αιθέρια έλαια που αρωματίζουν τα σαπούνια διακριτικά.
Μετά την σαπωνοποίησή κόβονται και τυλίγονται στο χέρι, αφού έχουν ωριμάσει πάνω απο 3 μήνες σε ράφια κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Αποθηκεύονται σε χάρτινα κουτιά για να ωριμάσουν ακόμα πιο πολύ και να χρησιμοποιηθούν μετά από ένα ή περισσότερα χρόνια, μ' αυτόν τον τρόπο περιέχουν πολύ φυσική γλυκερίνη και καθόλου υδροξείδιο του νατρίου!

Το ελαιολάδο της Θάσου και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του

Η παραγωγή ελαιολάδου στη Θάσο

Η ελαιοκομική περίοδος στη Θάσο, αρχίζει περί τα μέσα Νοέμβρη και τελειώνει τέλη Δεκέμβρη μέχρι και αρχές Γενάρη, ανάλογα με την χρονιά.
Στην Θάσο η αποθήκευση του ελαιοκάρπου στους συνεταιρισμούς γίνεται σε κοινή αποθήκη, αφού βέβαια με ελέγχους εξασφαλίζεται η ίδια ποιότητα ελιάς. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ίδια ποιότητα ελαιολάδου σε όλους τους παραγωγούς.
Από την αποθήκη, στην οποία μαζεύονται  οι ελιές κάθε ημέρας, διοχετεύονται στο πλυντήριο του εργοστασίου όπου εκεί γίνεται το πλύσιμο της ελιάς με άφθονο νερό.
Στην συνέχεια με αναβατόριο οδηγούνται στον σπαστήρα για να γίνει το άλεσμα της ελιάς. Οσπαστήρας αντικατέστησε τις μυλόπετρες που άλεθαν τις ελιές. Από τον σπαστήρα η ελαιοζύμηπου παράχθηκε διοχετεύεται στον μαλακτήρα για να μαλαχθεί. Ο μαλακτήρας είναι θερμαινόμενος και η διάρκεια μάλαξης είναι περίπου μία ώρα.
Από τον μαλακτήρα η ελαιοζύμη οδηγείτε με αρκετή ποσότητα νερού μέσω αντλίας στοφυγοκεντρικό μηχάνημα όπου γίνεται ο διαχωρισμός ελαιολάδου, νερού και πυρήνα. Συνεχίζοντας το νερό και το ελαιόλαδο οδηγούνται στον διαχωριστήρα, όπου γίνεται ο τελικός διαχωρισμός. Το καθαρό πλέον από ξένες ύλες και νερό ελαιόλαδο οδηγείτε στις δεξαμενές, οι οποίες είναι ανοξείδωτες και θερμαινόμενες.
Η χρονική διάρκεια που μένει το ελαιόλαδο στις θερμαινόμενες δεξαμενές είναι περίπου 30 – 40 ημέρες για να καθαρίσει από οποιαδήποτε ξένη ύλη. Μετά από την διαδικασία αυτή συσκευάζεται σε δοχεία ή φιάλες.
Άξιον αναφοράς είναι, ότι η θερμοκρασία του ζεστού νερού που χρησιμοποιείται για την έκθλιψη και επεξεργασία της ελιάς και του ελαιολάδου, είναι από 28 – 35 βαθμοί Κελσίου.

Τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία της Θάσου

Αφού μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο ο ελαιόκαρπος ακολουθεί η διαδικασία επεξεργασίας του που είναι:
Το «άλεσμα» (σπάσιμο) της ελιάς. Το άλεσμα γίνεται με τις μυλόπετρες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους με κίνηση που δίνεται από ηλεκτρικό μοτέρ. Μέσα στο χώρο που περιστρέφονται οι μυλόπετρες, εκεί μέσα υπάρχει ο καρπός της ελιάς , ο οποίος συνθλίβεται και πολτοποιείται.
παραγωγή ελαιολάδου Θάσο άλεσμα ελιάς μυλόπετρες περιστρέφονται παραδοσιακά ελαιοτριβεία Θάσου μυλόπετρες άλεσμα σπάσιμο ελιάς
Μετά την πολτοποίηση παράγεται μια παχύρευστη ζύμη στην οποία περιέχεται όχι μόνο το λάδι αλλά και όλα τα συστατικά της ελιάς (απόνερα κλπ).
παραδοσιακά ελαιοτριβεία Θάσου διαδικασία μάλαξης ελαιοζύμης μαλακτήρα ελιάςΗ διαδικασία μάλαξης της ελαιοζύμης στον μαλακτήρα.Μετά τον μαλακτήρα ειδικό μηχάνημα διανέμει την ελαιοζύμη στα πανιά που φορτώνονται σε καρότσι. Ανάμεσα στα πανιά με την ελαιοζύμη τοποθετούνται βαριές λαμαρίνες για να βοηθούν καλύτερα στην πίεση της πρέσας.
παραδοσιακά ελαιοτριβεία πρεσάρισμα ελαιοζύμης πρέσα ελιάς παραγωγή ελαιολάδου ΘάσουΤο πρεσάρισμα της ελαιοζύμης στην πρέσα, η διάρκεια πρεσαρίσματος υπολογίζεται από 45 λεπτά έως μία ώρα.
Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου στον διαχωριστήρα από τα υγρά (απόβλητα) τα οποία περιέχονται στον ελαιόκαρπο.

ελαιολάδο Θάσουδιαχωρισμός ελαιολάδου διαχωριστήρα ελαιόκαρπο ελαιοτριβείοελαιολάδο Θάσου ελιά παραδοσιακός τρόπος παραγωγής παραδοσιακά ελαιοτριβεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου