ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα Αχαΐας

altΡοδίτης

Ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα, καλλιεργείται σε 32 νομούς αλλά τη συναντάμε κυρίως στον νομό Αχαΐας. Πρόκειται για μια καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία μιας και έχει κουκούτσια αλλά και σαν βρώσιμη είναι αρκετά νόστιμη και τραγανή. Πίσω από τα περισσότερα ονόματά της κρύβεται προφανώς το ερυθρωπό της χρώμα. Η ποικιλία δεν είναι όμως αποκλειστικά ερυθρωπή αφού υπάρχουν πέντε κλώνοι της με χρώματα που ξεκινούν από το πράσινο ανοιχτό μέχρι και το ερυθρωπό. Από τους κλώνους περιζήτητος είναι ο ερυθρωπός που είναι γνωστός σαν Αλεπού.

Μοσχάτο Ρίου

Είναι μία από τις παραγωγικές και μεγάλης οικονομικής σημασίας λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στη χώρα μας και παράγει εκτός άλλων τον ομώνυμο οίνο Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε). Θεωρείται συγγενής ποικιλία με τη γαλλική Muscat de Frontignan. Ο φλοιός έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, η
επιδερμίδα του είναι μετρίου πάχους και η σάρκα είναι μαλακή, άχρωμη και χυμώδης, με χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φυσικών γλυκών, αλλά και για επιτραπέζιους ξηρούς και ημίγλυκους οίνους.

Μαυροδάφνη

Πρόκειται για έγχρωμη ελληνική ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται κυρίως γύρω από την περιοχή της Πάτρας. Από την ποικιλία αυτή, μόνη της ή σε συνοινοποίηση μέχρι 49% με την ποικιλία Κορινθιακή μαύρη, παράγεται ο ερυθρός γλυκός οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.) "Μαυροδάφνη Πατρών". Παράγονται τουλάχιστον 34 τέτοιοι οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ) από 25 τουλάχιστον οινοπαραγωγούς. Ο φλοιός είναι κυανομελανού χρώματος, με επιδερμίδα χονδρή και ανθεκτική και η σάρκα είναι άχρωμη και χυμώδης. Η Μαυροδάφνη συμμετέχει όμως και στην παραγωγή ξηρών οίνων όπου αναμειγνύεται κυρίως, με Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Ρεφόσκο.

Οινοπνευματώδη ποτά

Ούζο

altaltalt
Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο. Σύμφωνα με το νόμο για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει:
α) να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης)
β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά.
γ) Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.
Η Αχαΐα διαθέτει μια αξιοσημείωτη παραγωγή ούζου εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα.

Τεντούρα

alt
Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως σαν χωνευτικό λικέρ. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση. Έχει χρώμα βαθύ καφετί, το οποίο, όπως και τα αρώματά του, οφείλεται στην χρήση εκχυλίσματος διάφορων μπαχαρικών (κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου) και άλλων αρωματικών υλών (φύλλων και καρπών νεραντζιού, κίτρου), ανάλογα με την κάθε εταιρεία.

Σταφίδα

altalt
Η Αχαΐα από τον 19ο αιώνα ακόμα αποτελούσε οικονομική περιοχή με εξωστρεφή προσανατολισμό και συνέδεσε τις τύχες της με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της καλλιέργειας και της εξαγωγής σταφίδας. Η «μαύρη σταφίδα» Αχαΐας και η «βοστίτσα» Αιγιαλείας αποτελούν τις πιο γνωστές ποικιλίες.
Η μαύρη σταφίδα είναι χυμώδες φρούτο που καλλιεργείται στη Βόρεια Πελοπόννησο και στα Ιόνια Νησιά και θεωρείται μοναδικό προϊόν για την εμφάνισή του, τη γλυκύτητα και την περιεκτικότητά του σε ενέργεια. Είναι ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, γνωστό για την αποτελεσματικότητά του από αρχαιοτάτων χρόνων, με υψηλή διατροφική αξία, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η τυποποίηση των προϊόντων αυτών εξασφαλίζει σταθερή παραγωγή και διανομή τόσο σε εγχώριο όσο και σε επίπεδο εξαγωγών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

alt
Ο νομός Αχαΐας διαθέτει μια ποικιλία τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων που διαρκώς βελτιώνονται σε ποιότητα και παραγωγή. Δεδομένου του ποικιλόμορφου γεωγραφικού οικοσυστήματος της περιοχής και των κτηνοτροφικών μονάδων κάθε μεγέθους που αναπτύσσονται, τα προϊόντα που παράγονται καλύπτουν όλη τη γκάμα των γαλακτοκομικών, με έμφαση στη Φέτα Καλαβρύτων.
Το τυρί Φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μίγμα του με γίδινο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 30%. Το γάλα προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφόμενες, προσαρμοσμένες στην περιοχή που η διατροφή τους βασίζεται στην τοπική χλωρίδα.
Η Φέτα Καλαβρύτων θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και πρωταγωνιστεί στα καταστήματα του νομού αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ο νομός παράγει επίσης τοπικά γιαούρτια, βούτυρο και γάλα καθώς και μια ποικιλία τυριών φρέσκων αλλά και ωρίμανσης (κεφαλοτύρια, γραβιέρες, μυζήθρες κλπ).

Ελαιόλαδο και ελιές

altalt
Το λάδι της ελιάς αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής και ένα από τα βασικότερα προϊόντα της Αχαΐας. Τα λιπαρά του οξέα και τα φυσικά του αντιοξειδωτικά έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία και συντελούν στη μακροζωία. Στην Αχαΐα η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μακρά ιστορική παράδοση με τους μικρούς παραγωγούς να πρωταγωνιστούν. Το ελαιόλαδο πωλείται τόσο τυποποιημένο όσο και χύμα ανάλογα με τον παραγωγό. Η ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως είναι η «κουτσουρελιά» ή «πατρινή» και λιγότερο η «κορωνέικη». Επίσης παράγονται και κυκλοφορούν στο εμπόριο βρώσιμες ελιές κυρίως τσακιστές.

Τοπικά γλυκίσματα

altalt

Ροδοζάχαρη Αιγίου

Ένα σχεδόν μυστικιστικό γλυκό, από πέταλα τριαντάφυλλου ειδικής ποικιλίας με μεθυστικό άρωμα κι αξέχαστη γεύση. Παρασκευάζεται στην ιστορική Μονή των Παμεγγίστων Ταξιαρχών στο Αίγιο από το 1935, όπου προμηθεύονται τα τριαντάφυλλα από τους ροδώνες της Mονής.

Λουκούμια Πάτρας

Το λουκούμι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αχαϊκής παράδοσης. Το μοναδικό αυτό γλυκό παρασκευάζεται από αγνά υλικά, έχει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική βελούδινη υφή. Ήδη από το 1850 στην περιοχή της Πάτρας ανθούν εργαστήρια λουκουμιών και το έδεσμα κατακτά επάξια μια θέση ανάμεσα στις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Οπωροκηπευτικά

altalt
Τα εσπεριδοειδή αποτελούν από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του νομού και η παραγωγή τους ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους με εκείνη των λεμονιών να κυριαρχεί.
Τα κυριότερα κηπευτικά που καλλιεργούνται είναι καρπούζια, πεπόνια, φράουλες, λάχανα, σπαράγγια, μαρούλια, μελιτζάνες, πιπεριές και κουνουπίδια και η συνολική παραγωγή τους υπολογίζεται σε πολλούς χιλιάδες τόνους.
 ΠΗΓΗ http://www.locpro.eu/el/local-products/achaia-products



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου