ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

80 ασυναγώνιστα ελληνικά προϊόντα (παρουσίαση)

Μέλι ελάτης “βανίλια” Αρκάς
Το μέλι ελάτης “βανίλια” Μαινάλου είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και βγαίνει αποκλειστικά στην περιοχή του ελατοδάσους του Μαινάλου. Με αυτό το μελισσοκομικό προϊόν της πατρίδας τους ξεκίνησαν την “Αρκάς Μελισσοκομική” ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο μελισσοκόμος Κώστας Σταματόπουλος. Είναι ένα μέλι με φανατικούς φίλους, που εκτιμούν το πολύπλοκο άρωμα, τη μετρημένη γλυκύτητα και τη μεταξένια υφή του. Συσκευάζεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Αρκάς στον κάμπο της Μαντινείας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της αρκαδικής γης που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις στην Τεχνόπολη.
Ούζο Ξενία, Καλλικούνη
Δυνατό, με πολύπλοκο άρωμα βοτάνων, ισορροπημένο και ευκολόπιοτο, είναι η εξέλιξη του πρώτου ούζου της ποτοποιίας, που κυκλοφόρησε το 1902. Εξάγεται σε 23 χώρες και εκφράζει την ποιότητα και την εμπειρία στη χρήση βοτάνων και αρωματικών της ιστορικής αποσταγματοποιίας της Καλαμάτας, που ίδρυσε ο Νικόλαος Καλλικούνης το 1850. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ελληνικές βιοτεχνίες που όχι μόνο εξακολουθεί να παράγει, αλλά συνεχώς παρουσιάζει νέα προϊόντα. Από ρακή και μαστίχα μέχρι ιδιαίτερα herbal liqueurs και brandy, ο κατάλογος είναι μεγάλος. Το περίπτερό της στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή -Γεύσεις θα είναι μια πρόκληση…
Βουβαλίσια λουκάνικα Κερκίνης του Μπίλη
Με τη μεστή γεύση του βουβαλίσιου κρέατος και ελάχιστο λίπος, αυτά τα λουκάνικα είναι ένα διαφορετικό παραδοσιακό έδεσμα. Ακόμα πιο χαρακτηριστική η γεύση των καπνιστών, που είναι πιο στεγνά, με ελαφρύ άρωμα καπνίσματος. Και τα δύο χρειάζονται λίγο ψήσιμο στο γκριλ ή στη σχάρα για να αναδείξουν τη γεύση τους. Η οικογενειακή επιχείρηση “Φάρμα Κερκίνης” του Μπίλη είναι μια κάθετη μονάδα εκτροφής βουβαλιών και επεξεργασίας του κρέατός τους, στο χωριό Κερκίνη Σερρών. Η λίμνη Κερκίνη  αποτελεί έναν σπάνιο υγροβιότοπο όπου ζουν οι νεροβούβαλοι που λατρεύουν το νερό και εκτρέφονται σε φυσικές συνθήκες.Τα προϊόντα του Μπίλη περιλαμβάνουν τον παραδοσιακό καβουρμά, φιλέτο και μπριζόλα καπνιστή, σαλάμι, όλα από βουβαλίσιο κρέας. Θα τα γνωρίσουμε στο φεστιβάλ.
Μαρμελάδα βατόμουρο, Αμανίτα
Η υπόξινη, αρωματική γεύση των φρέσκων βατόμουρων, μαζεμένων στην εποχή τους στο Πήλιο, ισορροπεί τη ζάχαρη και κάνει αυτή τη σπιτική μαρμελάδα ιδανικό σύντροφο πρωϊνού. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να τη γευτείτε στο υπέροχο πρωϊνό που σερβίρεται στο “σπίτι” της, στον ξενώνα Αμανίτα στην Τσαγκαράδα.  Ο Φιλάρετος Ψημμένος, παράλληλα με τον όμορφο ξενώνα που διατηρεί, παρασκευάζει ιδιαίτερα εδέσματα με φρούτα και μανιτάρια που συλλέγει στο βουνό και στα περιβόλια. Σάλτσες, μαρμελάδες από άγρια και ήμερα φρούτα, μουστάρδες και άλλα υπέροχα με τη γεύση και το άρωμα της πηλιορείτικης φύσης. Ενα δείγμα θα μας φέρει στο περίπτερο Αμανίτα, στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη.
Γίγαντες Πρεσπών
Ανήκουν στα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα. Στην περιοχή των Πρεσπών, ο τοπικός σπόρος έχει βρει το έδαφος και το μικροκλίμα που του ταιριάζει, ώστε να δίνει καρπό τόσο νόστιμο, με βελούδινη σάρκα και βραστερό  -γι’ αυτό και χαρακτηρισμένο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (Π.Γ.Ε.).  Η οικογένεια Δημητρόπουλου καλλιεργεί τοπικούς σπόρους φασολιών από τα τέλη του ’50 στην παραλίμνια περιοχή Λευκώνας των Πρεσπών. Με την ονομασία “Αγρόκτημα Πρεσπών” καλλιεργούν τα φασόλια τους στα καφέ ελαφρειά χώματα της περιοχής με ήπια διαχείρηση του εδάφους (με υγρή οικολογική λίπανση) και η ποιότητα των προϊόντων τους ξεχωρίζει. Γίγαντες, πλακέ μεγαλόσπερμα, μπαρμπούνια, μπομπόνια, ελέφαντες και οι ιδιαίτεροι έγχρωμοι γίγαντες είναι τα όσπρια που θα μας δείξουν στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη.
Γλυκό “φιστικίνι” από φυστίκι Αιγίνης
Μαλακά πτι φουρ σε στυλ μάρτζιπαν με την ανεπανάληπτη γεύση του φιστικιού Αιγίνης και με το γοητευτικό touch που χαρίζει η προσθήκη λικέρ φιστικιού. Είναι δημιουργία μιας επωνυμίας που μετράει 70 χρόνια στην αιγινήτικη ζαχαροπλαστική. Ο “Φώτης” είναι διάσημος και για τις άλλες γλυκιές δημιουργίες του με βάση το φιστίκι: υπέροχα μπισκοτάκια-μπουκίτσες με φιστίκι, καραμελωμένα φιστίκια αφράτα με φρέσκια γεύση, ένα ευγενικό λικέρ από φιστίκι, γλυκό κουταλιού, παξιμαδάκια. Θα πάρουμε μια…γλυκιά γεύση στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Παραδοσιακά ζυμαρικά της Χρυσούλας
Χυλοπίτες -κοντές και μακριές- ζυμωμένες με πρόβειο ηπειρώτικο γάλα και χωριάτικα αβγά, ένα χειροποίητο  ζυμαρικό με γνήσια παραδοσιακή γεύση.  Τις φτιάχνει η Χρυσούλα Σιώζου, στο εργαστήρι της, στο πανέμορφο χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων. Η μικρή οικοτεχνία παρασκευάζει ακόμα μια σειρά τραχανάδες, σταρένιο και αλευρένιους, μαρμελάδες και γλυκά από φρούτα της περιοχής, σαν το καρυδάκι, το άγριο σύκο και το δυσεύρετο κράνο, που γίνεται και λικέρ. Θα μας τα δείξει όλα και θα μας μιλήσει γι’ αυτά στο εκθετήριό της, στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Ελαιόλαδο Bonum Terrae
Χρυσαφί χρώμα και ήπια φρουτώδης γεύση σε αυτό το κομψό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης”. Η περιοχή αυτή με την έντονη ηλιοφάνεια δίνει στο ελαιόλαδο εξαιρετικά οργανοληπτικά στοιχεία. Προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη κορωνέϊκης ελιάς και τυποποιείται στον τόπο συγκομιδής του από την Bonum Terrae Α.Ε. Διακρίθηκε στην κατηγορία “μεσαία φρουτώδης ένταση” με το χρυσό βραβείο στην έκθεση Ελαιοτεχνία 2013 ενώ χρυσό βραβείο κέρδισε και η συσκευασία του στην ίδια Εκθεση. Θα το γνωρίσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις στην Τεχνόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου