ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Αρχική«Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την ορεινή Αρναία. Πάντοτε με μάγευε αυτός ο τόπος. Η φύση, οι παραδόσεις, η αρχιτεκτονική, η ζωή του. 
Το 2003, όταν πρωτοξεκίνησα να στήνω τα αμπέλια και το Οινοποιείο μία σκέψη κυριαρχούσε στο μυαλό μου: “επιστρέφω στις ρίζες μου”.


Σήμερα, μαζί με τα παιδιά μου, κοιτάζω το κτήμα και τα κρασιά μας και αισθάνομαι γεμάτη.»

Η Αρναία είναι ένα ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, στο δάσος του Ταξιάρχη.
Το όνομα του χωριού είναι πολύ πρόσφατο και χρονολογείται από το 1928. Μέχρι τότε το χωριό ονομαζόταν Λιαρίγκοβη. Το όνομα Αρναία προέρχεται από την συγχώνευση των ονομάτων των αρχαίων πόλεων Αυγαία και Αρναί, που υπήρχαν εδώ.
Η Λιαρίγκοβη ήταν μετόχι της Μονής Κωνσταμονίτου. Οι κάτοικοί του διέπρεψαν ως σπουδαίοι μεταλλουργοί, αφού η Λιαρίγκοβη ήταν - μαζί με τα Σιδερόκαψα - το μεγαλύτερο από τα Μαντεμοχώρια.
Το χωριό, που ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, ήταν γεμάτο από όμορφα σπίτια. Στα πλακόστρωτα δρομάκια του υπήρχαν περίπου 30 πέτρινες βρύσες με δροσερό νερό από το Χολομώντα.
Σήμερα, ωστόσο, έχουν διασωθεί αρκετά από τα μέσα του 19ου αι. Από τα ομορφότερα είναι αυτά του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, μοναδικό αρχοντικό, χτισμένο από Ηπειρώτες μαστόρους, πραγματικό στολίδι, όπου στεγάζεται η λαογραφική συλλογή.
Απαράμιλλης αρχιτεκτονικής είναι και το σχολείο του 1871 - το παλιότερο της Χαλκιδικής -, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και δίπλα ο ναός του Αγίου Στεφάνου, επίσης του 19ου αι.
Τον Νοέμβριο του 2006 μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη, ξεκίνησε η κατασκευή του Οινοποιείου κάλυψης 3.300τμ σε ένα αγροτεμάχιο 35 στρεμμάτων.
Το Δεκέμβριο του 2007 ολοκληρώνεται και περιλαμβάνει, χώρο παραλαβής πρώτης ύλης, οινοποίησης και εμφιάλωσης. Τις αποθήκες πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων. Το χημείο και χώρο πειραματικώνμικροοινοποιείσεων. Το υπόγειο κελάρι-κάβα 900 τμ με πλυντήριο βαρελιών. Αίθουσα πολυθεάματος και γευσιγνωσίας και έναν χώρο όπου προβάλλονται-πωλούνται, εκτός από τα κρασιά του κτήματος, και άλλα τοπικά προϊόντα.
Το επισκέψιμο τμήμα περιλαμβάνει την αίθουσα οινοποίησης και εμφιάλωσης, γευστική δοκιμή στο υπόγειο κελάρι, δίπλα στα βαρέλια και τον χώρο, όπου  τα κρασιά του κτήματος προβάλλονται και πωλούνται.
Μελλοντικά θα λειτουργήσει ο χώρος προβολής του πολυθεάματος, η  αίθουσα γευστικής δοκιμής με την υποστήριξη επαγγελματικής κουζίνας και ο υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων δίπλα στον αμπελώνα που περικλείει το οινοποιείο.
Το κτήμα ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ εμφανίζεται σήμερα στην αγορά με 9 ετικέτες. 
  • Το ερυθρό « Κτήμα ClaudiaPapayianni» από Syrah-Melot & Ξινόμαυρο.
  • Το ροζέ «Κτήμα Claudia Papayianni»από Grenache Rouge & Syrah 
  • Το λευκό «Κτήμα Claudia Papayianni» από Chardonnay-Μαλαγουζιά & Ασύρτικο,
  • Την «Alexandra» από Μαλαγουζιά
  • Το «Nikolas» από  Merlot
  • Το ερυθρό « C.P» από Ξινόμαυρο, Syrahκαι Cabernet Sauvignon
  • Το λευκό « Claudia - C.P»  από Viognerκαι Ασύρτικο
  • Και τα «Εξ Αρνών» που κυκλοφορούν σε ερυθρό, λευκό και ροζέ.

Τα κρασιά του κτήματος έχουν αποσπάσει μετάλλια και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.http://www.cp-domaine.gr/
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε. 
Τ.Θ. 49
63074 ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ: 23720 23120
ΦΑΞ: 2372021199
e-mail: claudie@otenet.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου