ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ..... ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ!!

Σήμερα επιλέξαμε να σας μιλήσουμε για ένα εξαιρετικό, γευστικό ελληνικό προιόν!! Ίσως οι περισσότεροι από εσάς να γνωρίζετε το αυγοτάραχο. Ας πούμε περισσότερες  λεπτομέρειες, ώστε να το γνωρίσει και ο κόσμος....που δεν το γνωρίζει!!

Γεύση με ιστορία. Το αυγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική διατροφή στο διαιτολόγιο των Αρχαίων Ελλήνων. Η αξία του ήταν επίσης γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ σήμερα έχει καταλάβει
εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα.
Λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ευχάριστη μακρότατη επίγευση.

Τι κάνει το παραδοσιακό αυγοτάραχο τόσο ξεχωριστό;

• Παράγεται αποκλειστικά από αυγά Κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως η καλύτερη α’ ύλη για την παρασκευή αυγοτάραχου.
• Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν.
• Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό επίπεδο αλατότητας.

Γιατί είναι καλό για την υγεία; 


Αποτελεί πλούσια πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY: Χημική Σύσταση του Ελληνικού Αυγοτάραχου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Απολαύστε
«Τοποθετήστε μια απλή φέτα στο στόμα σας και νιώστε μια βελούδινη έκρηξη με φρουτώδη και θαλασσινή επίγευση – μαζί με ένα πικάντικο μούδιασμα- το οποίο θα φτάσει στα βαθύτερα σημεία του εγκεφάλου σας.
Σκέτες φετούλες σε μια πιατέλα θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, η οποία θα ενισχυθεί και θα γεμίσει ακόμη περισσότερο όταν σερβιριστεί με φρεσκοψημένο ψωμί ή ζεστό μπλινί (τηγανίτα πατάτας). Από την άλλη πλευρά, η γεύση του αυγοτάραχου ενισχύεται όταν προστεθεί σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, συνοδευόμενα από άφθονο μαϊντανό. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, 2 φέτες στην κορυφή έτοιμου φουά γκρά, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες για μια γαστρονομική νιρβάνα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ:


Ο διασημος Αμερικανο-Ισπανός σεφ Jose Andres ...που το περιοδικό ΤΙΜΕ τον περιλαμβάνει στα πιο σημαντικά πρόσωπα της χρονιάς-- ενθουσιάστηκε με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ αβγοτάραχο και το διέδωσε στην Αμερική. Το σερβίρει απλά με μερικές σταγόνες φρουτώδους ελαιόλαδου στο εστιατόριο Zayinya, στη Washington.
Η  Λίλα Κούρτη -σύμβουλο γαστρονομίας και εξαγωγών, μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο  Salone del Gusto, το παγκόσμιο γαστρονομικό σαλόνι του Slow Food στο Τορίνο, μας έμαθε και νέους, τρόπους για να σερβίρουμε το εξαιρετικό μας ,ελληνικό αβγοτάραχο:
• Με ένα κομματάκι ξερό σύκο και μια σταγόνα πετιμέζι ή παλιωμένο βαλσαμικό ξύδι
• Με μια κλωστίτσα- ξύσμα λεμόνι ή γλυκολέμονο (lime) και μια σταγόνα φρουτώδες ελαιόλαδο
• Με ένα μικρούτσικο κομματάκι λευκή σοκολάτα
• Με βατόμουρο και μια σκλίθρα φρέσκο κρεμμυδάκι ή chive
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε γιατί έχει ενθουσιάσει εκτός από το Jose Andres, δεκάδες σεφ σε όλο τον κόσμο, ακόμα και το διάσημο Ferran Adria!!!




Image Gallery

  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
- See more at: http://www.e-epikaira.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3109:%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BF&Itemid=92#sthash.Yf4K0hYM.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου