ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Βιολογικά Μαρούλια

Βιολογικά ΜαρούλιαΤο μαρούλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό, διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Καλλιεργείται εύκολα, έχει πολλές ποικιλίες, χρειάζεται ελάχιστο χώρο και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Πρόκειται για αγγειόσπερμο μονοετές φυτό που ανήκει στο γένος Lactuca και είδος L. Sativa. Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ρώμη.
Είναι φυλλώδες λαχανικό που ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα και μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Σε εύφορο χώμα μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά γρήγορα, φτάνοντας σε καλό μέγεθος σε 4 με 6 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία και το κλίμα της περιοχής. Το γνωστότερο στην Ελλάδα από όλες από τις ποικιλίες είναι το Ρωμάνα (Lactuca Romana) που είναι και το θρεπτικότερο του γένους Lactuca. Με ελάχιστες θερμίδες (περίπου 20 στα 100 γραμμάρια) περιέχει πολύ μεγάλη
ποσότητα βιταμίνης Α και Κ, ενώ περιέχει σημαντικότατη ποσότητα βιταμίνης C.
Τα βιολογικά μαρούλια φυτεύονται σε καλά σκαμμένο και αφράτο χώμα στο οποίο έχει από πριν προστεθεί άφθονη χωνεμένη κοπριά ή χούμος (κομπόστ). Το χώμα θέλει συχνό σκάλισμα, ακόμα και μετά το φύτεμα. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα κλίματα, δεν ανέχεται όμως την υπερβολική ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με μεγάλη ζέστη και χρειάζεται αρκετό νερό. Μπορεί ακόμα να φυτευτεί ανάμεσα στις ντοματιές, στα αγγούρια και σε άλλα φυτά.
Μπορούμε να σπείρουμε μαρούλια, σε διάφορες ποικιλίες, σε σπορείο. Αν θέλουμε να έχουμε πάντα βιολογικά μαρούλια στην καλλιέργειά μας, συλλέγουμε τον σπόρο από την καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς. Στο σπορείο βρέχουμε διαρκώς το χώμα για να έχει υγρασία, μέχρι να φυτρώσουν τα πρώτα μαρουλάκια. Τα μεταφυτεύουμε όταν έχουν βγάλει περίπου 5 φύλλα και έχουν φτάσει σε ύψος τα 8 – 10 εκατοστά.
Μεγάλος εχθρός του είναι τα σαλιγκάρια που καταβροχθίζουν τα φύλλα του. Επίσης, προσβάλλεται εύκολα από περονόσπορο και γι’ αυτό δεν καλλιεργούμε το μαρούλι κοντά σε πατάτα που είναι εξ’ ίσου ευαίσθητη. Άλλοι εχθροί του είναι οι αφίδες, οι θρίπες, οι κάμπιες και διάφοροι μύκητες που προκαλούν σάπισμα στα φύλλα και στον βλαστό του μαρουλιού.
- See more at: http://www.viologika.gr/viologika-maroulia.php#sthash.rhCg1TRq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου